$
משפט

טיב טעם ביקשה לעכב פס"ד שמונע ממנה לעבוד בשבת - ונדחתה

שופט ביהמ"ש העליון ניל הנדל ציין כי האכיפה של עיריית ת"א מותאמת להחלטת שר הפנים ולאישור החלקי של החוק המוצע על ידו במסגרתה

זוהר שחר לוי 15:5404.08.14
בית המשפט העליון דחה אתמול (א') את הבקשה שהגישה רשת טיב טעם לעיכוב ביצועו של פסק הדין שימנע ממנה לפתוח את עסקיה בשבת בתל אביב. בקשת הרשת לערער על פסק הדין עצמו טרם הוכרעה.

 

 

שופט בית המשפט העליון ניל הנדל שדן בבקשה של טיב טעם, ציין כי סיכויי הערעור של הרשת אינם גבוהים. "בפני טיב טעם ניצבת משוכה נוספת וגבוהה מהרגיל", ציין השופט בהחלטתו. "זאת לנוכח העובדה שהיא מבקשת להגיש ערור על פסק דין שניתן בהליך שהיא לא הייתה צד לו".

 

מדובר בערעור שהגישה הרשת על עתירה שהגישו בעלי עסקים בתל אביב ונידונה בבית המשפט המחוזי בעיר שעסקה במדיניות האכיפה של העירייה, מדיניות המשתנה בעקבות פסק דין שניתן לפני כשנה בבית המשפט העליון.

 

כחלק משינוי המדיניות פרסמה העירייה מסמך בו ציינה כי בחנה מחדש את מדיניות האכיפה של חוק העזר בכל הנוגע לנקיטת האמצעים האכיפתיים העומדים לרשותה נגד מי שמפר את הוראות חוק העזר ופותח את עסקו בשבת ובמועדי ישראל ללא היתר. בין השאר הבחינה העירייה בין בעלי עסק חדשים לוותיקים.

 

בעלי העסקים טענו בעתירתם כי כללי האכיפה שפרסמה העירייה סותרים את תכלית חוק העזר ונגועים בחסר סבירות קיצוני ועמדתם התקבלה בבית המשפט. העירייה ערערה על פסק הדין, אולם לאחר החלטתו של שר הפנים גדעון סער משכה את ערעורה.

 

בהחלטה שנתן השופט הנדל, הוא מציין כי החוק המוצע בנוגע למדיניות פתיחת המרכולים בתל אביב בשבתות ובחגים נידון על ידי השר סער "שקבע את אשר קבע בהחלטתו". מדיניות האכיפה של העירייה, מותאמת להחלטת שר הפנים ולאישור החלקי של החוק המוצע על ידו במסגרתה. "טיב טעם", כתב הנדל, "אף לא הביעה או חידדה די הצורך את הדחיפות לעכב את ביצוע פסק הדין כעת דווקא".

 

השופט הנדל הוסיף: "לא התרשמתי בעת הזו כי יש מקום להיעתר לבקשה לעיכוב ביצוע. אין בכך כדי למנוע מטיב טעם הגשת בקשה חדשה, היה וישתנו הנסיבות בצורה מהותית".

 

שופט בית המשפט העליון ניל הנדל שופט בית המשפט העליון ניל הנדל צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

מאבק שהחל ב-2007

 

מדיניות האכיפה של עיריית תל אביב בנוגע לסגירת חנויות בשבת ובחגים חוזרת ממשיכה להעסיק את בית המשפט העליון. בשנת 2007 עתרו מספר בעלי עסקים ומכולות בתל אביב לבית המשפט המחוזי בעיר בטענה שקיימת אכיפה לא שוויונית של חוקי המנוחה וכי בעוד הם נאלצים לסגור את מכולותיהם בשבתות כדי להימנע מקנסות, הרשתות הגדולות אינן נפגעות מהקנסות ולכן נהנות מיתרון משמעותי.

 

בעלי העסקים נדחו בבית המשפט המחוזי, אך ביוני 2013 הפך בית המשפט העליון את ההחלטה וקבע כי העירייה מפרה את חוקי העזר העירוניים בכך שהיא מאפשרת לרשתות לפעול בשבתות. "קופת העירייה נהנית מהכנסות נכבדות נוספות, ורק שלטון החוק המחייב ציות להוראות החוק - נפגע", ציינו אז השופטים בפסק הדין.

 

מאז ניתן פסק הדין ניסתה העירייה לגבש מחדש את מדיניותה, זאת לצד ערעור שהגישה לבית המשפט העליון שלווה בבקשת עיכוב ביצוע. אולם הודעת סער כאמור, לפני מספר שבועות כי תיאסר פתיחת מרכולים בשבת ברחבי תל אביב, הובילה את העירייה למשוך את הערעור. לפי החלטת שר הפנים, המתחמים המסחריים של נמל תל אביב ונמל יפו וכן למתחם התחנה בנווה צדק להמשיך לפעול בשבתות וגם חנויות הנוחות בתחנות הדלק יוכלו להמשיך לפעול.

 

התאחדות הסוחרים ובעלי המכולות בת״א-יפו מסרו: "פסיקת העליון מהווה הוכחה נוספת לצדקת הטענות של בעלי העסקים הקטנים והמכולות אשר מבקשים דבר פשוט - צדק ושוויון בפני החוק ותחרות הוגנת מול התאגידים הגדולים והטייקונים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x