$
בארץ

מגדיל סיכון: בנק ישראל יכפיל את שיעור ההשקעות במניות ל־12%

הבנק יגדיר את פרופיל הסיכון שהוא מוכן לקחת על עצמו בהשקעת יתרות מטבע החוץ שבניהולו, ולראשונה ישקיע גם באג"ח קונצרניות בחו"ל שדירוג האשראי שלהן הוא לפחות BBB. העלייה ביתרות המט"ח היא שמאפשרת לשנות את כללי המשחק

אמנון אטד 09:3421.01.14

בנק ישראל מגדיר רשמית את פרופיל הסיכון שהוא מוכן לקחת על עצמו בהשקעת יתרות מטבע החוץ שבניהולו, ומעדכן בהתאם את כללי השקעת כספי היתרות. המשמעות המעשית של מהלכים אלה היא הכפלת שיעור יתרות המט"ח המקסימלי שהבנק רשאי להשקיע במניות מתקרה של עד 6% כיום ל־12%. בחודש שעבר התירה הוועדה המוניטרית לבנק ישראל להגדיל זמנית, לפרק זמן של חודשיים, את שיעור יתרות המט"ח המושקע מ־6% ל־7%, ועכשיו, כאמור, מוכפל שיעור זה באופן קבוע. 

 נוסף להכפלת תקרת ההשקעה המותרת במניות, הוועדה המוניטרית אישרה בתחילת החודש בפעם הראשונה לחטיבת השווקים של בנק ישראל להשקיע עד 6% מכספי היתרות גם באיגרות חוב קונצרניות בחו"ל שקבוצת דירוג האשראי שלהן היא לפחות BBB. כן אישרה הוועדה לבנק ישראל להגדיל את שיעור היתרות המקסימלי שמותר לו להשקיע באיגרות חוב מגובות משכנתאות מ־5% ל־6%.

 

במסגרת עדכון כללי ההשקעה, שנכנס לתוקף ב־7 בינואר, רשאי כעת בנק ישראל, באישור פרטני של הוועדה המוניטרית, להשקיע גם במטבעות של מדינות שהדירוג שלהן נמוך מזה שהיה מותר עד עכשיו, ברמה BBB. במקביל, יותר כעת לבנק ישראל להשקיע גם באיגרות חוב ממשלתיות, או בערבות ממשלתית, של מדינות מקבוצה זו. גם ההשקעות באיגרות החוב צריכות לקבל אישור פרטני של הוועדה, והן יוגבלו ל־1% מהיתרות.

 

עוד קבעה הוועדה המוניטרית כי תקרת ההשקעה המותרת באיגרות חוב של גופים מהסקטור הציבורי (Public Sector Entity) תועלה מ־10% ל־15% מהיתרות, וזאת רק באג"ח שקבוצת הדירוג שלהן היא לפחות ברמה A. ההשקעה באג"ח שהדירוג שלהן נמוך מרמה AA יוגבל ל־1% מהיתרות. שיעור ההשקעה המקסימלי באיגרות חוב ובפיקדונות של מוסדות כספיים בינלאומיים יועלה מ־10% ל־15%.

 

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל קרנית פלוג נגידת בנק ישראל צילום: אלכס קולומויסקי

 

הגורם העיקרי שמאפשר עכשיו לבנק ישראל לשנות את כללי המשחק הוא המשך העלייה בהיקף יתרות המט"ח, שמסתכמות כעת בכ־82 מיליארד דולר. יתרות מט"ח גדולות יותר מאפשרות למחזיק בהן גם להאריך את משך הזמן לפדיון ההשקעות, וגם לקחת על עצמו סיכונים יותר גדולים.

 

גורם נוסף ליכולת להגדיל את הסיכונים הכרוכים בהשקעת כספי יתרות המט"ח הוא העובדה שחלק מרכישות המט"ח שביצע בנק ישראל בשנה החולפת, וימשיך לבצע לפחות עד שנת 2018, נועדו לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). פרופיל הסיכון של השקעת הרכישות האלה שונה מזה של השקעת שאר היתרות, משום שאופק ההשקעה בהן ארוך יותר.

 

לפי ההגדרה הרשמית שבנק ישראל קבע לראשונה לפרופיל הסיכון של השקעת כספי יתרות המט"ח, פרופיל הסיכון ייקבע כך שאם יתממשו 5% מתוצאות ההשקעה הצפויות הגרועות ביותר, ממוצע ההפסד לבנק ישראל על כל תיק יתרות המט"ח לא יעלה על 4% בשנה הקרובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x