$
ועידת תחזיות 2014
ועידת תחזיות מעודכן

ועידת התחזיות

חגי בדש: "לא נירתע מבעלי שליטה המציגים אותנו כפופוליסטים"

מנכ"ל פסגות אמר את הדברים בוועידת התחזיות 2014 של "כלכליסט" והצהיר: "לא נחשוש מניסיונות לגרור אותנו למהלכים ארוכים ומייגעים, שמטרתם לגרום לנו לעגל פינות ולוותר"

רחלי בינדמן 09:5530.12.13

"שנת 2013 הייתה שנה בה התעצמה תופעת הסדרי החוב בישראל", כך פתח חגי בדש, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות את נאומו בוועידת התחזיות של "כלכליסט". "שנה זו חיזקה את העובדה כי לצד תפקידם המסורתי של מנהלי כספי ציבור, המתמקד בניהול השקעות, אנו גם מחויבים לשמור על זכויות לקוחותינו ולשפר את הנורמות הקיימות בתעשייה הפיננסית. לצורך כך עלינו להמשיך ולהיות מעורבים ואקטיביים יותר בהשקעות שאנו מבצעים", הדגיש והתייחס כמובן בעיקר להסדר שהובילה פסגות בקונצרן אי.די.בי שצפוי להגיע מחר (יום ג') לשלב הכרעה אצל השופט איתן אורנשטיין.


 

"אי אפשר שלא להתייחס להסדר החוב הגדול, המורכב והחשוב שהיה עד כה בשוק ההון בישראל – הסדר אי.די.בי. בקיץ 2012, למרות החששות בשוק ההון והירידה החדה בערכם של ניירות הערך של אי.די.בי, הקונצרן הצהיר כי אין כל צורך בהסדר חוב בקבוצה, ושאפשרות זו כלל לא עומדת על הפרק. מנגד, הבנו בפסגות כי על מנת להגן על מחזיקי האג"ח, עלינו לפעול ומהר. עוד בטרם הוצמדה הערת עסק חי לדוחות הכספיים של אי.די.בי, פנינו לנאמני האג"ח בדרישה להפעיל את סמכויותיהם לצורך הגנה על זכויות המחזיקים ומניעת העדפת נושים. מיד לאחר מכן, הוקמה נציגות באי.די.בי אחזקות ולאחריה גם בפיתוח במטרה ברורה לייצר דיאלוג מול החברה", הוא מתאר.

 

"לצערנו, החברה המשיכה להתכחש למצבה, משכה זמן על חשבון הנושים, לא גייסה הון כפי שדרשנו, ולא הביאה פתרון הוגן וראוי לטובת מחזיקי האג"ח. לאור כל זאת, דרשנו את התערבותו של בית המשפט באמצעות פניה תקדימית לכפיית הסדר חוב על החברה – מהלך שלדעתנו שינה את כללי המשחק".

 

"בזכות פניה זו, מינה בית המשפט מומחה ובאופן תקדימי גם משקיף חיצוני, שתפקידו היה לפקח על פעולות ההנהלה והדירקטוריון. כמו כן, בזכות הפניה ופועלה של הנציגות, נמנעה עסקת כור- כלל, עסקת בעלי עניין פסולה. מיותר להרחיב, עד כמה זו היתה לא עניינית, לא כלכלית וביצועה היה מעביר שוב את הסיכון מבעלי המניות לפתחם של מחזיקי האג"ח", הדגיש.

 

"בהמשך, הגופים המוסדיים התאחדו למה שכונה "ברית המוסדיים", הסדר בין נציגויות פיתוח ואחזקות, שמטרתו היתה הסדרה כוללת של חובות הקונצרן והבראתו. הסדר זה אומנם לא יצא לפועל, אך יצר אלטרנטיבה למחזיקי האג"ח על פני ההצעות הלא הוגנות שהועלו בזמנו והיווה אבן דרך משמעותית נוספת למקסום החזר החוב", הוסיף.

 

"לקו הסיום, הובאו שלוש הצעות קונקרטיות להסדר החוב וגם כאן, בזכות נחישותם של הגופים המוסדיים "אוחדו" שתיים מתוכן להצעה אחת, שהיתה עדיפה על פני כל הצעה אחרת בנפרד. לפני כשבועיים החליט בית המשפט לאשר את הסדר החוב שבו תמכו הנושים ברוב של 75% ולהעביר את השליטה, בכפוף לבדיקות שצפויות להסתיים בימים אלו".

 

חגי בדש חגי בדש צילום: נמרוד גליקמן

 

"האקטיביות של הגופים המוסדיים הביאו להשגת שתי מטרות. המטרה הכלכלית - המעורבות המוסדית הרציפה הביאה ליצירת ערך כלכלי משמעותי למחזיקי האג"ח. אם בתחילת הדרך, החברה סירבה לבצע כל הזרמת הון ובשלבים מאוחרים יותר הסכימה להזרמות של 120 מיליון שקל, היום מדובר בהזרמות במזומן של כמיליארד שקלים. שיפור מצב מחזיקי האג"ח בא לידי ביטוי גם בשיעור ה-RECOVERY שעלה בעשרות אחוזים - מרמה ששיקפה החזר חוב של כ-30% בלבד, לרמה של כ-70% לכשיושלם ההסדר. אין ספק שמדובר בערך כלכלי עצום שנצבר לטובת הציבור בזכות פעילות המוסדיים.

 

המישור השני ולא פחות חשוב הוא המישור הנורמטיבי. בהסדר אי.די.בי נוצרו תקדימים חיוביים שישמשו אותנו, הגופים המוסדיים, גם בהסדרים הבאים: לראשונה בישראל, נכפה הסדר חוב על חברה. המשמעות היא שבפני הנושים כבר לא עומדת עוד רק אופציית הפירוק והסדר החוב שמציע בעל שליטה, אלא בפניהם האפשרות להציע אלטרנטיבה עצמאית להסדר", סיכם.

 

בדש מנה עקרון נוסף שלטענתו "התחדד בהסדר אי.די.בי הוא כי חברה חדלת פירעון, שייכת לנושיה. בעל שליטה שמבקש לשמר את שליטתו חייב לרכוש אותה חזרה במחיר הוגן מהנושים. אחרת, החברה תעבור לבעלות הנושים או למי שיאושר על ידם".

 

"אין ספק שהפעולות והצעדים שננקטו בהסדר אידיבי יצרו "כללי משחק חדשים" בין גופים מוסדיים לבין בעלי שליטה, שלא עומדים בהתחייבויות, והביאו ליצירת נורמות ותקדימים ראויים, שלא היו קיימים לפני שנה".

 

ביחס לתחזיות לשנת 2014 בשוק הסדרי החוב אמר בדש "עלינו להמשיך לפעול לזיהוי כשלי חוב פוטנציאליים. לא נתרשם מניסיונותיהם של בעלי החברות להתכחש לסיטואציה ולהציג אותנו, הגופים המוסדיים, כאלו ש'לא קוראים את המפה נכון'. עלינו להחליט, בהתבסס על הניסיון המקצועי שלנו, מתי יש להניע תהליכים כדי לשמור על זכויות לקוחותינו; לא נירתע מאשמות שווא של אלו המציגים אותנו, כאבני נגף, פופוליסטיים, המפריעים לבעל השליטה לנהל ולהצליח בעסקיו. לא נחשוש מניסיונות לגרור אותנו למהלכים ארוכים ומייגעים, שמטרתם לגרום לנו, הגופים המוסדיים, לעגל פינות ולוותר".

 

בדש הוסיף "נפעל לקיצור משך הזמן להשגת הסדר חוב ובעיקר נפעל לתיקון המצב האבסורדי בו בעל שליטה בחברה חדלת פרעון ממשיך לנווט אותה, למנות מנהלים ולממש נכסים, כל זאת בזמן שהחברה לא משלמת חובותיה לנושים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x