$
משפט

תפנית מפתיעה: הפרידה מאלשיך תכאב לנס בכיס

השופטת ורדה אלשיך, שפרשה בסוף השבוע, שינתה את עמדתה וקיבלה את עמדת הכנ"ר ששכר הביניים של נאמני מעריב יהיה 839 אלף שקל, ולא 5 מיליון שקל כפי שדרשו מלכתחילה

ענת רואה 08:4417.11.13

סביר להניח שאת ההחלטה שנתנה בשבוע שעבר השופטת ורדה אלשיך על שכר הטרחה בתיק מעריב, נאמני העיתון עו"ד שלמה נס ועו"ד ירון ארבל לא אהבו. גם מפרקים בכירים אחרים לבטח לא ירוו ממנה נחת.

 

ביום חמישי, בטקס חגיגי באולמה, הקריאה אלשיך את פסק דינה האחרון. ערב קודם לכן היא מסרה החלטה קצרה בת ארבעה עמודים לסיום סוגיית שכר טרחת הביניים של נאמני מעריב, ובסופו של דבר החליטה לפסוק לשניים שכר כפי שהמליץ כונס הנכסים הרשמי פרופ' דוד האן בסכום של 839 אלף שקל ובתוספת מע"מ.

 

השופטת אלשיך (מימין) והכנ"ר דוד האן בכנס מפרקי חברות בחודש שעבר. מאחור, בעניבה כחולה, עו"ד שלמה נס השופטת אלשיך (מימין) והכנ"ר דוד האן בכנס מפרקי חברות בחודש שעבר. מאחור, בעניבה כחולה, עו"ד שלמה נס צילום: אוראל כהן

 

בהתאם להמלצת האן, מקדמת שכר הטרחה שהנאמנים כבר קיבלו - בסך 1.3 מיליון שקל לפני מע"מ - תישאר ברשותם. כך שבסך הכל מסתכם שכר הביניים של נס וארבל בכ־2.5 מיליון שקל (כולל מע"מ), קצת יותר משליש מהסכום שדרשו תחילה ועמד על יותר מ־6.5 מיליון שקל.

 

תוספת המאמץ בספק

 

השופטת אלשיך ביססה את החלטתה על העובדה שבקשת השכר של נס וארבל כלל לא תאמה את התקנות, מפני שהשניים ביקשו לקבל שכר חלוקה טרם חילקו כספים "לכל הנושים" כפי שמורה התקנה.

 

עובדה זו נחשפה ב"כלכליסט" לפני כשבוע וחצי: לפי נספח שהגישו הנאמנים, הנושים הרגילים - שהחוב כלפיהם הוא 126 מיליון שקל - עדיין לא קיבלו החזר כלשהו.

 

במסגרת ההחלטה הביעה השופטת עמדה מפתיעה, כשנזפה בנאמנים שמניחים כ"מובן מאליו" שיוכלו לבקש ולקבל "תוספת מאמץ מיוחד" על עבודתם בתיק. היא אף מבהירה שתוספת זו אינה אוטומטית אלא כרוכה בשאלה "האם הושגה תועלת חריגה לנושים".

 

אמירה נוספת של אלשיך בהחלטה קובעת כי "תוספת מאמץ מיוחד דווקא בתיקים גדולים, כאשר שכר הטרחה גבוה ממילא - אינה מוצדקת, באשר הדבר בא על חשבון הנושים".

 

מדובר באמירה המנוגדת לכאורה לגישה שהיתה נהוגה עד כה, כשמפרקים ביקשו וגם קיבלו הגדלה של שכרם בעשרות אחוזים על ידי תוספת "המאמץ המיוחד".

 

כך למשל פסקה אלשיך עצמה רק לאחרונה לנאמני דורנט עו"ד מרדכי שלו וחיים קמיל, שותפו של נס, תוספת מאמץ מיוחד של 75%, שהגדילה את שכרם במיליוני שקלים בעוד הנושים הלא־מובטחים ספגו תספורת של 65%.

 

אלשיך הוסיפה בהחלטתה כי רק לאחר שההליכים בתיק יושלמו והנושים יקבלו את כספם, יוכלו הנאמנים לדרוש לקבל "שכר חלוקה". אך היא מבהירה כי הדבר יהיה "לפי הדין שיחול באותה עת", באופן שמונע מנס וארבל לקבע את עצמם לתקנה 8א אם היא תבוטל.

 

לאמירה זו משמעות קשה מבחינת שני הנאמנים, שביקשו לקבל מקדמת שכר חלוקה כדי לקבע את אופן התשלום הסופי בתיק מעריב.

 

הנושים מחכים לכסף

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", הנאמנים ביקשו בתחילה לקבל שכר של יותר מ־5 מיליון שקל עבור מכירת בית הדפוס של מעריב בלבד. בקשתם התבססה על תקנה 8א לתקנות שכר המפרקים. הכנ"ר התנגד לדרישה והציג את מדיניותו החדשה, שלפיה יש לפסוק לבעלי תפקיד "שכר מימוש" של 839 אלף שקל, ולא לאפשר להם לגבות סכומים מוגזמים מקופת הנושים. אלשיך דחתה תחילה את עמדתו.

 

בפתח החלטתה התייחסה השופטת אלשיך לפרסומים ב"כלכליסט" על תיקון החקיקה שמקדם משרד המשפטים לביטול תקנה 8א, והיא כתבה ש"שינוי חקיקה, אף אם הוא ראוי, דורש הליך מסודר, החורג בהרבה מטורי דעה וביקורת באמצעי התקשורת או הצהרת כוונות כזו או אחרת".

השופטת אלשיך הוסיפה שלא תוכל להיעתר לבקשת הנאמנים להתעלם משכר הביניים שכבר שולם, והבהירה שמאחר שכלל לא ברור מה יהיה אחוז החלוקה לנושים וכיצד יחושב השכר הסופי בעתיד, הרי שנראה כי מה שצודק הוא לאשר לנאמנים את אותו סכום שהכנ"ר הסכים שמגיע לנאמנים במסגרת "גלגולה הראשון של הבקשה", כלומר 839 אלף שקל.

 

לדברי השופטת אלשיך, הכנ"ר אמנם חישב את הסכום כשכר מימוש ולא שכר חלוקה, אך בשלב זה ממילא מדובר בשכר ביניים. בסוף ההליכים, קבעה השופטת, ניתן יהיה להשלים את השכר אם יימצא כנופל מהמגיע לנאמנים, ולהכריע אם יש לפסוק תוספת מאמץ מיוחד, בהתאם למכלול תוצאות ההבראה של קבוצת מעריב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x