$
בארץ

נחשף בכלכליסט

הערבויות ליצואנים יגדלו ב-5.8 מיליארד שקל

השרים לפיד ובנט החליטו על תוכנית סיוע משותפת ליצואנים, שבמסגרתה תגדל תקרת הייצוא שעומדת על 7.5 מיליארד שקל - ל-13.3 מיליארד שקל

גיל קליאן 09:4118.02.14
שר האוצר, יאיר לפיד ושר הכלכלה, נפתלי בנט, הודיעו הבוקר (ג') על תוכנית לסיוע ליצואנים. בראש התוכנית - הגדלת ערבויות הייצוא, שקופחו בשנים האחרונות על רקע הצורך של המדינה לספק ערבויות מוגדלות לחברת חשמל. ערבויות היצוא הן נקודה קריטית עבור היצואנים, שצריכים את ערבויות המדינה על מנת להתחרות בפרויקטים בינלאומיים ולגייס אשראי בעלויות נמוכות לביצוע פרויקטים גדולים מעבר לים. התוכנית נחשפה ב"כלכליסט".

 

השרים הודיעו על הגדלת תקרת ערבויות הייצוא ב-77% לתקרה של 13.3 מיליארד שקל לעומת 7.5 מיליארד שקל כיום. כמו כן הודיעו השרים על הענקת סמכויות לאשראי להענקת אישור מיידי לביטוח אשראי בחו"ל. היעד של התוכנית - להגיע לעלייה של 70% תוך שלוש שנים בשיעור הערבויות כאחוז מהתוצר (הערבויות עמדו על 0.5% מהתמ"ג בשנת 2011).

 

מטענים מטענים צילום|: SHUTEERSTOCK

 

במקביל הודיעו השרים על תוכנית פעילה לעידוד יצוא בעלות של 50 מיליון שקל. כוונת המשרדים היא שבתוכנית ישתתפו עד 100 חברות, ויעדיה בין השאר יכללו השגת גידול בייצוא של 50% אצל לפחות 50% מהחברות המשתתפות.

 

לפיד: רוצים שקטר היצוא ימשיך לנוע

 

שר האוצר, יאיר לפיד, ציין בהודעה כי "לאחר שישבנו עם היצואנים ולמדנו את האתגרים העומדים בפניהם, החלטנו לבנות חבילת תמריצים שתסייע ליצואנים מול שער הדולר-שקל והתחרות בשווקי העולם. ההאטה בייצוא בחודשים האחרונים היא סימן מדאיג ואנחנו נחושים לבלום אותה. התוכנית נועדה, בין היתר, להתיר חסמים שיחזקו את היצואנים, יגדילו את הייצוא הישראלי ויפתחו אותו לשווקים חדשים. הייצוא הוא הקטר של המשק הישראלי ואנחנו חייבים לעבוד קשה בכדי שהקטר הזה ימשיך לנוע".

 

שר הכלכלה, נפתלי בנט, ציין כי "המדינה מקטינה ליצואנים את הסיכון שהם לוקחים בעשיית עסקים בחו"ל. מדובר במהלך גדול שיעזור לעסקים קטנים וגדולים כאחד. קשה מאוד לקבוע מהו שער החליפין הנכון ועל כמה יעמוד, אבל אנחנו כן יודעים שצריך וראוי לעזור ליצואנים להקטין את אי הוודאות ולצמצם את הקשיים העומדים בפניהם. אנחנו יוצאים היום לדרך שתסייע באופן ישיר לתעשיינים ותאפשר להם להגיע ביתר קלות ועם פחות סיכון לשווקים בחו"ל".

 

נשיא התאחדות התעשיינים ונשיאות הארגונים העסקיים, צביקה אורן, מסר בהתייחס לפרסום חבילת הסיוע ליצואנים: "יש לפעול על מנת להפסיק את מגמת הצטמצמות היצוא ולכן כל עזרה מצד הממשלה הנה פעילות מבורכת. אולם, על מנת לאפשר לכלים הללו להבשיל ואכן לסייע, יש לדאוג, אף בצורה מלאכותית, להעמיד את שער הדולר על 3.8 שקלים. כמו כן, יש לטפל בצד ההוצאות של התעשייה המקומית הנמצאות באחריות הממשלה - מס הארנונה, תעריפי המים השערורייתיים ותעריפי החשמל. עד שבעיות אלו לא יטופלו, לא יהיה מענה משמעותי למצוקת התעשייה המקומית, אשר הולכת ומצטמקת אל מול התחרות בשווקים הבינלאומיים.

 

לדבריו, "כל עוד סל ההוצאות של התעשיינים בישראל יהיה גבוה יותר משמעותית מאשר במדינות אחרות בחו"ל, תימשך התופעה של סגירת קווי ייצור ומפעלים בישראל והעתקם לחו"ל - תהליך שאנו עדים לו בכותרות החדשות מדי יום ביומו. המשמעות של תהליכים אלו היא אחת - הצטמצמות היצוא ואובדן מיידי של מקומות עבודה. אני קורא לממשלה להעצים את פעולותיה לעידוד היצוא ולצד ההטבות והמענקים שפרסמה כעת, להפחית בד בבד באופן מיידי, את תשומות התעשייה הנמצאות תחת אחריותה".

 

רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, מסר: "נושאי האשראי וביטוח סיכוני סחר חוץ היו ועודם בין החסמים המשמעותיים עבור החברות הישראליות, בייחוד אלו המבקשות לפעול בשווקים המתעוררים, בדרום מזרח אסיה, אמריקה הלטינית ואפריקה. הגדלת הערבויות ומתן הסיוע בתחומים אלה יסייעו בקידום היצוא בשווקים הללו ובמדינות אותן סימנה הממשלה כיעדים אסטרטגיים ליצוא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x