$
משפט

ברשות המסים מבקשים דיון חוזר לפס"ד שיקזז הפסדים להירשזון

בפסק הדין התקדימי קבע בית המשפט העליון כי שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון יוכל לקזז הפסדים שספג בעקבות החזרת הכסף שגנב

עמרי מילמן 21:0611.02.15

פרקליטות המדינה ביקשה מבית המשפט העליון ביום שלישי הארכה להגשת בקשה לדיון נוסף על פסק הדין לפיו אברהם הירשזון, שר האוצר לשעבר, יקבל בחזרה 50% מהמס ששילם על הכסף שגנב.

 

בפסק הדין התקדימי שניתן בתחילת החודש בית המשפט העליון קבע כי הירשזון יוכל לקזז הפסדים שספג בעקבות החזר הגניבה שלו מעמותת ניל"י, כנגד תשלום מס ששילם בעבר.

 

על פי החוק עד היום ניתן היה לקזז הפסדים רק כנגד רווחים עתידיים, וכסף ששולם לרשות המסים לא היה מוחזר אלא במקרים חריגים מאוד.

בשנת 2004 גנב הירשזון 1.9 מיליון שקל מהעמותה. בעקבות החקירה הפלילית שנפתחה נגדו, הוא החזיר את כל הסכום במהלך 2009. אלא ששנתיים אחר כך, עם התפתחות החקירה, פקיד השומה דרש תשלום עבור ההכנסות של הירשזון ב־2004, שכן הכנסות ממוסות באופן שנתי, וגם גניבה היא הכנסה מחויבת במס. כך שילם הירשזון מס של כ־50% על הכנסותיו ב־2004, כולל הכסף שגנב ושאותו השיב ב־2009. כעת הירשזון צפוי לקבל כ־400 אלף שקל בחזרה ‑ כמחצית מסכום המס ששילם על הגניבה.

 

הירשזון בעת שחרורו מהכלא הירשזון בעת שחרורו מהכלא צילום: אפי שריר

פסיקה דומה נקבעה גם בעניין אילנה דמארי, שגנבה 2.4 מיליון שקל מקופת חולים מכבי כשעבדה כמנהלת מדור בקרת חשבונות רפואיים.

הסיבה שנתן בית המשפט להחלטתו היא כי נעשה עוול בכל הנוגע לתשלום המס להירשזון ודמארי ולכן יש להתחשב בהם. אלא שלפסק הדין שלפיו ניתן יהיה לקזז הפסדים כנגד תשלומים שבוצעו בעבר, יכולות להיות השלכות נרחבות על המשק כולו.

 

עורכי דין רבים טוענים כי אם לתפיסת בית המשפט העוול שנעשה להירשזון מצדיק החזר מס על הפסד בדיעבד, אזי חברות ועצמאים רבים זכאים, על אותו משקל, להחזר מס. כך למשל חברה שהפסידה כסף כי השקיעה אותו אצל אדם שביצע השקעות גרועות, יכולה לבקש שיקזזו לה תשלומי מס ששילמה שנים לפני כן על רווחי הון עם אותם הפסדים ולקבל כסף בחזרה.

 

רשות המסים מעוניינת כעת לבקש דיון נוסף בבית המשפט העליון בכדי לשנות את ההחלטה. ביום שלישי הגישה המחלקה הפיסקלית בפרקליטות המדינה בקשה להאריך את המועד האחרון להגשת הבקשה לדיון חוזר, מה־17 בפברואר ל־31 במרץ. בבקשה מציינת הפרקליטות כי "מדובר בפסק דין אשר תואר ולא בכדי כרעידת אדמה בתחום דיני המס". עוד נטען כי "נוכח חשיבות העניין, נחוץ למבקש זמן נוסף מעבר לזמן הקצר, שיאפשר להציג בפני בית המשפט את התמונה המלאה לגבי ההשלכות מרחיקות הלכת של פסק הדין - ואת מלוא נימוקי המבקש לצורך בקיום דיון נוסף ובשינויה של ההלכה שנקבעה בפסק הדין".

 

עורך דינו של הירשזון, זיו שרון, מסר הבוקר: "בית המשפט העליון קיבל את עמדתנו לפיה מיסוי אדם בדיעבד על כסף שפקיד השומה יודע כי אין בידו, משום שכבר הושב - הינו בלתי הגון, בלתי צודק ועל כן מצריך תיקון. קריאת פסק דינו של בית המשפט העליון בכללותו מגלה כי מדובר בהחלטה מאוזנת והוגנת שאינה פותחת פתח בלתי מבוקר לדיוני סרק בשומות עבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x