$
דעות

שולחים את הפנסיה לבורסה

האוצר מנסה שוב לפרק את בעיית הפנסיה הצוברת ע"י הורדת הריבית. סביר שתהיה פגיעה בפנסיות בשילוב סיכון של הפניית כסף לבורסה

רמי פרידמן 08:0827.06.14

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ממשיכה להתלבט כיצד לטפל בבעיית הפנסיה הצוברת של הגמלאים. הבעיות המרכזיות מתמקדות בריבית לפיה מחושבת הקצבה (4%) שגורמת לחוסכים לפנסיה לסבסד את הגמלאים.

 

כבר באפריל 2013 החליטו באוצר להקטין את הריבית ל2.5%, אבל ההחלטה לא בוצעה כיוון שהייתה צפויה פגיעה של 10% בפנסיות. מדובר היה בפגיעה כלכלית קשה בהתחשב ביוקר המחיה מול פנסיות שבקושי רב מאפשרות מחיה בכבוד.

 

בימים אלה בוחנים באוצר שוב את הפנסיות והכיוון הוא למצוא סוג של "פשרה" במסגרתה הריבית תרד מ- 4% לכיוון 3%-3.5% והפגיעה בפנסיות תצטבר ל-5% שחיקה. בזמנים שיוקר המחיה מאמיר, גם פגיעה של 5% בפנסיות הצוברות תהיה מכה לגמלאים. בוודאי לגמלאים שהיו עובדי מדינה ומוסדות ציבור שחלקם המכריע מקבל פנסיה נמוכה יחסית.

 

כיום נוצר מצב אבסורדי לפיו קרן פנסיה משלמת לגמלאים פנסיות לפי ריבית 4%, זאת בסביבת ריבית אפסית, כאשר הפיקוח על הביטוח הורה לקרנות הפנסיה לשלם לגמלאים לפי ריבית של 2.5% נטולת סיכון. נוצר לפיכך מצב שהקרנות מקבלות 2.5% אבל מחויבות לשלם לגמלאים 4% ובהפרש של 1.5% נושאים החוסכים הצעירים של הקרן.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: דוד הכהן

 

המפקחת על הביטוח הבינה שנוצר חוסר איזון כלכלי ולכן בגלל שתוחלת חיי הגמלאים עולה יש להעביר חלק מההשקעות לפנסיה גם לכיוון שוק המניות. האוצר בודק אפשרות לחשב את קצבת הגמלאים לפי השקעה בחברות בדרוג AA כאשר מדובר בחברות ברמה טובה עם סיכון מסוים.

 

הרעיון הוא שהקרנות ישיגו את התשואות באמצעות הבורסה ולא יאלצו לקחת כסף מחוסכים חדשים שמסבסדים את הוותיקים. אקטוארית הגישה נכונה, מעשית השקעה בורסאית מלאה בסיכונים שאינם צריכים להיות מרכיב בחיסכון פנסיוני סולידי במהותו. אמנם בשנים קודמות ההשקעה הפנסיונית במניות הניבה תשואות ריאליות נאות אבל המניות גם ידעו תקופות שפל קשות ותשואות שליליות שנפגעו בחיסכון.

 

תספורת לפנסיה באי. די. בי

 

אם הכיוון הוא לבורסה ואם תוכניות סלינגר היו מתבצעות לפני שנתיים-שלוש, סביר שבסכומי כסף גדולים משמעותית היו מושקעים למשל בקבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר ואז ההפסד לא היה 1.5%, אלא תספורת עצומה וזו מכה שפנסיונרים אינם יכולים לספוג.

 

גם בפרטנר ובחברות אחרות בסלולר השקיעו כסף טוב כאשר במקביל רגולטור אחר (כחלון) ביצע רפורמה ומניות הסלולר צללו פלאים ולא התאוששו מאז. כל אלו ונוספות (כיל, ביומד) הם דוגמאות שמסוכן לנתב אליהם כספי פנסיה ולכן פתרון הפניית כספים לשוק המניות בעייתי.

 

יהיו רבים שינסו למצוא פתרון בהפניית כספים לשווקים בחו"ל להשקעה במניות קוקה-קולה או באג"ח של אפל. ברור שהשקעה במיקרוסופט טובה מאי.די.בי של דנקנר ופחות מסוכנת.

 

אפשר וצריך לפתור חלק ממשבר הדיור ע"י בניית דירות להשכרה בכספי הפנסיה ולהשיג תשואה שנתית של 6%-7% לטווח ארוך. יש גם פרויקטים BOT כמו כביש 6 ואחרים שיניבו תשואה מובטחת ויקנו ביטחון לחוסכים ופתרונות מימון לממשלה בפרויקטים לאומיים - שילוב מעניין שיכול להיות ריווחי ומנצח. הפנסיות התקציביות צריכות להוריד פרופיל סיכון והגמלאים יזכו לגמלה שתאפשר מחיה סבירה.

 

הכותב הוא פרופ', המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה (מל"א), לשעבר נציב שרות המדינה והממונה על השכר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x