$
בארץ

שנה לממשלת נתניהו השלישית: התקציב הראשון שלהם

שתי הוועדות הכלכליות החשובות זכו ליו"רים חדשים ולח"כים טריים. התוצאה נעה מהגברת השקיפות בנושאים מהותיים כמו העברות תקציביות לדיונים שעיקרם יחסי ציבור. כלכליסט מסכם שנה ראשונה בוועדות הכספים והכלכלה בממשלת נתניהו השלישית. כתבה שנייה בסדרה

רוני זינגר 08:2118.03.14

ועדת הכלכלה: מיוקר המחיה להפרטות שבדרך

חוק המזון אושר, הניסיון לאסור פרסום סיגריות נעצר

 

רוב הסערות הכלכליות שפקדו את ישראל בשנה החולפת - מיוקר המחיה ועד הפרטת הנמלים - התגלגו גם לדיוני ועדת הכלכלה.

 

אחד הנושאים המשמעותיים שבהם עסקה הוועדה היה אישור הצעת החוק לקידום התחרות בענף המזון. במסגרת החוק אושרו הגבלות שיווק לחברות המזון הגדולות במשק, בניסיון לצמצם את יוקר המחיה. החוק אושר החודש בקריאה ושנייה ושלישית בכנסת, לאחר שלושה חודשי דיונים בוועדה משותפת לוועדות הכלכלה והכספים.

 

הצעת חוק שזכתה לביקורת רבה בוועדה היתה זו של שרת הבריאות יעל גרמן, לאסור פרסום מוצרי טבק בעיתונות. בעקבות ההתנגדות, מסתמן כי השרה תסיר את ההצעה.

נושא נוסף שעלה לדיון היה המגעים למכירת תנובה לתאגיד המזון הסיני ברייט פוד. בדיון הביעו ברוורמן ויתר חברי הוועדה את הסתייגותם ממעבר של חברות ישראליות לבעלות זרה, אף שתנובה כבר נמצאת בשליטת קרן אייפקס הבריטית.

 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן ושר האוצר, יאיר לפיד יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן ושר האוצר, יאיר לפיד צילום: עומר מסינגר

 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן ניחן ביכולת ניהול שתרמה לעצמאות הוועדה. מנגד, הוא החליט לעסוק בכל נושא בוער במשק, מהלך שלא פעם הוביל לדיוני סרק למטרות "פוטו־אפ", כפי שקרה בדיון על הרפורמה בנמלים, שבה צעקו זה על זה שר התחבורה ישראל כץ ויו"ר ועד עובדי נמל אשדוד אלון חסן, אך דבר לא הושג.

במושב הכנסת הבא צפויה הוועדה לדון ברפורמות נוספות שמקדמת הממשלה: בחברת החשמל וברשות השידור.

 

לשיפור: דיוני הוועדה גלשו לעתים למחוזות פופוליסטיים

לשימור: היו"ר ברוורמן הצליח לקדם את עצמאות הוועדה

 

ועדת הכספים: שנת דרישת השקיפות

גזירות המס צומצמו, המאבק בהון השחור הורחב ופקידי האוצר החלו לחשוף מידע

 

פעילות ועדת הכספים בשנה החולפת התאפיינה בדרישה של חבריה להגביר את המידע והשקיפות מצד האוצר ויתר גורמי הממשלה שצעדו לחדר הוועדה בבקשה לאישור הזרמות כספים. את הקו התקיף מול פקידי האוצר הובילה ח"כ סתיו שפיר מהעבודה, שאף הגישה בג"ץ נגד חלק מההעברות התקציביות שאושרו למערכת הביטחון.

 

בעקבות הדרישה לשקיפות, מתפרסמות החל מהשבוע באתר הוועדה כל הבקשות שהעביר משרד האוצר לוועדה בדרישה להעברות תקציביות. בעבר הדרישות היו מתגלות רק בבוקר הדיון.

 

בראש הוועדה עומד ניסן סלומינסקי מהבית היהודי, שזו לו קדנציה ראשונה בתפקיד. עבודתו של היו"ר לא תמיד היתה קלה, שכן לצדו יושבים בוועדה שני ראשי ועדה קודמים, יעקב ליצמן ומשה גפני,שחולקים לא פעם על החלטותיו. בנוסף, סלומינסקי לא תמיד איפשר לחברי הוועדה להתבטא, במיוחד בנושאים הקרובים ללבו. כך למשל, בדיונים על ההעברות בדצמבר התבקשה הוועדה לאשר בקשה דחופה להעביר 38 מיליון שקל "להתיישבות צעירה ביהודה ושומרון" ו־27 מיליון שקל עבור "מענקים ביטחוניים" ביהודה ושומרון. כאשר שפיר שאלה את פקידי האוצר: ״מתי בפעם האחרונה קיבלה ההתיישבות הצעירה בדימונה או בקריית שמונה מתנות כאלה?", צעק היו"ר על שפיר כי היא מפריעה ודרש ממנה לחדול.

 

פרט להעברות תקציביות, נפח ניכר מדיוני ועדת הכספים הוקדש לאישור מסגרות התקציב הדו־שנתי לשנים 2013 ו־2014: תקציב השנה שעברה עמד על 395 מיליארד שקל והתקציב לשנה הנוכחית נקבע על 405 מיליארד שקל. במהלך הדיונים על חוק ההסדרים, שינתה ועדת הכספים את מתווה הגזירות הכלכליות שתכנן משרד האוצר. כך, למשל, בוטל המס שתוכנן על עקרות הבית.

 

נושאים בולטים נוספים שבהם דנה הוועדה היו חוק הריכוזיות, הפרטת תעש והמאבק בהון השחור. במסגרת הסעיף האחרון, הוועדה אישרה הרחבה של סמכויות רשות המסים, ובהם קביעת חובה על ישראלים שבבעלותם חברות עסקיות בחו"ל לשלם מס בישראל.

 

לשיפור: היו"ר סלומינסקי לא תמיד אפשר לחברי הוועדה לדבר

לשימור: הקו התקיף מול פקידי האוצר תרם להגברת השקיפות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x