$
משפט

חצי שנה עבודות שירות למנכ"ל מועצת הצמחים לשעבר

מיכאל איילון הואשם כי קבע את בחירתם של בעלי התפקידים, ללא כל תיעוד, ללא בחינת מועמדים נוספים וללא הליכי מכרז. הוא הורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים במסגרת הסדר טיעון

זוהר שחר לוי 16:3803.12.14

6 חודשי עבודות שירות וקנס של 300 אלף שקל הוטלו היום (ד') על מיכאל איילון, לשעבר מנכ"ל מועצת הפרחים, שהורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים במסגרת הסדר טיעון. "הנאשם פעל כפי שפעל מתוך מטרה וידיעה כי משרד מבקר המדינה עורך ביקורת במועצת הצמחים וכי המסמכים נועדו לסייע לו להציל את עורו מפני ממצאי הביקורת. זוהי פעולה פסולה ואסורה בתכלית האיסור ויש להצמיד לה תג מחיר גבוה", נכתב בגזר הדין.

 

כתב האישום נגד איילון הוגש במאי 2010 וכלל תחילה גם את עו"ד מרים אזולאי, ששימשה כעוזרת שלו. כתב האישום שהוגש נגד השניים לבית משפט השלום בראשון לציון, כלל שלושה אישומים שעיקרם זהה: ניסיונותיהם של איילון ושל אזולאי לטייח את הליכי בחירת כמה בעלי תפקידים במועצה.

 

השופט: זוהי פעולה פסולה ואסורה בתכלית האיסור ויש להצמיד לה תג מחיר גבוה השופט: זוהי פעולה פסולה ואסורה בתכלית האיסור ויש להצמיד לה תג מחיר גבוה צילום: shutterstock

 

 

כך, נטען כי במהלך שנת 2004 בעוד איילון שימש כמנכ"ל ואזולאי כעוזרת שלו, מונו על ידי איילון ללא מכרז, הדרוש מהמועצה כחוק, היועץ המשפטי, מפיק עיתון המועצה והיועץ הביטוחי. המנכ"ל, כך נטען באישום, קבע את בחירתם של בעלי התפקידים,ללא כל תיעוד, ללא בחינת מועמדים נוספים וללא הליכי מכרז והביא את אישורם בפני המנהלה הזמנית של המועצה.

 

אולם, ביוני אותה שנה פתח משרד מבקר המדינה בביקורת במועצה, שכללה גם את מהלכי ההתקשרויות של המועצה עם נותני שירות שונים. במסגרת הביקורת, דרשו נציגי משרד המדינה תיעוד של הליך בחירת בעלי התפקידים ואיילון ביחד עם אזולאי, כך לפי האישום, יצרו מסמכים מזויפים המתעדים לכאורה את הליך המיון, מסמכים "המתיימרים להיות אותנטיים" שהוגשו למשרד המבקר וכן תויקו במשרדי המועצה.

 

בינואר 2013 נידונה אזולאי למאסר על תנאי ולקנס של 30 אלף שקל במסגרת הסדר טיעון ולאחר שהודתה בעבירות של סיוע למרמה והפרת אמונים, סיוע לזיוף מסמך ולשימוש בו וסיוע לרישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

איילון, המיוצג על ידי עו"ד ליאור אפשטיין, כפר תחילה במיוחס בו וניהל הליך הוכחות, אולם לאחרונה, לאור גם קושי של הפרקליטות להוכיח חלק מהעבירות, הושג בין הצדדים הסדר טיעון. לפי ההסדר, הודה המנכ"ל לשעבר בעבירות של מרמה והפרת אמונים, זיוף, שימוש במסמך מזויף, עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות נוספות.

 

בטרם נגזר עונשו, הביע איילון בפני בית המשפט חרטה, בושה ואכזבה מעצמו. לדבריו פעל ברגע של חוסר תשומת לב, חוסר שיקול דעת ושיקול דעת מוטעה של מספר החלטות ואלה הובילו לנפילתו.

 

"בענייננו", כתב השופט רפי ארניה בגזר הדין, "מדובר בשרשרת פעולות אשר עומדות בניגוד לחוק ולנורמות של מנהל תקין. בהתנהגות הנאשם יש משום חוסר יושר מופגן, תוך הצגת מצג כוזב ומטעה, הסתרת מידע רמייה ושקרים. אופן פעולה זה, מהווה דריסה גסה של אמון הציבור במערכת השלטונית".

 

לפי גזר הדין, איילון ביצע את מעשי הזיוף הנידונים לאחר שתכנן אותם. מעבר לכך, הוא עמד בראש תאגיד ציבורי בעל תקציב של מאות מיליוני שקלים, והוא זה שיזם והגה את העבירות. "לא זו בלבד שחטא לעצמו", נכתב, "אלא אף החטיא במעשה את עוזרתו שהייתה כפיפתו בעת שדרש ממנה להוציא מן הכוח אל הפועל את מעשי הזיוף".

 

השופט ארניה מצא חומרה יתרה בכך שהנאשם, לדבריו, ביצע את העבירות מתוך מטרה להונות את מבקר המדינה. "הנאשם", כתב בגזר הדין, "פעל כפי שפל מתוך מטרה וידיעה כי משרד מבקר המדינה עורך ביקורת במועצת הצמחים וכי המסמכים נועדו לסייע לו להציל את עורו מפני ממצאי הביקורת... זוהי פעולה פסולה ואסורה בתכלית האיסור ויש להצמיד לה תג מחיר גבוה".

 

יחד עם זאת, מצא השופט מקום להקל בעונשו של איילון, ובין השאר חלוף הזמן. "באף אחת מהפרשות המתוארות בכתב האישום לא נגרמו למועצת הצמחים נזקים כלכליים. כל עולמו של כתב האישום הינו בעצם המעשים עצמם ובפגיעה באינטרס הציבורי בלבד", נכתב בגזר הדין. איילון נידון ל-6 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות במשטרת רחובות וכן לקנס כספי בגובה 300 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x