$
משפט

קרב לשכות בפרשת הבקבוקים: המבקר העביר את החומר ליועמ"ש, ודבר לא קרה מאז

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין עודכן לפני יותר מחצי שנה על אודות כספי הפיקדון מבקבוקי המשקאות ששרה נתניהו שלשלה לכיסה. בסביבתו טוענים: סוכם שמבקר המדינה יבחן את הנושא. המבקר עונה: הנושא הועבר להמשך טיפול היועץ

ynet 17:2929.01.15

פרשת הבקבוקים של שרה - היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה מגלגלים אחריות זה על זה: ל-ynet נודע כי שבעה חודשים תמימים יודעים במשרד היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על הפרשה שנחשפה ב"הארץ" של כספי פיקדון הבקבוקים שאשת ראש הממשלה שרה נתניהו שלשלה לכיסה. אבל בינתיים לא נחקר איש ובמשרדי המבקר והיועץ מגלגלים את תפוח האדמה הלוהט בין המשרדים.

לטענת גורמים המעורבים בנעשה, היועץ וינשטיין שקיבל את החומר על הפרשה ממבקר המדינה לא השיב למבקר באופן קונקרטי ורק החזיר לידיו את התיק מבלי להורות כיצד לפעול בעניין. כך, לטענת אותם גורמים, נתקעה בדיקת הפרשה.

 

תחילת הפרשה במידע שהתקבל אצל מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא מצד עובדים לשעבר במעון ראש הממשלה. הם סיפרו שבמשך שנים, לאחר ארוחות ואירועים שהכילו כיבוד בבית ראש הממשלה שנקנה מכוח החוק מתקציב הכיבוד שמוקצה לבית ראש הממשלה, הייתה מורה שרה נתניהו להם ולעובדים אחרים לאסוף את בקבוקי השתייה שנקנו מכספי הכיבוד, לגשת לסופר, לגבות את דמי הפיקדון ולהעבירם אליה. ההתנהלות נמשכה כארבע שנים, כששרה לקחה לכיסה את הכסף שנאסף.

 

שרה נתניהו ובנימין נתניהו. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין עודכן לפני יותר מחצי שנה על אודות כספי הפיקדון מבקבוקי המשקאות ששרה שלשלה לכיסה שרה נתניהו ובנימין נתניהו. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין עודכן לפני יותר מחצי שנה על אודות כספי הפיקדון מבקבוקי המשקאות ששרה שלשלה לכיסה צילום: חיים צח

 

המבקר החל בבחינת הנושא, ובמסגרת פנייה למשרד ראש הממשלה החליטה משפחת נתניהו להחזיר את הכסף על הבקבוקים. למשרד המבקר הגיע צ'ק פרטי על סך 4,000 שקלים לפקודת משרד ראש הממשלה מצד משפחת נתניהו במאי 2013.

 

המבקר ראה צורך בבדיקת הפרשה ופנה ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בבקשה לבחון כיצד לנהוג בעניין. עמדת המבקר הייתה שלא יוכל לבדוק את הפרשה משום ששרה נתניהו היא אדם פרטי, למרות שכספי הפיקדון הם רכוש המדינה.

 

בסביבת היועץ המשפטי לממשלה מסבירים כי העדכון שקיבלו בעניין היה בחודש יוני, אז קיבלו גם את המידע על פרשת רהיטי הגן שנרכשו לבית ראש הממשלה והועברו ככל הנראה לווילה הפרטית של נתניהו בקיסריה. במשרדו של וינשטיין טוענים כי המבקר והיועץ סיכמו כי המבקר ימשיך ויבחן את הפרשה, ואם ימצא חשד לפלילים יעביר את העניין לבחינת היועץ לפי הסעיף הקבוע בחוק המבקר. לטענתם, פנייה שכזו לא התקבלה. הם מפנים שם להודעת דובר שפרסם המשרד ביוני האחרון: "היועץ המשפטי לממשלה שוחח היום עם מבקר המדינה בנושא, וסוכם כי ככל שיגיע למבקר חומר הקשור לעניין, הוא יעיין בו. החומר יועבר ליועץ המשפטי לממשלה ככל שהמבקר ימצא צורך בכך".

 

ממשרד מבקר המדינה נמסר היום לעומת זאת בתגובה רשמית: "נושא ריהוט הגן והבקבוקים הובא לידיעת מבקר המדינה. האגף לתפקידים מיוחדים במשרד מבקר המדינה ביצע בירור של נושא הבקבוקים, ונמצא כי במשרד ראש הממשלה התקבלה המחאה אישית מחשבונם הפרטי של בני הזוג נתניהו, על סך של 4,000 שקלים כהחזר עבור מחזור בקבוקים. בא כוחו של ראש הממשלה התייחס לנושא זה במכתב שהעבירו למבקר המדינה בחודש יוני 2014".

 

עוד נמסר ממשרד המבקר כי "רעיית ראש הממשלה אינה מוגדרת כגוף מבוקר ועל כן מבקר המדינה העביר את המידע לידיעת היועץ המשפטי לממשלה להמשך טיפולו, מאחר שהוא המוסמך לטפל באנשים פרטיים. נושא רהיטי הגן הובא אף הוא לידיעת מבקר המדינה, נעשה בירור על ידי האגף לתפקידים מיוחדים במשרד מבקר המדינה והמידע הועבר לפרקליטות המדינה".

 

במענה לפניית עיתון הארץ שפרסם הבוקר את הפרשייה לראשונה, מסר אמש רפי שמיר, ממערך הדוברות של משרד ראש הממשלה: "בחודש מאי 2013 העבירה משפחת נתניהו ביוזמתה המחאה בסך 4,000 שקלים לחשב משרד ראש הממשלה. הסכום הנ"ל תואם את הערכות חשב המשרד, על סמך צריכת בקבוקי השתייה במעון הרשמי מאפריל 2009. ההמחאה הופקדה בחשבון הבנק של משרד ראש הממשלה".

 

בתקופה האחרונה ניכרה מתיחות בין שני הגופים - משרד המבקר ומשרד היועץ המשפטי. בעבר טענו בסביבת המבקר שפניות לווינשטיין בנושאים שונים שלטענתם הצריכו בדיקה, לא קיבלו את היחס הראוי. אצל היועץ מנגד גורסים שמרבית ההפניות היו כלליות ולא על סמך סעיף 14ג' לחוק מבקר המדינה, שמקנה לו את האפשרות לבקש בדיקה לגבי חשדות לפלילים.

 

גלגול האחריות הזה בין משרדי היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה משקף התנהלות סדרתית של מערכת המשפט המספקת בחודשים האחרונים מעטפת הגנה לבני הזוג נתניהו והודפת תביעות ותלונות בטענות שונות. רק בשבוע שעבר הודתה המדינה בתגובה לעתירה של ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) לבג"ץ כ הטיפול בפרשת "ביביטורס" היה חריג ונמשך זמן רב מהמקובל בשל "זהירות יתרה" עקב "ההשלכות הציבוריות והמוסדיות הכרוכות בפתיחת חקירה נגד ראש הממשלה". במשך כל פרק הזמן הארוך הזה - כשלוש שנים - נתניהו לא נחקר ולא תושאל. הפרקליטות גם הייתה זו שביקשה לדחות את משפטו של אב הבית מני נפתלי נגד בני הזוג נתניהו ולקיימו לאחר הבחירות. בית הדין לעבודה בירושלים נעתר לבקשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x