$
בארץ

כצפוי: ריבית אפריל תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.75%

ההחלטה היא במסגרת המדיניות של הבנק לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. גורם נוסף - החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות

אמנון אטד 17:3024.03.14

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל במפתיע את הריבית ב-0.25%. מאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%.  

ההחלטה להותיר הפעם את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הנתונים הכלכליים שפורסמו בחודש החולף תומכים במדיניות זו של בנק ישראל.

 

לפני שבועיים עדכנה אומנם הלמ"ס את אומדן הצמיחה ברבעון האחרון של 2013 כלפי מעלה, אולם אומדן הצמיחה ברבעון הקודם עודכן במקביל כלפי מטה. אומדן הצמיחה הכוללת בשנה החולפת נותר ללא שינוי, ברמה של 3.3%. זאת לאחר צמיחה של 3.4% בשנת 2012, וצמיחה גדולה הרבה יותר של 4.6% שנרשמה בשנת 2011. כלל יצוא הסחורות והשירותים גדל בשנת 2013 בשיעור אפסי של 0.7%, בהמשך לעלייה די דומה של 0.9% בשנת 2012. המשך הפחתת הריבית עשוי להפוך את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, ולגרום בכך להחלשת המטבע המקומי מול המטבעות החשובים בעולם. שקל חלש יותר אמור לעודד את היצוא, ובאמצעותו גם את כלל הפעילות הכלכלית במשק.

 

 

צידו השני של המטבע הוא העובדה שריבית נמוכה יותר מעודדת את הביקושים במשק, ועלולה לכן לגרום להתגברות האינפלציה. אולם בשלב זה בנק ישראל אינו חושש מעלייה מסוימת ברמת המחירים במשק. מדד פברואר ירד ב- 0.2%, בהמשך לירידה גדולה יותר של 0.6% שנרשמה במדד ינואר.

 

כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב- 1.2% והיא נמוכה לכן בהרבה ממרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אף עליית מחירים ממוצעת נמוכה הרבה יותר, בשיעור שנתי של 0.6% בלבד. גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים נמוכה כעת ממרכז תחום היעד ומסתכמת ב- 1.6%.

 

הנגידה, ד"ר קרנית פלוג הנגידה, ד"ר קרנית פלוג

 

גורם נוסף שפעל להשארת הריבית ללא שינוי הוא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי בחודשים דצמבר 2013-ינואר 2014 עלו מחירי הדירות ב- 0.1%, וכי בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.3% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

תגובות

 

תגובת אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בהלמן אלדובי: "מרבית האינדיקאטורים הכלכליים בישראל מצביעים על שיפור, בעיקר בתחומי הייצור והיצוא. אפילו היום מוקדם יותר היינו עדים לירידה מסוימת באבטלה. המשך מגמה זו תפחית את הסיכוי להורדת ריבית נוספת".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "לנגד בנק ישראל עמדה הנחישות הממשלתית להביא להוזלה במחירי הדירות דרך הענקת פתור ממע"מ לזוגות צעירים על דירות חדשות וקביעת מחיר מטרה לדירות חדשות. בנק ישראל לא רצה להצטייר כגורם שמלבה את העלייה במחירי הדירות דרך הורדת הריבית היום, דווקא בשעה שהממשלה מרכזת את מירב המאמצים להביא לירידת מחירים".

 

נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי: "נדרשים תמריצים נוספים במטרה להבטיח את רמת התעסוקה הקיימת, כגון הקלות במס ועידוד קליטת עובדים בסקטור העסקי, הכולל את העצמאים והעסקים הקטנים".

 

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר: "בנק ישראל פעל נכון בהמתינו לקבלת נתונים חדשים בנוגע למדד והביקושים במשק, ועל פיהם יקבל את החלטותיו הבאות. במידה והנתונים הכלכליים ימשכו להיראות רע, הצריכה הפרטית לא תגדל והדולר ימשיך להיחלש אל מול השקל, לבנק ישראל לא תהיה ברירה אלא להוריד את הריבית פעם נוספת, וזאת למרות פרסום פרוטוקול הפד אשר הצביע על אפשרות להעלאת הריבית מוקדם מן הצפוי וללא תלות בנתון האבטלה".

 

אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות: "בנק ישראל ימשיך לשמור על הריבית נמוכה כל עוד הריביות בעולם נותרות אפסיות. במידה ומגמת התחזקות השקל תמשך תתכן אף הפחתת ריבית נוספת".

 

יונתן כץ, לידר שוקי הון: "למרות שאנו צופים יציבות בריבית עד הרבעון השני של 2015, אין לפסול הורדת ריבית (בהסתברות של 20%) במידה והאינפלציה תמשיך להפתיע כלפי מטה והלחץ לייסוף בשקל יתחזק".

 

עוזי לוי, אנליסט בכיר באינפיניטי: "החלטת הריבית לחודש אפריל איננה נכונה, היה מקום להורדה נוספת ללא חשש לעליית מחירים נוספת בשוק הדיור, ובמיוחד לאור הצעדים המתגבשים במשרד האוצר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x