$
דו"ח מבקר המדינה 2015

שליש מהדירות בבתים משותפים על קרקעות רמ"י לא רשום בטאבו

מבקר המדינה טוען כי רשות מקרקעי ישראל לא קיימה את לשון החוק משום שלא פעלה לקידום רישום הזכויות, ולא עמדה ביעדים שהציבה לה הממשלה ונגזרים מתוכניות החומש שלה עצמה לצמצום הפיגור ברישום הזכויות

אמיתי גזית 16:0105.05.15

330,000 דירות בבתים הבנויים על קרקעות בניהול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לא רשומים בטאבו (פנקס המקרקעין). מדובר בכ-33% מתוך כ-1.05 מליון יחידות דיור הבנויות על קרקעות של הרשות.

 

המבקר קובע כי רמ"י לא קיימה את לשון החוק משום שלא פעלה לקידום רישום הזכויות, ולא עמדה ביעדים שהציבה לה הממשלה ונגזרים מתוכניות החומש שלה עצמה לצמצום הפיגור ברישום הזכויות.

 

רמ"י מסתפקת ברישום יחידות הדיור האלה בספר הנכסים ובקובץ המשכנים "שאין די בו לעגן את זכויות הרוכשים" קובע המבקר. לדבריו, מצב בו לא נעשה רישום פוגע ביציבות המשפטית והכלכלית של בעלי הנכס, ומגביר את הנטל הבירוקרטי.

 

330 אלף דירות לא רשומות בטאבו 330 אלף דירות לא רשומות בטאבו צילום: זהר שחר

 

לדעת המבקר, המחדל מעקב את יישומה של הרפורמה ברמ"י עליה החליטה הממשלה ב-2009 שתכליתה לאפשר לחוכרים לרכוש את הקרקע בה הם גרים ובכך לצמצם את החיכוך עם רמ"י. המבקר מצא כי מתוך 654 אלף נכסים שניתן להקנות עליהם בעלות, הזכויות בכמעט מחצית מהם-330 אלף לא נרשמו כדין, ולפיכך הרפורמה תקועה.

 

המבקר מזכיר כי הליקויים האלה כבר צפו בשלוש ועדות ממשלתיות שבדקו את הנושא. הראשונה הגישה את המלצותיה כבר באפריל 1997, והאחרונה - ועדת גדיש - הגישה את המלצותיה במרץ 2005. אחת הסיבות לקושי ברישום הזכויות הוא בשיווק קרקעות לפני פרצלציה - חלוקת הקרקע לחלקות. המבקר קובע כי רמ"י פועלת בניגוד להמלצות הועדות והחלטת של מועצת מקרקעי ישראל ומשווקת קרקעות לפי השלמת הפרצלציה. זאת ועוד, המבקר מצא כי רמ"י לא דיווחה למועצת מקרקעי ישראל כי פעלה בניגוד להחלטת וכתוצאה מכך נמנע דיון בסוגיה.

 

בעשור שבין 2013-2003 פעלה רמ"י על פי שתי תוכניות חומש שנועדו לצמצם את כמות יחידות הדיור הלא רשומות. המבקר מצא כי בתחילת התקופה לא היו רשומות 400 אלף יחידות דיור, בסופה 330 אלף, לפיכך קובע המבקר כי "רמ"י לא השיגה את מטרת התכניות ולא השלימה את רישום הזכויות בכלל יחידות הדיור שנבנו על מקרקעי ישראל".

 

עוד קובע המבקר כי "רמ"י מפקחת בצורה לקויה ורופפת על התקדמות תהליך הפרצלציה" זאת משום שלדבריו "אין לה מערכת מידע המאפשרת לנהל את פעולות הרישום בכל השלבים ולפקח על אמינותן ושלמותן, ולכן אין לה גם תמונת מצב כוללת ומהימנה המאפשרת בקרה ומעקב אחר תהליכי הרישום".

 

המבקר מציין גם כי רמ"י אינה נוקטת באמצעי אכיפה מספיקים כנגד יזמים שלא פועלים לקידום רישום הזכויות של רוכשי הדירות. "משנת 2007 לא הגישה רמ"י ולו תלונה אחת לרשם הקבלנים ובפועל שיתוף הפעולה בין שני הגופים הופסק". לדברי המבקר אין לרמ"י מנגנון שיבטיח כי יזמים ירשמו את הזכויות כדין. למשל, יכולה הייתה רמ"י לפעול בדומה למשרד הבינוי ולדרוש מיזמים ערבויות שישמשו כלי להרתעת היזמים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x