$
דעות

תקרת זכוכית: מאחורי הדרמה בשוויץ

ביטול תקרת שער החליפין של הפרנק: מהלך הכרחי, אבל למה דווקא עכשיו?

אלכס זבז'ינסקי 16:3715.01.15

המהלך היום (ה') של הבנק המרכזי השוויצרי להסרת התקרה לפרנק שהוצבה בשנת 2011 על רמה של 1.2 פרנק ליורו הפתיעה את כולם. 

הרעיון להחלטה הדרמטית הגיעה אחרי לחצים להתערבות של הבנק המרכזי השוויצרי שגברו בתקופה האחרונה בגלל המשברים ביוון וברוסיה וחשש מדפלציה באירופה אשר הגבירו ביקושים למטבע השוויצרי. גודל ההתערבות של הבנק המרכזי בשוק המט"ח בחודש דצמבר מראה שהרבה מאוד כסף עדיין ניסה "לתקוף" את תקרת המטבע שקבע הבנק המרכזי.

 

קצת מפתיע שנבחר דווקא העיתוי הנוכחי

אחת מהסיבות העיקריות למהלך קשורה ליתרות המט"ח של הבנק המרכזי השוויצרי שעלו בחודש דצמבר בכ-32 מיליארד פרנק והגיעו לשווי של 495 מיליארד פרנק (490 מיליארד דולר). שווי זה מהווה משקל של כ-75% מהכלכלה השוויצרית כולה. לצורך ההשוואה, יתרות המטבע של בנק ישראל, שלא נחשבות לנמוכות כלל, מהוות כשליש מהתוצר שלנו.

 

כעיקרון לבנק המרכזי אין בעיה להמשיך ולהגן על תקרת המטבע מכיוון שהוא עושה זאת על ידי הדפסת מטבע מקומי, שאותו יכול להדפיס בלי מגבלה. עם זאת, הבעיה העיקרית קשורה לכך שהבנק המרכזי מעביר בסוף כל שנה רווחים לאוצר המדינה, אם יש כאלה. בשוויץ הבנק המרכזי היה צפוי להרוויח השנה סך של כ-6-38 מיליארד פרנק כתוצאה ממכלול פעילותיו, בפרט הרווחים מיתרות המטבע. אולם, בשנת 2013 היו הפסדים שגרמו ללחצים פוליטיים על הבנק המרכזי. לכן, שיקולי רווח והפסד יכולים לשחק תפקיד בהחלטותיו של הבנק המרכזי. כנראה שהבנק לא רצה להמשיך ולהגדיל עוד יותר את הרזרבות בקצב הנוכחי ואת הסיכון להפסד ולכן ביטל את התקרה. מתישהו התקרה הייתה מבוטלת, אבל קצת מפתיע שנבחר דווקא העיתוי הנוכחי.

 

 

ציריך, שווייץ ציריך, שווייץ צילום: שאטרסטוק

לנגד עיני מקבלי ההחלטות בבנק, עמדה בראשונה תוכנית הקלה כמותית מוניטארית באירופה, שבמידה ותהיה מספיק גדולה, אמורה להוריד את ערך היורו ולגרום למשקיעים לחפש מטבע חזק יותר. כעת, כשהתקרה בוטלה, הפרנק השוויצרי עלול למצוא עצמו תחת לחצי ביקוש כבדים עוד יותר של המשקיעים המחפשים אלטרנטיבה ליורו.

 

מבחינה זו היה עדיף לשוויצרים להמתין מספר חודשים כדי שיורו ייחלש ובכך יהפוך לאטרקטיבי יותר בעיני המשקיעים. יחד עם זאת, יתכן והם העדיפו כבר בשלב הנוכחי לגרום לחיזוק הפרנק כדי להפוך אותו לפחות אטרקטיבי למשקיעים כאשר "הגל הגדול" של הביקושים יגיע אחרי ה-QE באירופה.

 

נקודה נוספת שמעלה תהיות מבחינת עיתוי ההודעה זה המצב הנוכחי של השווקים הפיננסיים ש"רועדים" בתקופה האחרונה בגלל הירידה החדה במחירי הנפט וחשש מההשפעות שלה על מדינות מסוימות ועל חברות מסוימות. חוסר ודאות בשווקים גורם להגברת הביקושים לנכסים בטוחים יחסית, בפרט למטבעות שנחשבים לבטוחים. פרנק שוויצרי, מלבד הדולר, תמיד היה נכס אטרקטיבי למשקיעים שמחפשים ביטחון. לכן, הסרת התקרה דווקא בעיתוי הנוכחי חושפת אותו לביקושי יתר.

 

השפעת הצעד על הכלכלה השוויצרית תהיה שלילית עקב פגיעה ביצוא. יחד עם זאת, נראה, שהשוק עשה גם הפעם, כמו לעתים קרובות בנסיבות דומות, "אוברשוטינג". שערו של הפרנק התחזק לרמות גבוהות יותר מאשר בשיאו המשבר באירופה בשנת 2011, לפני הצבת התקרה. המצב באירופה היום לא מזהיר, אבל בכל זאת לא גרוע כמו שהיה בשיאו של משבר החובות לפני שנתיים. גם הריבית חסרת התקדים של מינוס 0.75% אמורה לפעול להיחלשות הביקושים למטבע השוויצרי.

 

כלכלן ראשי, מיטב דש השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x