$
משפט

פרשת השחיתות: הוארך ב-9 ימים מעצרו של שר התיירות לשעבר מיסז'ניקוב

מיסז'ניקוב חשוד בין השאר בקבלת שוחד ושיבוש הליכי חקירה. בין החשודים הנוספים שמעצרם הוארך: יו"ר נת"ע אלכס ויזניצ'ר, ראש מועצת תמר - דב ליטבינוף, וראש מועצת שומרון - גרשון מסיקה; יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר אבנר קופל נשלח למעצר בית

זוהר שחר לוי 22:3424.12.14

שופט בית משפט השלום בראשל"צ, מנחם מזרחי, הורה הערב (ד') על הארכת מעצרם של כמה מהחשודים במסגרת פרשת השחיתות הגדולה שנחשפה היום, מעצרו של שר התיירות לשעבר, סטס מיסז'ניקוב, הוארך ב-9 ימים. השר לשעבר חשוד בקבלת שוחד, תיווך בשוחד ושיבוש הליכי חקירה. "הוצבו בפני ראיות המקימות חשש שכבר ננקטו פעולות בעלות פוטנציאל לשיבוש על ידי החשוד", קבע השופט בהחלטתו.

 

במסגרת הפרשה, הסתיימה בשעה זו חקירתה באזהרה של סגנית שר הפנים, ח"כית פאינה קירשנבאום, בגין חשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. החקירה נמשכה כמה שעות.

 

לפי בקשת המעצר בעניינו של מיסז'ניקוב, השר לשעבר קיבל, לפי החשד, שוחד בתמורה להעברת תקציבים לגופים שונים והכל בתקופת היותו שר התיירות. בנוסף, חשוד בתיווך לשוחד במספר פרשיות נוספות וחשוד בכך שהיטה מכרזים בסכום של מיליוני שקלים למקורביו. לפי נציג המשטרה, מיסז'ניקוב שיבש את החקירה הקודמת שבגינה נחקר ובחקירתו היום הוא כפר במיוחד לו.  

 

בא כוחו של מיסז'ניקוב, עו"ד יובל ששון, אמר בדיון: "אנחנו נמצאים בפרשה שבה מבקשים את מעצרו ב-12 ימים. בסופו של יום יש כאן פרשה שעילת המעצר בעניינו והחטא היחיד שלו הוא שהוא נעצר עם עוד 30 אנשים. אם המצב היה אחרת אפשר היה לחקור אותו יותר ולקדם את החקירה בעניינו. כל חטאו בכך שנעצר עם הרבה אנשים ונדרשות הרבה פעולות ולפי מה שמספרים מדובר בחקירה מאוד מסועפת. מבקשים 12 יום כי לא מצליחים לחקור מספיק מהר". ששון הוסיף: "האם בסופו של יום נשים אדם - במעמדו, נורמטיבי ושהיה שר בישראל, שתמונותיו מרוחות בכל מקום – מאחורי סורג ובריח? האם זה המקרה?. זה לא מצדיק ואני חושב שאין מקום להותירו במעצר".

  

סטס מיסז'ניקוב בבית המשפט סטס מיסז'ניקוב בבית המשפט צילום: ירון ברנר

 

  

"קיים חשד סביר לביצוע העבירות המיוחסות לחשוד", ציין השופט מזרחי בהחלטתו. "יש חשש כי שחרורו של החשוד ישבש את החקירה. הוצבו בפני ראיות המקימות חשש שכבר ננקטו פעולות בעלות פוטנציאל לשיבוש על ידי החשוד. יש לאפשר ליחידה החוקרת למצות החקירה ולבצע את הפעולות המתבקשות".

  

עו"ד ששון, ממשרד מיתר ליקוורניק, מסר עוד בתגובה כי "הוא משתף פעולה עם החקירה וסומך ובטוח שהמשטרה תבצע את עבודתה במהירות וכי ככל שכך יעשה הרי שאין לו כל ספק כי חפותו תתברר בהקדם. המדובר בפרשה שאינה לו".

 

ביהמ"ש האריך בשבעה ימים את מעצרו של ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה, החשוד במתן שוחד במסגרת פרשת השחיתות. מסיקה מכחיש בתוקף את החשדות המיוחסים לו. עו"ד גיל דחוח, המייצג את מסיקה, אמר בדיון כי יש לו תשובות ברורות לטענות נגדו וכי הוא מסר את גרסתו, והשאלה שצריך לבחון היא האם באמת מדובר בשוחד. "אני חושב שצריך למצוא איזון אחר מאשר מעצר", אמר.

 

יחד עם מסיקה הוארך מעצרם של בעלי תפקיד נוספים בחברה לפיתוח השומרון, חיים בן שושן ואפי פלס. מעצרו של בן שושן ב-7 ימים ומעצרו של של פלס הוארך ב- 5 ימים. לפי החשד, החשודים נתנו שוחד לקירשנבאום ואחרים ובתיווכם של אחרים. בנוסף, הם חשודים בקבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום כוזב במסמכי תאגיד בהיקף של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידם בחברה לפיתוח השומרון.

 

עו"ד ליאור אפשטיין, סנגורו של בן שושן, טען שיש לפקח על החקירה וכי אין במעשים שביצע כל שוחד. "לא ברור לי למה הוא נמצא פה ולמה מבקשים את מעצרו", הוסיף עו"ד יאיר גולן המייצג את פלס. "הטיחו בו בחקירה היום על חקירה מלפני 4 שנים, אין למה לעצור".

 

במקביל הוארך ב-7 ימים, בהסכמת הצדדים מעצרו של איש איגוד הכדורסל, משה קליסקי החשוד בתיווך שוחד מאיגוד הכדורסל לקירשנבאום. כן הוארך בהסכמה למשך 5 ימים גם מעצרו של חשוד נוסף - אלכסנדר גולדנשטיין, פעיל פוליטי בישראל ביתנו.

  

"החשודים", כתב השופט מנחם מזרחי בהחלטתו, "עברו עבירות של מתן שוחד וקיים חשד סביר לביצוע העבירות המיוחסות לחשודים. קיים חשד סביר ששחרור החשודים ישבש את החקירה. בהינתן העובדה כי מדובר בחקירה מרובת חשודים אני מורה על הארכת מעצרם".

  

מוקדם יותר הורה בית המשפט על הארכת מעצרם בשמונה ימים של חשודים נוספים בפרשה: דב ליטבינוף, ראש מועצה אזורית תמר; מרדכי דהמן, ראש מועצת מגילות; דוד בלאו, גזבר מועצה אזורית מגילות; איש העסקים ציון זוארץ; ואלכס ויזניצ'ר, יו"ר נת"ע - החברה הממשלתית שאחראית על הקמת מערכות הרכבת הקלה בתל אביב - ויזניצ'ר.

 

חשודים נוספים יישארו במעצר חמישה ימים - יצחק בורבה, יו"ר איגוד התאגידים הארגוניים ברשויות המקומיות; וישראל יהושוע, שהיה יועץ פוליטי של בנימין נתניהו ועבר לייעץ לאביגדור ליברמן.

 

מעצרו של דאוד גודובסקי, יו"ר מטה ישראל ביתנו. הוארך ב-10 ימים בהסכמת הצדדים. המשטרה חושדת כי גודובסקי הונה, לקח שוחד, נתן שוחד, תיווך בשוחד, סייע לקבלת כספים במירמה בנסיבות מחמירות וקיבל כספים במירמה בנסיבות מחמירות במספר הזדמנויות שונות ובהיקפים כספיים עצומים. חשוד גם בעבירות מס ובהלבנת הון. 

 

בית המשפט האריך בהסכמה ב-8 ימים גם את מעצרו של מנכ"ל משרד ממשלתי ששמו נאסר לפרסום. כמו כן, שוחררה בהסכמה למעצר בית בן 10 ימים אישתו של המנכ"ל. פרקליטיהם של בני הזוג, עוה"ד אלי כהן ואבי חימי, ציינו בפני ביהמ"ש כי המנכ"ל מאמין שלא עשה כל רע וטוען לחפותו. על פי במשטרה, המנכ"ל חשוד בכך שנתן שוחד לקירשנבאום ב-2010 ובנוסף חשוד שקיבל שוחד בתפקידו הציבורי. כמו כן, לפי החשד, תיווך בשוחד בכמה הזדמנויות עבור גורמים במשרדי ממשלה. בית המשפט נענה לבקשת פרקליטיו ואסר את פרסום שמו ואישתו עד מחר (ה) בשעה 12:00. 

 

מוקדם יותר נשלח אבנר קופל, יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, למעצר בית של 10 ימים; הוא חשוד בעבירות של מתן שוחד, קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד. בא כוחו של קופל, עו"ד מיכה פטמן אמר בדיון כי מרשו "שיתף פעולה עם החקירה ושמות של אנשים שיכולים להוכיח חפותו. מבקש מהמשטרה לנסות לבדוק ולאמת את דבריו ובמידת האפשר לצמצם את התקופה המוסכמת למעצר בית".

 

גם דורון שמחי, יו"ר איגוד הכדוריד, נשלח למעצר בית של שבוע; הוא חשוד בקבלת כספים במרמה מכספי מפלגת ישראל ביתנו, ובעבירות של שימוש במרמה או בתחבולה, מתן שוחד וקשירת קשר לביצוע פשע. שמחי גם הורחק מאיגוד הכדוריד.

 

אמנון ליברמן, יועץ תקשורת לשר החקלאות, אף הוא חשוד בפרשה. הוא שוחרר בהסכמה למעצר בית ל-10 ימים והרחקה ממשרד החקלאות.

 

אבנר קופל אבנר קופל צילום: עמית שעל

 

 

"בבקשה נטען כי החשודים נתנו ותיווכו לשוחד", כתב השופט מזרחי בהחלטתו, "קיים חשד לביצוע העבירות המיוחסות לחשודים. אני נסמך על דו"חות סודיים שהוגשו לידי. קיים יסוד סביר לחשש כי שחרור החשודים יוביל לשיבוש החקירה. בין השאר במהלך החקירה הסמויה ננקטו כבר פעולות של שיבוש חקירה. מדובר בחקירה רבת היקף וסבוכה. יש לאפשר ליחידה החוקרת למצות את החקירה ללא כל חשש. במהלך הדיון עלתה טענה, כי חשודה עיקרית בפרשה אינה עצורה, אך זאת משום חוק חסינות חברי הכנסת ועניין זה אינו ראוי שיעמוד לפתחה של המשטרה".

 

השופט הוסיף: "עוד עלתה טענה כי החשודים לא הופגשו עם מלוא חומר הראיות שעומד לחובתם ולכן מדובר בחקירות ראשוניות ובהמשך הדרך ההנחה היא כי היחידה החוקרת תציג בפניהם מדוע פנתה לביהמ"ש בבקשה להאריך את מעצרם. שמתי לנגד עיני כי חלק מהחשודים נחשדו בפרשות קונקרטיות ואילו אחרים עניינם רוחבי יותר. אולם, יש לזכור כי מדובר בחקירה כוללת ויש מקום לבצע הבחנה אולם לא בשלב ראשוני זה".

 

לפי בקשת המעצר, החשודים קשרו קשר לקבלת כספים מתקציב המדינה במרמה. במסגרת הקשר הזה ולשם קידומו נתנו ליטבינוף, דהמן ובלאו שוחד בכמה הזדמנויות, יחד ולחוד לקירשנבאום ואחרים בתמורה לקבלת תקציבים לעתים בתיווכם של ליטנבוף, ויזניצ'ר, בורבה, יהושוע וזוארץ.

 

אלכס ויזניצ'ר אלכס ויזניצ'ר צילום: אסף לב

 

נציג יאח"ה אלישע קוגן אמר בדיון: "כספי ציבור הועברו לאנשים שונים בעלי תפקידים ברשויות. הללו לא היו זכאים לקבל הכסף והיא נעשתה תוך ביצוע בעירות חמורות ובכלל זה שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות הלבנת הון, מס ועוד. על פי החשד קירשנבאום התנהלה באופן שיטתי בצוותא עם כפופים לה ועם עובדי ציבור אחרים בתמורה לטובות הנאה אישיות לה ולאנשים שהיא חפצה ביקירם תוך שימוש בכספי משלם המסים. מחומר החקירה עולה חשד לעשרות מקרי שוחד הנאמדים במיליוני שקלים המועברים בתחכום רב ובדרכים שונות ומגוונות תוך שת"פ מלא עם הגורמים המקבלים את התקציב- בין היתר איגודי ערים, רשויות סטטוטוריות, מועצות אזוריות ועוד".

 

לדברי נציג יאח"ה, המשטרה פתחה בחקירה גלויה לאחר כשנה של חקירה סמויה. "ההחלטה", אמר, "נעשתה על ידי הדרגים הגבהים ביותר הן במשטרה והן במשרד המשפטים וזו בהתאם לראיות שהתגבשו בשלב החקירה הסמויה".

 

באשר לראש המועצה האזורית מגילות מרדכי דהמן. אישר נציג המשטרה בתשובה לשאלת סנגורו, עו"ד טל שפירא, כי השוחד נעשה באמצעות מתווך - לוביסט.

 

עו"ד ארז מלמד, בא כוחו של בלאו, שאל בדיון: אתם "טוענים כי במספר הזדמנויות נותן שוחד לקירשנבאום, יכולים להגיד מתי?". נציג המשטרה השיב כי מדובר בהתנהלות שהתרחשה "לאורך כמה שנים".

  

נתי שמחוני, המייצג את ויזניצ'ר, שאל את נציג יאח"ה אם גויסו עדי מדינה בפרשה והאם בוצעו האזנות סתר, אך זה סירב להתייחס. ויזניצ'ר, כך לפי המשטרה, חשוד כי תיווך לשוחד. עו"ד שמחוני ביקש לשחרר את יו"ר נת"ע לביתו.

 

 

קוגן אמר עוד בדיון: "כספי ציבור הועברו לאנשים שונים בעלי תפקידים ברשויות. הללו לא היו זכאים לקבל הכסף והיא נעשתה תוך ביצוע בעירות חמורות ובכלל זה שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות הלבנת הון, מס ועוד. על פי החשד קירשנבאום התנהלה באופן שיטתי בצוותא עם כפופים לה ועם עובדי ציבור אחרים בתמורה לטובות הנאה אישיות לה ולאנשים שהיא חפצה ביקירם תוך שימוש בכספי משלם המסים. מחומר החקירה עולה חשד לעשרות מקרי שוחד הנאמדים במיליוני שקלים המועברים בתחכום רב ובדרכים שונות ומגוונות תוך שת"פ מלא עם הגורמים המקבלים את התקציב- בין היתר איגודי ערים, רשויות סטטוטוריות, מועצות אזוריות ועוד".

 

לדברי נציג יאח"ה, המשטרה פתחה בחקירה גלויה לאחר כשנה של חקירה סמויה. "ההחלטה", אמר, "נעשתה על ידי הדרגים הגבהים ביותר הן במשטרה והן במשרד המשפטים וזו בהתאם לראיות שהתגבשו בשלב החקירה הסמויה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x