$
דעות

הרגולטורים יתקשו לאשר לגולן טלקום השתלטות על חברת תקשורת

ההערכות בדבר מכירה קרובה של חברת הסלולר החדשה התחלפו בהערכות שלפיהן גולן טלקום מטלטלת את השוק באמצעות מבצעים לא רווחיים כדי לרכוש מתחרה ותיקה – אלא שהסיכוי שעסקה כזו תאושר נמוך

אופיר דור 08:3621.01.15

מניות סלקום ופרטנר התאוששו במסחר אתמול עם עליות של 9% ו־7% לאחר הקריסה ביום שני בעקבות הודעתה של גולן טלקום על כניסתה לשוק העסקי עם תוכנית של 25 שקל לחודש לכל קו. אלא שהמתח סביב עתידן של סלקום ופרטנר רחוק מלהתפוגג ונראה שכל מבצע או צעד מפתיע בשוק הסלולר יכול להוביל לצניחה נוספת בשווי המניות.

 

מי שיכול, כך נראה, להצית ברגע מחדש את המהומה בשוק הסלולר הוא מיכאל גולן, המייסד של גולן טלקום. גם בתוך חברות הסלולר הוותיקות מודים כיום כי טעו בהערכתם הראשונית את גולן.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

בתחילה סברו כי גולן נמצא כאן כדי לעשות אקזיט מהיר ולמכור את החברה שהקים למרבה במחיר. אלא שככל שעובר הזמן נראה כי הסבירות של תסריט זה הולכת וקטנה. גולן קיבל הצעות לרכישה בשנה האחרונה בסכום שהגיע למיליארד שקל, אך סירב להן.

 

העמדה הרווחת כיום בשוק היא שגולן מכוון לרכישה של אחד השחקנים הוותיקים בשוק הסלולר, כשהמועמדת המובילה היא סלקום, שאיתה הוא חתום על הסכם שיתוף רשתות. בדרך לשם הוא פועל כדי להוריד את השווי של סלקום, ומוכן לצורך כך גם להציע תוכניות הפסדיות עבורו או לפחות כאלו שאינן רווחיות. גולן נוטה להצהיר כי זו לא הכוונה שלו, אך באותה מידה אינו שולל על הסף רכישה של חברה אם תהיה הזדמנות טובה.

 

לגולן טלקום יש כנראה כיסים עמוקים יותר ואורך רוח רב יותר מאשר נראה היה בתחילה. השותף של גולן, טייקון התקשורת קסביה ניאל (30%), נמצא במסע רכישות לאחר שקנה בשנה שעברה את מונקו טלקום ואת אורנג' שוויץ וניסה לרכוש את T־mobile בארה"ב. כך שהאופציה של רכישת חברות אינה כל כך מופרכת עבור הטייקון.

 

 

 

אלא שניאל בדרך כלל השתמש ברכישות כדי להיכנס לשווקים חדשים ולא כדי לגדול בתוך אותו השוק, כפי שעושה למשל המתחרה שלו פטריק דרהי.

 

יש לא מעט סיבות מדוע רכישה של סלקום יכולה להיות צעד די הגיוני עבור גולן: שוק הסלולר הישראלי הולך לקראת מיזוגים כיוון שלאורך זמן לא יוכלו לחיות כאן בצוותא חמש או שש (ביחד עם 018 אקספון שעתידה להיכנס לשוק) חברות סלולר, כך שמבחינת גולן הבחירה יכולה להיות בין לרכוש או להירכש. אפשרות נוספת למיזוג שנמצאת באוויר היא בין HOT של דרהי לפרטנר של חיים סבן.

 

המחיר של סלקום נמצא כל הזמן בירידה בעקבות צניחה של מעל 40% משוויה בבורסה בחצי השנה האחרונה וגם הבעלים של הקבוצה האם אי.די.בי, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, יצטרכו בסופו של דבר למכור את אחד מהנכסים הגדולים שלהם כדי לשרת את החוב.

לאחר שלא הצליחו למצוא קונה לכלל ביטוח עד כה, האופציות האחרות הן למכור את סלקום או שופרסל.

 

גולן מדבר על רצונו להמשיך לגדול באופן אורגני, אך לפי לא מעט מההערכות יהיה לו קשה להפוך את האופרציה של גולן טלקום לרווחית בסופו של דבר.

 

גולן הוא שחקן מחיר שכדי לגייס לקוחות הוא צריך להציע מחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהתעריף המקובל בשוק. כאשר גולן ינסה להעלות מחירים, הוא עלול למצוא את עצמו מתמודד עם נטישה.

 

כרגע קשה לראות את הרגולטורים בישראל מאשרים מיזוג בין שתי חברות בשוק הסלולר ולוקחים סיכון שהתחרות בשוק דועכת. בחודשים הקרובים אין אפילו שר במשרד התקשורת שיכול לדון בנושא ברצינות.

 

נראה שכדי שמהלך כזה יקרום עור וגידים, סלקום ופרטנר יצטרכו "לדמם" עוד לא מעט. אלא שבקצב בו האירועים מתרחשים בשוק הסלולר בשנה האחרונה, זה עשוי לקרות מוקדם מהצפוי.

 

עד אז אפשר להמשיך לצפות מגולן להמשיך לנהוג באופן לא צפוי עם כל המשתמע מכך לגבי המניות של סלקום ופרטנר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x