$
בארץ

נתניהו: "בישראל יש 200 רגולטורים עם אלפי תקנות, אנו נעשה סדר"

ראש הממשלה אמר באסיפה השנתית של התאחדות התעשיינים כי הוא "רוצה לראות תחרות בכלכלה שלנו. לא מונופולים ולא קרטלים, אנו רוצים תחרות במגזר העסקי"

עמרי מילמן 11:2627.02.14

"בישראל יש עודף רגולציה ואנו נחושים לקצץ בה. לפי ספירתי יש כ-200 רגולטורים עם אלפי תקנות, וכל רגולטור מסתכל על התחום שלו בלבד, אין חישוב של עלות של תקנה שהוא מציע ויכולה להיות סתירה בין תקנות", כך אמר הבוקר (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו באסיפה השנתית של התאחדות התעשיינים.  

"אנו נעשה סדר - רכיב של השפעה על הצמיחה. עד היום אף רגולטור לא נדרש לקחת זאת בחשבון. הדבר הזה, אם היה בשוליים, הוא הפך לחסם מרכזי במשק, זה לא קרטל או מונופול, אם כי הוא קיים, אלא קרטל הרגולטורים", אמר נתניהו.  

 

 

ראש הממשלה התייחס לתעשייה ואמר שהיא "מרכיב מרכזי של הסקטור העסקי, והסקטור העסקי הוא מרכיב מרכזי בכלכלה. מי ששכח את זה וניפח את הממשלה ואת המיסוי וההוצאות, ולא דאג להכנסות נפל. אני לא שכחתי, אם טעינו נתקן. הקטר של הכלכלה שסוחב אחריו את שאר הקרונות זה הסקטור הפרטי". מי שאחראי לקידום התוכנית להפחתת הרגולציה הוא מנכ"ל המשרד הראל לוקר.

 

בנימין נתניהו בכנס. עודף רגולציה בנימין נתניהו בכנס. עודף רגולציה צילום: אוראל כהן

 

"הכלכלה לא השתנתה, מגלים את זה בכל העולם, מבינים את האמת הפשוטה, אנו מבינים שהסקטור הפרטי עושה זאת בגלל מרכיב התחרות. אני רוצה לראות תחרות בכלכלה שלנו. לא מונופולים ולא קרטלים, אנו רוצים תחרות במגזר העסקי. חוק הריכזויות הוא על מנת לרדד את הפרמידות כדי להבטיח תחרות. כדי להבטיח תחרות עלינו להבטיח רווחיות ולכן עלינו להבטיח שרמת המיסוי בישראל תהיה נמוכה ואנו נפעל להוריד אותה עוד.

 

"איך אפשר להבטיח את הצמיחה? לפתוח שווקים חדשים-כאן הממשלה יכולה לעזור לכם. קודם כל סין, ואנו נעזור לכם. הסינים יכולים לבוא לכאן, צריך לפתוח את ישראל לשווקים בעולם, לא רק אסיה גם אמריקה הלטינית. עוד חודשיים אצא לפנמה, לאיחוד הפסיפי, זה איגוד מדינות עם כלכלכה גדולה מזו של ברזיל, עם אורנטצייה חיובית לישראל. אני מוציא בסין ואסיה ובעולם כמיהה למה שיש לישראל להציע- חדשנות חדשנות חדשנות.

 

"המכשיר השני להבטיח את הצמיחה זה מוצרים ושירותים חדשים. פה לממשלה יש את היכולת לעזור בעיקר בתחום הסייבר ואנו שמים עוגן חזק בבאר שבע. היא הופכת להיות עוגן משמעותי בתחום הסייבר בישראל ובעולם, אנו עושים מאמץ לחזק אותה. אנו פועלים לבטל את הפריפריה", הדגיש נתניהו.

 

"המוצא האחרון הוא דרך איסור על מחיר מופרז"

 

בהתייחסו לתחרות במשק אמר נתניהו כי "התעלמות מהאיסור על מחיר מופרז זה חור באכיפה שצריך לסתום. אי עשייה מכיווננו נותנת רשיון למונופול לגבות איזה מחיר שהוא רוצה מהצרכן וזה מגדיל את יוקר המחייה. לא קל לאכוף את איסור זה, אך זה לא אומר שעלינו להימנע מלעשות זאת, עלינו לעשות זאת בזהירות, מיומנות.

 

"אנו רוצים להשתמש בעידוד התחרות, אנו מעדיפים שהיא תוריד את המחירים. המוצא האחרון הוא דרך איסור על מחיר מופרז. כאשר התחרות אינה מצליחה לרסן את המונופול, המונופול יכול לגבות כל מחיר שהצרכן מוכן לשלם וזה גורם מרכזי ליוקר המחייה. אנו מדינה קטנה עם הרבה שווקים קטנים והרבה מונופולים, דווקא כאן צריך לדאוג לצרכן יש הבדל בין פיקוח מחירים לאיסור על מחיר מופרז, בפיקוח של רגולטור ייעודי שקובע מראש מה המחיר צריך להיות, באיסור על מחיר מופרד, יש אפשרות לתבוע, בהמשך, דרך תביעה ייצוגית, ומאפשרת לבדיעבד ליצור שינוי. כדי להגן על הצרכן אין בעיה אלא ליצור מידה מסוימת של אי וודאות עבור המונופול. אני חושב שחתירה לתנאי משחק הוגנים היא לטובת כל המשק", אמר ראש הממשלה.

 

"כאשר אנו מתערבים יש תעשיין שלא נהנה מכך"

 

"לרשות ההגבלים העסקיים אין סמכויות חריגות או מוגזמות", אמר נתניהו. "חוק הריכוזיות העלה הכי הרבה ביקורת על הרשות, אבל כל מה שהוא הוסיף לרשות ההגבלים הוא את האפשרות לייעץ, לפעמים לבד ולפעמים עם האוצר. רשויות ההגבלים בכל העולם מייעצות לממשלות שלהן, אני לא מקל בחשיבות הייעוץ אך זה מה שזה - ייעוץ בלבד.

 

"אין מנוס מלחשוב שאלו שמבקרים את כוחה של רשות ההגבלים מעדיפים שיתקבלו החלטות עם פחות ידע אותנטי ומקצועי, מאשר החלטות מקצועיות. מי שרוצה לשמור על המצב הקיים שאינו טוב, בגלל ריכוזיות של שווקים, יוקר מחייה, ומונופולים ויש מי שרוצה לשמור עליו ככה ומתנגד לחובת הייעוץ של רשות ההגבלים שנובעת מחוק הריכוזיות.

 

"בשוק החשמל, הגז הטבעי, מלט, אשראי, בק אופיס, תחליפי חלב ועוד תיקים שאנו מקדמים שעוזרים לתעשיין ולחברה העסקית ליהנות מתחרות, בדרך כלל שהחברה העסקית נהנית מהתחרות בסוף גם הצרכן נהנה.

 

ברור שכאשר אנו מתערבים יש תעשיין שלא נהנה מהתערבותנו, אך מרבית התעשיינים מרוצים משום שהם מרוויחים מהתחרות. אנו עושים מאמצים למנוע עיוותים מהתערבותנו שיפגעו בתעשיין שאינו מרוצה מכך, אך שומרים על מטרתנו - לעודד את התחרות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x