$
דעות

לחבר את דור הפייסבוק לבחירות המוניציפליות

אחוזי ההצבעה הנמוכים בבחירות לרשויות המקומיות הם לא גזירה משמים. הקמת מערכות הצבעה ממוחשבות ונגישות תסייע להגברת אחוזי ההצבעה, בעיקר בקרב צעירים, שרואים בשיטת הפתקים שריד לעולם קדמון

עופר בן דוד 09:4922.10.13
היום (שלישי) ילכו אזרחי ישראל להצביע בבחירות לרשויות המקומיות. כל בוחר ישלשל לתיבה שני פתקים - אחד למועמד לראש הרשות והשני לרשימה שתאייש את חברי המועצה. על פי ההערכות המוקדמות, גם בבחירות האלה, אחוז ההצבעה צפוי להיות נמוך. שיעור האזרחים שיטריחו את עצמם לקלפי ויעמדו בתור לשלשל את הפתק צפוי לעמוד על כ-50% בממוצע ארצי, בדומה לאחוז ההצבעה בבחירות בשנים 2008 ו-2003.

 

אחת הדרכים להעלות את אחוזי ההצבעה היא הנגשה של הקלפי לבוחר. זאת, על ידי שימוש באמצעי מיחשוב נגישים כדי להביא את הקלפי לאזרח (במקום להביא את האזרח לקלפי). כל זאת, תוך כדי שימוש בטכנולוגיות של אבטחת מידע על מנת לוודא את זהות הבוחר ולמנוע זיופים. טכנולוגיות אלו של זיהוי באמצעות טביעות אצבעות או, לחלופין, כרטיס חכם ומעל לכל - תעודות הזהות החכמות המונפקות בימים אלו - יאפשרו זיהו חד ערכי של הבוחר והבטחת טוהר הבחירות.

 

בחירות בקלפי. להנגיש את הקלפי לבוחר בחירות בקלפי. להנגיש את הקלפי לבוחר צילום: סבסטיאן שיינר

 

נושא המעבר להצבעה ממוחשבת נמצא על סדר היום הן בישראל והן בארה"ב. כבר ב-2008 פרסם משרד הפנים תזכיר הצעת חוק בנושא "בחירות אלקטרוניות ברשויות המקומיות". ההצעה עוסקת ביישום מערכת חדשה לבחירות אלקטרוניות בישראל. היה זה צעד ראשון במסגרת תוכנית שאפתנית, שמטרתה לאמץ מערכת הצבעה אלקטרונית בבחירות. על פי תזכיר הצעת החוק, ייעשה שימוש במערכות ממוחשבות בשני שלבי ההצבעה – הן בניהול פנקס הבוחרים והן בתהליך ההצבעה עצמו. השיטה המוצעת מבטיחה הפרדה מוחלטת בין השלבים השונים, כך שלא תהיה כל אפשרות לקשר בין זהותו של הבוחר לבין הצבעתו. בדרך זו תיווצר האפשרות להבטיח את אמינותן וחשאיותן של הבחירות .

 

למרבה הצער, עד היום טרם קודם תזכיר הצעת החוק והתשתית החוקית לקיום בחירות ממוחשבות בישראל לא קיימת. בארה"ב, לעומת זאת, חוקק כבר חוק HELP AMERICA VOTE ACT, כחלק מתוכנית כלל ארצית להטמעת מערכות ממוחשבות לבחירות אלקטרוניות והקצאת משאבים לסיוע בהטמעת המערכת במדינות השונות בארה"ב.

 

אז מה מעכב את יישום הבחירות האלקטרוניות בישראל? אם נתעלם רגע מההיבט התקציבי, ישנם גם מי שמתנגדים לכך באופן עקרוני: חלק מהמתנגדים טוענים כי יש להימנע כליל משיטות הצבעה אלקטרוניות שאינן כוללות גיבוי נייר, עקב בעיות יסודיות הנוגעות לבטיחות המערכת, אשר יכולות לפגוע באופן אנוש בהליך הבחירות התקין ולגרום לזיופים נרחבים בתוצאות הבחירות, באופן שאינו ניתן לזיהוי או לתיקון.

 

המצדדים יטענו כי הנגשה של הקלפי לאזרח באמצעים טכנולוגים תוך שימוש בטביעות אצבע ו/או תעודת זהות חכמה תביא לעלייה באחוזי ההצבעה, תוך מתן תוקף ולגיטימיות רבה יותר לתוצאות הבחירות. צעדים אלו יש בהם כדי לחזק את הדמוקרטיה ואת השלטון המקומי ולייצר מעורבות רבה יותר של האזרחים בבחירת נבחריהם.

 

שימוש בהנגשה של הקלפי לאזרח באמצעים שהוזכרו יביא לעלייה באחוזי ההצבעה, תוך מתן תוקף ולגיטימיות לתוצאות הבחירות שמתקיימות. צעדים אלו יש בהם כדי לחזק את הדמוקרטיה והשלטון המקומי ולייצר מעורבות רבה יותר של האזרחים בבחירת נבחריהם. השיקול של חיזוק הדמוקרטיה והלגיטימציה של מערכת הבחירות נוגע במיוחד לצעירים, אלה המכונים "דור הפייסבוק", אשר רואים בהצבעה באמצעות פתק נייר שריד לעולם קדמון, רחוק מעולמם, בדיוק כפי שמשלוח הודעה בדואר או בפקס נראית להם אקט מוזר בעידן האי-מייל. מבחינתו של דור זה, המעבר להצבעה דיגיטלית הוא רק עניין של זמן, ועדיף שייעשה תוך שימוש בסמארטפון, באינטרנט או בעמדות מידע.

 

הכותב הוא מנהל החטיבה הציבורית ממשלתית בחברת מלם מערכות - מקבוצת מלם-תים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x