$
משפט

גם לוזון וקייזמן לא מנעו את ההרשעה של מיקי פרידמן

קו ההגנה של מנהל סניף לאומי לשעבר מיקי פרידמן היה שמדיניות ההלוואות שעליה הועמד לדין היתה מקובלת בבנק. השופטת יהודית אמסטרדם דחתה את גרסתו, קבעה ששיקר וחילצה את הבנק מאחריות כלשהי למעשיו הפליליים

משה גורלי 08:2729.07.14

מיקי פרידמן, שהיה בין 2003 ל־2007 מנהל סניף בנק לאומי ברחוב בן יהודה בתל אביב, הורשע בשבוע שעבר בסדרה של סעיפי אישום שעניינם אשראי שנתן לסדרה ארוכה של לקוחות ללא כל ביטחונות. הלקוחות, חלקם אנשי קש, הופנו אל פרידמן דרך ידידו מאיר עובדיה, וקיבלו הלוואות בסכומים שבין 2 ל־3 מיליון שקל. סך הכל דלפו כך כ־30 מיליון שקל מהברזים של הבנק. חלקם הגיע כנראה גם לחשבונות של פרידמן, אשתו וילדיו: 2,294,881 שקל שלא היה הסבר למקורם.

 

הכרעת הדין עבת־הכרס של השופטת יהודית אמסטרדם מפרטת את הפרשה שחקירתה החלה אחרי שפרידמן כבר עבר לתפקיד הבא בבנק, בלונדון. התברר שיותר מדי הלוואות שפרידמן טיפל בהן אישית ירדו לטמיון. כמו זו של ציון זנגי, נהג שלעתים עבד כקצב. "הנאשם", נכתב, "נתן 2 מיליון שקל ללא ביטחונות לאדם השקוע בחובות ומשתכר 3,500 שקל בחודש, כשעל פי תנאי ההלוואה שקבע הנאשם, היה הלווה צריך לשלם 33 אלף שקל מִדי חודש". פרידמן, באמצעות עו"ד משה ישראל, טען להגנתו: "סמכתי מאוד על מאיר עובדיה", "יש לי חושים טובים והפעלתי 'שיקולי בטן' בעת מתן אשראי", "חרגתי מסמכות אבל בתום לב", וגם שתי טענות שראויות לעיון נפרד בגלל משמעותן "המפלילה" לגבי הבנק: "הבנק היה מודע לשיטת עבודתי", ו"שיטה זו הופעלה במקרים רבים נוספים".

 

מימין: עו"ד משה ישראל ומיקי פרידמן. השופטת דחתה את הדוגמאות שהביא הנאשם מימין: עו"ד משה ישראל ומיקי פרידמן. השופטת דחתה את הדוגמאות שהביא הנאשם צילום: אוראל כהן

 

קו ההגנה קרס

 

קו ההגנה קרס לכל אורכו. הבנק הצעיד לדוכן סדרה של עדים שהכחישו נמרצות את "מדיניות האשראי" של פרידמן (שיקולי בטן ומאיר עובדיה). השופטת, למזלו של הבנק, נתנה אמון מלא בעדיו ובראשם יוסי הורוביץ, שהיה המבקר הראשי של לאומי בשנים 2011–1995. "אילו האמנתי לנאשם הייתי סופדת לבנק לאומי על שגידל אנשי אשראי מסוגו", כתבה אמסטרדם, "אלא שדברי הנאשם הם עורבא פרח".

 

פרידמן גייס להגנתו לא מעט אנשי עסקים, שלטענתו קיבלו אשראי באופן דומה ללקוחות שנכללו בכתב האישום.

 

עדי קייזמן. לטענתו, בדצמבר 2005 אישר פרידמן אשראי סולו (ללא ביטחונות) של 10 מיליון שקל לקייזמן לרכישת נכס בגרמניה. הלווה לא יכול היה להעמיד ביטחונות, והצהרת העושר שלו נבדקה. מעדות בכיר אחר בבנק עלה שנערכו בדיקות על הלווה, שהיה נשוי לעופרה שטראוס, מול משפחת שטראוס. כמו כן ניתנה הלוואת סולו נוספת שקיבלה אישור מהחטיבה המסחרית, וללווה היו פיקדונות בבנק בסכום של יותר מ־36 מיליון שקל.

 

עמוס לוזון. פרידמן אישר ללוזון ב־1995 הלוואת סולו של מיליון שקל לרכישת קרקע חקלאית במושב גן חיים. מעדות לוזון עלה שמנהל סניף בנק לאומי בפתח תקווה חיזר אחריו שיפתח אצלו חשבון בסניף בגלל עסקי הנדל"ן שלו, ומ־1994, שנה לפני אישור ההלוואה, היה לוזון דמות מוכרת כנשיא והבעלים של מכבי פתח תקווה.

 

רובי שפירא ז"ל. לטענת הנאשם, הוא נתן לשפירא הלוואה של 7 מיליון שקל שנועדה להשקעות בניגריה ולא בדק את הנתונים. מעדות הורוביץ עלה ששפירא היה לקוח ותיק ושבפני הבנק הונחו דו"חות של החברה והאשראי לא ניתן לשפירא, אלא למועדון הכדורגל הפועל חיפה, שהשקיע 10 מיליון דולר ברכישת שחקנים.

 

עדי קייזמן עדי קייזמן צילום: דרור כץ

 

שיחת טלפון הספיקה

 

איציק אלשיך. מבעלי חברת המוזיקה הליקון, שעבד 15 שנה עם הבנק וביקש לרכוש בניין משרדים בחולון. נזקק לשיחת טלפון בלבד כדי לקבל הלוואת סולו של 1.5 מיליון שקל לשבועיים עד שיעמיד ביטחונות. פרידמן התקשר למנהל הסניף והורה לו לתת את הכסף לאלשיך. גם חברים אלה לא הושיעו את הנאשם והשופטת דחתה כל דמיון בינם ללווים שבהכרעת הדין.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x