$
בארץ

מדד המחירים לאוקטובר עלה ב-0.3%; "ייתן שקט מסוים לבנק ישראל"

הציפיות היו לעלייה מתונה יותר של 0.2%. ב-12 החודשים האחרונים האינפלציה עדיין שלילית - מינוס 0.3%. מדד מחירי הדיור עלה ב-0.2%

אמנון אטד 14:0014.11.14
מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב-0.3%; ההערכות המוקדמות היו לעלייה של 0.2%. מדד ספטמבר ירד ב-0.3%.

 

כתוצאה מעליית המדד ממשיכה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוקטובר 2014 לעומת מדד אוקטובר 2013) להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.3%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). גם קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקף ירידת מחירים ממוצעת בשיעור זהה של מינוס 0.3%. האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה בחודש החולף לנקודת שפל חדשה של 0.9% בלבד.  

 

לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: הלבשה והנעלה (5.5%), ירקות טריים (2%), מזון (0.7%), שירותי חינוך (0.6%), ריהוט (0.55), נסיעות לחו"ל (2.3%), דיור (0.2%) והעגבניות שמחירן עלה ב-8.8%. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות של 1.9% במחירי הפירות הטריים, של 0.4% בסעיף תרבות ובידור ושל 0.8% במחירי השמנים והדלקים לכלי רכב. מחירי המלפפונים ירדו בחודש שעבר ב-14.4%. 

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: בלומברג

 

 

 

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה כאמור בחודש שעבר ב-0.2%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה בשיעור דומה, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.1%.

 

מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, ירדו בחודשים אוגוסט-ספטמבר ב- 0.1%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 4.7% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 5.3% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

מדד אוקטובר והתבססות האינפלציה בפועל מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית לחודש דצמבר. ההערכה היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף החודש להשאיר את הריבית לחודש הבא ללא שינוי, ברמה של 0.25% כדי לשמור את מנת הריבית האחרונה שנותרה ברשות הבנק למקרה של הרעה נוספת במצב המשק. 

 

בהלמן אלדובי אמרו בתגובה כי "מדד אוקטובר הינו מעל לציפיות, ויתן שקט מסוים לבנק ישראל, לבחון את צעדיו בשבועות הקרובים, אולם סביר שהשקט יהיה זמני בלבד. להערכתנו, אין כאן שינוי מגמה בתחום האינפלציה בישראל. הבעיה של אינפלציה שלילית תשוב ותצוץ בחודשים הקרובים. חודשי החורף מאופיינים בדרך כלל במדדים נמוכים, והכוונות של שרים בכירים ופוליטיקאים להצטייר כמובילי מהליכים של הורדת מחירים, יובילו למדדים שליליים בחודשים הקרובים. סביר מאוד שבנק ישראל ייאלץ להתמודד שוב בעוד כמה שבועות עם אינפלציה הנמוכה משמעותית מהיעד, כאשר מגוון הכלים העומדים לרשותו בתחום הריבית כמעט והסתיים".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, אמר בתגובה: "עליית המדד והירידה בציפייה להפחתת ריבית נוספת ממתנות את הציפייה להתרחבות פער הריביות בין השקל לדולר ובכך עשויות לתמוך בפוטנציאל ייסוף השקל".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x