$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

מרחב ציבורי: 4 השלכות של השוק החופשי מדי על החינוך

הפרטת מערכת ההשכלה הגבוהה במדינות המערב מוציאה את הסטודנטים לרחובות

איתי להט 09:5508.01.14
השנה האחרונה הסתמנה כשנה שבה השוק החופשי מכה ללא רחם בהשכלה הגבוהה. לצד קיצוצים מסיביים בתקציבי החינוך במדינות המערב, רואים סטודנטים ברחבי העולם כיצד השירות הבסיסי הזה, הזכות לחינוך והשכלה, עובר בהדרגה מבעלות ציבורית לידיים פרטיות. תוצאות המעבר הזה, שלא אחת מתרחש בעת תהליך הפרטה, ניכרות במיוחד במצב הסטודנטים בארה"ב - היכן שרובה של מערכת ההשכלה כבר מופרט. חוב הסטודנטים האמריקאי נכון לסוף 2013 עומד על יותר מטריליון דולר, כשהחוב הממוצע לסטודנט הוא כמעט 30 אלף דולר. יותר מ־70% מבוגרי תואר ראשון סוחבים איתם חוב מפלצתי אל תחילת העצמאות הכלכלית שלהם. זו כנראה הסיבה ש־85% מהם חוזרים לגור עם ההורים בתום הלימודים. וזו גם הסיבה לכך שהפרטת מערכת החינוך הגבוה מעלה את חמתם של צעירים ברחבי העולם, ומוציאה אותם להפגין ברחובות.

 

1. הסלמה בבריטניה: שכר הלימוד שולש תחת קמרון

 

ההתרחשויות האחרונות מגיעות מבריטניה, היכן שמכסת שכר הלימוד שולשה תחת ממשלת הקואליציה של קמרון ל־9,000 ליש"ט לשנה. הסכום הזה, לצד אוזלת ידה של הממשלה לממן לימודים גבוהים ותוכניות סודיות למכור את חוב הסטודנטים הציבורי לידיים פרטיות, מוציאים בשנה האחרונה אלפי צעירים זועמים לרחובות. התוכנית הסודית, שנוסחה על ידי בנק ההשקעות של רוטשילד, גורסת כי הממשלה צריכה להעלות רטרואקטיבית את הריבית על הלוואות הסטודנטים מאז 1998. הצידוק? "זה ימשוך משקיעים לקנות את הנכס".

 

לורד ג'ון בראון. המליץ להסיר כל מגבלה על שכר הלימוד בבריטניה לורד ג'ון בראון. המליץ להסיר כל מגבלה על שכר הלימוד בבריטניה צילום: אי פי איי

 

2. חוב הסטודנטים כנכס: 45 מיליארד ליש"ט מחפשים קונה

 

מכל הנכסים הציבוריים, חוב הסטודנטים הוא הנכס המשמעותי ביותר שבידי השלטון הבריטי - 45 מיליארד ליש"ט. ואם הפרטת החוב הציבורי של סטודנטים לא מספיקה, הרי האופן שבו תוכנן ב־2010 הקיצוץ המסיבי במימון השכלה גבוהה בבריטניה על ידי לורד בראון, בכיר לשעבר ב־BP ונשיא חברת הפראקינג הגדולה באי Cuadrilla, מרתיח רבים. על פי בראון, הממשלה הבריטית צריכה להסיר כל מגבלה על שכר לימוד. בעת פרסום הדו"ח עמד שכר הלימוד הבריטי על 3,290 ליש"ט. ומאז גם סטודנטים בריטים יוצאים לרחובות.

 

3. התאגיד חודר לאוקספורד: Shell מנהלת לימודי דוקטורט

 

בראון גם טען שתאגידים צריכים להתערב בהתנהלות אוניברסיטאות. באוקספורד למשל העניקו לענקית האנרגיה Shell את הזכות לממן את הפקולטה לגיאופיזיקה. קצת כמו לתת לחתול לשמור על החלב, בעיקר משום ש־Shell תקבל גם נוכחות ניהולית בתוכנית לימודי הדוקטורט. האלטרנטיבה שארגוני סטודנטים מציעים למצב - העלמות מס של תאגידים בבריטניה בהיקף של 70 מיליארד ליש"ט - יכולה לממן בקלות מיליון סטודנטים, ולהשאיר עודף של 43 מיליארד ליש"ט לפרויקטים ציבוריים אחרים.

 

4. מהפך בצ'ילה: ההפרטה הביאה למחאה אלימה

 

הסטודנטים הבריטים צריכים אולי ללמוד מההתרחשות של השנה האחרונה בצ'ילה, היכן שהנשיא סבסטיאן פיניירה קידם רפורמות הפרטה מסיביות בשוק ההשכלה הגבוהה. הזעם שהוציא מאות אלפים לרחובות להפגנות אלימות ששיתקו את המדינה נובע מהעובדה הפשוטה שהשכלה גבוהה הופכת בהדרגה לנחלתם הבלעדית של בעלי הון. וזה גם מה שמתרחש בהדרגה בעולם - מהלך ששמור לתקופות פיאודליות אפלות. אבל בצ'ילה, המחאה האלימה הצליחה להביא למהפך פוליטי בבחירות ולהבטחה להשכלה גבוהה חינם.

 

תווית "ללא הנדסה גנטית" על מזון במרכול. ניצחון סוחף לאקטיביסטים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x