$
משפט

רוצים ללמוד באירופה? כך תוציאו אזרחות ודרכון רומני-אירופי

החל מ-2007 רומניה היא חברה באיחוד האירופי, ומאז הדרכון הרומני מאפשר למחזיקים בו לשהות ולעבוד בכל רחבי אירופה וכן ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה בתנאים להם זוכים המקומיים

גבריאל כתרי 13:2004.12.14

ב-1 בינואר 2007 נכנסה רומניה כחברה באיחוד האירופי, ומיום זה, הדרכון הרומני הוא דרכון אירופי, המאפשר למחזיקים בו לשהות ללא הגבלת זמן ולעבוד בכל רחבי אירופה וכן ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה, בתנאים להם זוכים האזרחים המקומיים. כך למשל, עומדת בפני בעלי הדרכון הרומני האפשרות ללמוד בחינם במדינות שונות באירופה ואף לזכות במלגות מחייה, מעונות חינם ותחבורה ציבורית חינם. אם אין ברשותכם, עדיין, דרכון רומני ואתם זכאים לו, הדבר מקנה לכם זכויות ויתרונות משמעותיים.

 

עם זאת, השגת הדרכון אינה עניין של מה בכך, התהליך תלוי בפרמטרים רבים. תחילה, יש להבדיל בין מי שתחילה צריך לקבל אזרחות רומנית לבין מי שיכול לגשת ישירות להליך קבלת הדרכון:

 

דרכונים זרים. אפשרות ללמוד בחינם דרכונים זרים. אפשרות ללמוד בחינם

 

מי שנותרו אזרחי רומניה (וצאצאיהם)

 

מי שעד היום נחשב לאזרח רומניה צריך רק להכין את המסמכים הדרושים לדרכון ויפורטו בהמשך. ואולם, גם סוגיית האזרחות לא תמיד ברורה. כל מי שעונה על אחד הפרמטרים הבאים נחשב לאזרח רומני:

 

1. עולי רומניה שקיבלו אזרחות ישראלית בין המועדים ינואר 1950 עד פברואר 1952: שנים בהן הדין הרומני התיר להחזיק באזרחויות אחרות מלבד הרומנית.

 

2. מי שעלה לארץ מרומניה אחרי מאי 1964 עד 1966 וביטול אזרחותו לא נרשם: בין השנים הללו העוזבים את רומניה נדרשו לוותר על האזרחות הרומנית, אך לרוב, הוויתורים הללו לא נרשמו.

 

3. אלו שיצאו מרומניה לאחר 1971 ולא ויתרו על האזרחות הרומנית: לאחר 1971 ניתן היה לצאת את רומניה ללא ויתור על האזרחות הרומנית.

 

4. במקרים בודדים, גם במועדים אחרים נותרו יוצאי רומניה אזרחיה, על כן – יש לבדוק בכל מקרה את המעמד ברומניה.

 

מי שנכנס לקטגוריה זו ומעוניין להוציא דרכון רומני – צריך לבקש מהרשויות הרומניות אישור "סטטוס": אישור על אזרחותו הרומנית. אישור זה מתקבל בדרך כלל לאחר הצגת תעודה המעידה על קבלת אזרחות ישראלית של עולה מרומניה.

 

לאחר קבלת אישור הסטטוס, יש לבקש מהרשויות הרומניות תעודה רומנית כנגד כל תעודה ישראלית או זרה אחרת: תעודת לידה רומנית, תעודת נישואין רומנית (למי שנשוי), מספר זהות רומני וכיו"ב. לאחר שכל המסמכים הללו הושגו, ניתן לגשת לשגרירות רומניה בישראל או לכל נציגות קונסולרית רומנית אחרת כדי לקבל את הדרכון (דרכון ביומטרי התקף ל-5 שנים למבוגרים).

 

צאצאי אזרחי רומניה שאזרחותם בוטלה השייכים לקטגוריה זו הם:

 

1. אזרחי רומניה לשעבר וצאצאיהם עד הדור השלישי (נכדים) (כשמדובר בקטינים - עד דור רביעי (נינים). בתוכם נכלל כל מי שבא לארץ מרומניה תוך ויתור על אזרחותו במועדים הבאים: לפני 1.1.1950, אחרי 1952 ועד מאי 1964, אחרי 1966.

 

2. אזרחי "רומניה לשעבר" - מי שנולדו במקומות שהיו בעבר חלק מרומניה וצאצאיהם עד דור רביעי (נינים) (קטינים עד דור חמישי). בקבוצה זו נכלל מי שנולד בין שתי מלחמות העולם (1918-1940) בשטחים שבעת לידתם היו שייכים לרומניה, כמו דרום אוקראינה ומולדובה.

 

במקרה הזה, כדי לקבל דרכון קודם צריך לקבל אישור על אזרחות רומנית. גם כאן יש צורך באישור "סטטוס". לאחר מכן, בנוסף לכלל התעודות שנמנו לעיל, יש לצרף גם תעודת יושר ישראלית ורומנית ולמלא טפסי הצהרות ובקשה לקבלת אזרחות.

 

אם הבקשה לאזרחות מתקבלת, מוזמן המבקש לקונסוליה הרומנית לצורכי השבעה וקבלת אישור בכתב. לאחר מכן, רשאי האזרח הרומני החדש לקבל דרכון רומני לאחר השגת יתר התעודות שכבר מנינו קודם לכן.

 

כמה זמן זה לוקח?

 

אין מועדים קבועים, הדבר תלוי לאיזו קטגוריה משתייכים. יש גם הבדל בין בקשה שהוגשה ברומניה עצמה או כזו שעברה דרך הקונסוליה. מניסיוני, משך הזמן יכול לנוע בין חצי שנה לשנתיים (במקרה שגם צריך לקבל קודם אזרחות).

 

מומלץ מאוד לדאוג לכך שההורים או הסבים שנולדו ברומניה יתאימו את הרישומים במסמכים שבישראל לרישומים הקיימים במסמכים שברומניה. כדאי לעשות זאת כל עוד הם בחיים, שכן לאחר פטירתם אין אפשרות לבצע תיקונים ברישומים במשרד הפנים בישראל והטיפול בצאצאים עלול להיות כרוך בהגשת תביעות לפסקי דין הצהרתיים.

 

ידיעת השפה הרומנית

 

נכון להיום אין חובה לדעת את השפה הרומנית על מנת לקבל אזרחות או דרכון. עם זאת, חשוב לדעת שכל המסמכים הישראלים חייבים להיות מתורגמים לשפה הרומנית כדין. המסמכים ותרגומיהם צריכים להיות מאושרים באישור מיוחד שנקרא "אפוסטיל" שניתן על המסמכים הנוטריונים בבתי המשפט ועל המסמכים המקוריים במשרד החוץ בירושלים.

עקרונית, ניתן לעבור את התהליך באמצעות הגעה עצמאית לקונסוליה הרומנית. ואולם, כדאי לדעת שמדובר בהליך לא פשוט. בכל מקרה יש צורך להיעזר בנוטריון הרשאי להוציא מסמכים בשפה הרומנית, להופיע מספר פעמים בקונסוליה הרומנית, שם לרוב הדברים מתנהלים בשפה הרומנית והבנת הדין הרומני היא אקוטית.

 

בכל מקרה, בין אם תחליטו לעשות את הנדרש בעצמכם או בעזרתו של עורך דין, כדאי להתחיל לפעול. כאמור, כל עוד הוריכם, סביכם וקרוביכם נמצאים בחיים, השגת הדרכון הנכסף תהא מהירה ופשוטה יותר.

 

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

* עו"ד גבריאל כתרי עוסק בכל התחומים הקשורים לדין הרומני, לרבות אזרחות רומנית, דרכון רומני והחזרת רכוש מרומניה.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x