$
בארץ

בג"ץ למדינה: להשיב בתוך חודש מדוע לא יבוטל החיסיון שיש לחברת קצא"א

העותרת, אדם טבע ודין, טוענת כי חובה לקבל מידע על פעילות החברה משום שיש לה השלכות רחבות היקף על בריאות הציבור, הסביבה, ואיכות החיים; הממשלה אישרה העברת 17 מיליון שקל לטיפול בנזקי הנפט מקצא"א

ליאור גוטמן 13:4628.12.14

עמותת אדם טבע ודין עתרה הבוקר (א) לבג"ץ בבקשה לבטל את החיסיון ממנו נהנית חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון). בג"ץ קבע שעל המדינה להשיב תוך 30 יום על הבקשה.

 

בעתירה נכתב בין השאר "אין חולק כי פעילותה של קצא"א הינה בעלת השלכות רחבות היקף על בריאות הציבור, הסביבה,

ואיכות החיים, וטומנת בחובה סיכונים בעלי פוטנציאל הרסני. לפיכך, מן הראוי ומן המתבקש היה דווקא כי המידע הנוגע לפעילות החברה ולהתנהלותה, יהיה שקוף לעיני הציבור, הן על מנת שיוכל לקבל החלטות מושכלות והן במטרה להבטיח פיקוח אפקטיבי על פעילות החברה".

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר מנכ"ל העמותה עו"ד עמית ברכה: "אנחנו לא מבקשים לחשוף חומרים חסויים על קצא"א שיפגעו בביטחון המדינה אלא להתיר את החיסיון שנקבע בצו ב1968, תקופה בה החשאיות אולי הייתה מוצדקת. לתפיסתו, זה לא המצב היום".

 

ברכה אומר שמטרת העתירה היא גם לחשוף את כל השתלשלות העניינים מאחורי אירוע זיהום הקרקע הגדול בשמורת עברונה, אז נשלכו מיליוני טונות של נפט גולמי מצינור הולכת דלקים שנבנה לכאורה בצורה לא מושלמת. 

  

הממשלה אישרה העברת 17 מיליון שקל לטיפול בנזקי הנפט מקצא"א

 

בתוך כך, הממשלה אישרה הבוקר העברה של 17 מיליון שקל ותוספת של כוח אדם לטיפול בזיהום קצצ"א - שיקום האדמות שזוהמו בשמורת עברונה בדרום כתוצאה מדליפת הנפט.

 

הכסף מיועד לשיקום האדמות שנפגעו וכן לשיקום אוכלוסיית בעלי החיים שנפגעו באזור כתוצאה מהדליפה. עוד במסגרת התוכנית יוקם צוות מיוחד שיבדוק את כל היבטי הסביבה בפעילותה של קצא"א ביבשה ובחופים. בין היתר, יבחן הצוות את שחרור החוף הסגור של קצא"א באילת לשימוש הציבור הרחב ותושבי אילת.

 

במשך עשרות שנים קטע החוף שצמוד לריף הדולפינים סגור על ידי קצא"א על אף שלא מתבצעת בה כל פעילות. בחוף זה קיימים ערכי טבע ובעלי חיים שכעת צפויים לזכות בהגנת המשרד ורשות הטבע והגנים, אם אכן תתקבל ההחלט לשחרר את החוף.כמו כן סוכם על הקמת מנהלת שתפקח על פעולות השיקום והניטור ותגיש דיווח אודות פעילותה, בהתאם לתכנית שתאושר על-ידי המשרד להגנת הסביבה.

 

התוכנית תכלול סקרים סביבתיים לבדיקת השפעות סביבתיות בערבה ובמפרץ אילת, טיפול בטכנולוגיות מתקדמות לשיקום הקרקע, טיפול בבעלי חיים בסכנת הכחדה שהושפעו מהדליפה ובניית גשרי מעבר לבעלי חיים מעל כביש הערבה. בנוסף יאותרו שטחים סביבתיים באזור שמורת עברונה שייהוו פיצוי סביבתי לשימוש בעלי החיים וציבור המטיילים, כך שיתאפשר שיקום האזור שנפגע מהדליפה. עוד נמסר כי המשרד להגנת הסביבה ירכוש ציוד ייעודי לתגובה ראשונית באירועי חירום.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x