$
דעות

מימון המונים באמצעות ני"ע, זה אפשרי?

לפני כחצי שנה הפכה איטליה למדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוק למימון המונים. נקווה שבישראל ילכו בעקבותיה כדי שגם אנחנו נוכל להשתתף במהפכה הפיננסית אשר מעודדת פיתוחם של רעיונות חדשניים

איתן שמואלי 08:0017.01.14

מימון המונים (Crowdfunding) הוא מודל לגיוס כספים מהציבור באמצעות פלטפורמה אינטרנטית, במסגרתו יזם מפרסם בקשת מימון באתר של מימון המונים, הכוללת תיאור של ייעוד הכספים, התכנית העסקית והתמורה שלה יהיו זכאים המשקיעים. השימוש במודל נפוץ לגיוס עבור אמנים, פוליטיקאים, סיוע הומניטרי ולאחרונה גם לעסקים קטנים וחברות הזנק.

 

עיקר גיוסי הכספים במימון המונים נעשה כתרומה של המשקיעים ללא ציפייה לתמורה או בתמורה שאינה כספית ושאינה מקנה זכות לבעלות או להשתתפות ברווחים (למשל מוצר שההשקעה שימשה לפיתוחו). מעת לעת נתקל הח"מ ביזמים המבקשים לגייס מהציבור כספים כנגד ניירות ערך, ונשאלת השאלה האם הדבר אפשרי.

 

התשובה היא שבמרבית מדינות העולם ובכלל זה בישראל ובארה"ב, מימון המונים בו מוצעים לציבור ני"ע בלא תשקיף אינו חוקי. הצעה לתיקון חוק ני"ע בישראל הציעה מתווה למימון המונים, בעקבותיו המליצה רשות ני"ע ביוני החולף על אימוץ מימון המונים כאפיק מימון חוץ-בורסאי לחברות הזנק. אך מאז לא חלה התפתחות רגולטיבית בנושא.

 

בארה"ב במסגרת ה- JOBS Act משנת 2012, נקבעה מסגרת למימון המונים. רשות ני"ע בארה"ב (SEC), שנדרשה ליישם כללים בנושא, פרסמה רק בחודש אוקטובר 2013 הצעות לכללים להערות הציבור. לפי הכללים המוצעים, בקשה למימון המונים תיעשה רק באמצעות ברוקר - דילר בעל רישיון או ע"י פורטל מימון רשום. מימון המונים יהיה אפשרי רק עבור מנפיקים אמריקאיים שאינם חברות מדווחות או חברות השקעה.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

המנפיק יידרש לגלות פרטים בנוגע לפעילותו העסקית, מצבו הכלכלי, השימוש שנעשה בהכנסות ההנפקה ועסקאות עם צדדים קשורים. בנוסף, תהיה דרישה לעריכת דו"חות כספיים, כאשר בהנפקה של עד 100 אלף דולר הדו"חות יהיו חתומים על ידי סמנכ"ל כספים, בהנפקה בין 100 אלף ל-500 אלף דולר הדו"חות יהיו סקורים על ידי רואה חשבון, ובהנפקה של למעלה מחצי מיליון דולר, הדו"חות יהיו מבוקרים. המנפיק יידרש להגיש גם דו"חות שנתיים ל- SEC, הכוללים מידע בנוגע להנפקה.

 

באשר לפורטלי מימון, אלה יידרשו ליידע משקיעים באשר לסיכונים, לפרסם מידע אודות המנפיק ולציית לחובות איסור הלבנת הון והגנת פרטיות. פעילותם תוגבל למימון המונים בלבד, ויהיה עליהם להירשם ברשות הרגולטורית לתעשייה פיננסית (FINRA) וב-SEC. לבסוף, מכירת ני"ע שנרכשו במימון המונים תוגבל בשנה הראשונה ממועד הצעתם לציבור. ה-SEC הקציבה 90 ימים לקבלת תגובות מהציבור.

 

ובינתיים בחודש יולי אשתקד הפכה איטליה למדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוק למימון המונים. החוק מאפשר גיוס של עד 5 מיליון יורו בשנה בכפוף למספר תנאים, ביניהם: המבקש להפעיל פורטל למימון המונים מוכרח להירשם במרשם מיוחד שיתפרסם לציבור; עליו להוכיח כישורים מקצועיים ולספק למשקיעים מידע בסיסי אודות ההשקעה. בנוסף, רק חברות הזנק חדשניות יוכלו לגייס הון מהמונים. כדי להיכלל בהגדרה זו, נדרש כי בעלי מניות פרטיים יחזיקו ברוב המניות ובזכויות ההצבעה; על החברה להיות פעילה לא יותר מ-48 חודשים; הכנסותיה החל משנת פעילותה השנייה לא יעלו על 5 מיליון יורו; והיא צריכה להיות פעילה בפיתוח מוצרים חדשניים או שירותים בעלי ערך טכנולוגי גבוה. לבסוף, נדרש כי לפחות 5% מההשקעה יגיעו מ"משקיע מקצועי" (בנקים או מוסדות פיננסיים אחרים).

 

ניתן רק לקוות כי בישראל יחרו ויחזיקו אחרי איטליה, כדי שגם אנחנו נוכל להשתתף במהפכה הפיננסית אשר מעודדת פיתוחם של רעיונות חדשניים.

 

הכותב הוא שותף במשרד איתן מהולל & שדות עורכי דין ועורכי פטנטים ועוסק במימון של חברות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x