$
דעות

הונג-קונג החדשה קמה בשנגחאי

2014 מסתמנת כשנה רוויה ברפורמות כלכליות בגיבוי מפלגת השלטון בסין. אחד ממגרשי המשחקים של אותן רפורמות צפוי להיות "אזור הסחר החופשי" בעיר המאוכלסת ביותר בעולם

יואב שדה ועדיאל יואל קיויתי 08:2314.02.14

בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז פרוץ המשבר הכלכלי של 2008, עיני העולם נשואות לכלכלת סין. חברות בינלאומיות המבקשות נתח מעוגת הצמיחה הסינית נאלצות להתמודד עם משטר רגולטורי מורכב הכולל בין היתר הגבלות על סוג הפעילות, המרת מט"ח, דרישה להון רשום מינימלי ומערכת מיסוי מורכבת.

מעבר לכך, הרגולציה הסינית היא דינמית, משתנה ממקום למקום ומעת לעת. ובפרט כשמדובר באזורים המוגדרים כ"אזורי סחר". שנת 2014 הולכת ומסתמנת כשנה רוויה בשינויים רגולטוריים ורפורמות כלכליות, ברוח גבית של הנשיא שי ג'ינפינג. אחד ממגרשי המשחקים של אותן הרפורמות צפוי להיות "אזור הסחר החופשי בעיר שנגחאי", שהקמתו הוכרזה בחודש אוגוסט 2013.

 

שנגחאי. פיילוט כלכלי המתפרש על שטח של 30 קמ"ר שנגחאי. פיילוט כלכלי המתפרש על שטח של 30 קמ"ר

 

מדובר בפיילוט כלכלי המתפרש על שטח של כ-30 קמ"ר ומתחלק בין ארבעה מתחמים מסחריים בשנגחאי שיופרדו מהעיר, בו צפויה לקום מערכת כלכלית-משפטית נפרדת בעלת מאפיינים גלובליים, כדי למשוך משקיעים זרים לסין. התוכנית, שיש המכנים אותה "מיני-הונג קונג של שנגחאי", כבר החלה לעורר חשש בקרב בכירי המערכת הכלכלית בהונג קונג, מזליגת עסקים מהונג קונג לאזור החדש.

 

במהלך שלוש השנים הקרובות, יבוצעו באזור הסחר החופשי שורה של רפורמות כלכליות ורגולטוריות, שיחולו על חברות הפועלות מתוך האזור, הכוללות רפורמות בתחום המיסוי, שוק ההון, שוק המט"ח, יבוא ויצוא והקמה ופעילות של חברות בבעלות זרה בסין, במטרה למצב את שנגחאי כמרכז הפיננסי והלוגיסטי של אסיה.

 

כיום השקעות זרות בסין מאושרות בהתאם להוראות קטלוג ההשקעות הזרות, דבר חקיקה המגדיר מהם תחומי העסקים המותרים לפעילות חברות זרות בסין. אזור הסחר החופשי צפוי לאפשר לחברות זרות לפעול בסין בכמה תחומים שהיו עד כה חסומים בפניהם וכן להפחית חסמים רגולטוריים כגון שיעור אחזקות מקסימלי או הון מינימלי.

 

אלפי חברות כבר נרשמו

 

כך, למשל, תהליך ההקמה של חברות במימון זר צפוי לעבור מהפכה, כך שרוב תהליכי הבחינה ואישור ההקמה של חברות בבעלות זרה יבוטלו וזמן ההקמה צפוי להיות מושלם תוך ימים ספורים, לעומת פרק זמן ממוצע של שארבעה-שישה חודשים מחוץ לאזור הסחר החופשי. הרפורמה צפויה להשפיע גם על השקעות של חברות סיניות הממוקמות באזור הסחר החופשי המבקשות לבצע השקעות מחוץ לסין, לרבות במתן הקלות על הליך האישור המוקדם שחברה סינית חייבת לקבל טרם ביצוע השקעה סינית מחוץ לסין.

 

הממשלה הסינית הצהירה כי הרפורמות הרגולטוריות שיופעלו בהצלחה באזור הסחר החופשי, יתפשטו בהמשך בכל סין. ואכן, ההיסטוריה הכלכלית של סין מעידה כי הצלחה של פיילוט כלכלי יכולה לחרוג מגבולותיו ולהשפיע על הכלכלה הסינית כולה. בשנות השמונים הוכרזה העיר שנז'ן שבמחוז גואנגדונג, כאזור כלכלי מיוחד. העיר נפתחה להשקעות זרות ויושמו בה כללי מדיניות שהורחבו בהמשך לכל רחבי סין. העיר שנז'ן שהפכה מכפר דייגים קטן לאחת מערי היצור של העולם כולו הינה סמל לכוחם של שינויים רגולטוריים בסין.

 

ואכן, ההתלהבות הראשונית מאזור הסחר החדש כבר הובילה לבקשות רישום של אלפי חברות חדשות בשלושת החודשים שעברו מאז ההכרזה על הקמתו. אולם, יש לזכור שבסין קיים לעיתים פער בין הצהרות אודות שינוי רגולטורי ובין הזמן והאופן שאותו שינוי מיושם בפועל. על כן כדאי להמתין ולראות האם אזור הסחר החופשי בשנגחאי יעשה לסין במאה ה-21 את מה שהעיר שנז'ן עשתה לסין בשנות השמונים והתשעים של המאה הקודמת, או שמא גורלו יהיה דומה לאזור הסחר החופשי בצ'יאנהאי, בסמוך לגבול עם הונג קונג, שעם הקמתו בשנת 2010 בקול תרועה רמה הוכרז כ"מנהטן של סין", אך בפועל הוא עדיין אדמת בור כמעט שוממה.

 

עו"ד יואב שדה הוא שותף במשרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות'; עו"ד עדיאל יואל קיויתי הוא יועץ למשרד היושב בסין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x