$
דעות

החליטו לא להחליט

הפתרון הזמני אליו הגיעו אובמה והקונגרס הוא גם הגרוע ביותר

שי סלינס 14:2817.10.13

האמריקאים איבדו פרופורציה ואפשר להבין אותם. הפחידו אותם שהחל מהבוקר הם לא יוכלו לשלם את החובות שלהם, שהכלכלה שלהם תקרוס וכל העולם ייפול לתוך משבר כלכלי שלא היה כמותו.

 

ההחלטה של הקונגרס להעלות את תקרת החוב ולאפשר תקציב זמני לממשלה לא פתרה את הבעיה התקציבית, אלא רק דחתה אותה בשלושה חודשים.

 

רוב העיסוק בחודשים האחרונים בתקשורת האמריקאית היה קשור בדרך זו או אחרת למשבר התקציבי ולתקרת החוב. אפילו ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, חש על בשרו את האובססיה האמריקאית כשנאם באו"ם לפני כשבועיים וניסה להזהיר את העולם מפני דובים בעור של כבש, בעוד שכלי התקשורת בארה"ב בקושי עסקו בעניינו.

 

לפי ההסכם שהושג אתמול בקונגרס, עד אמצע דצמבר צריכים הצדדים להגיע להסכמות בנוגע לתקציב החדש. אולם סביר להניח שלא תמצאו מישהו שמאמין שהסכמות כאלו אכן יגיעו במועד.

 

לא רק שההסכם שהושג אתמול דחה את הקץ ולא הביא לפתרון ממשי, אלא הוא גרם לדיון הפוליטי בארה"ב להתחיל מחדש בעוד כחודשיים – בתקופה הכי קריטית לכלכלה האמריקאית בעשר השנים האחרונות.

 

התעלומו ממנו בארה"ב: בנימין נתניהו נואם באו"ם התעלומו ממנו בארה"ב: בנימין נתניהו נואם באו"ם צילום: איי אף פי

 

בתחילת ינואר תיכנס ג'נט ילן לתפקיד החשוב ביותר בכלכלה העולמית - יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב - הפדרל ריזרב. ההחלטה החשובה ביותר של ילן תהיה לקבוע מתי המשק האמריקאי, המניע את הכלכלה העולמית, יוכל לחזור למסלול הצמיחה בסביבת ריבית שהיא לא מינימלית. הדרך להחלטה זו מגיעה על ידי צמצום הרכישות החודשיות של הבנק המרכזי של ארה"ב – החלטה שתירשם (לטוב או לרע) בהיסטוריה על שמה של ילן.

 

אולם, כמו בחודשיים האחרונים, כך גם בתחילת ינואר הדיון הציבורי בארה"ב יעסוק במלחמות הפוליטיות בבית הלבן ולא בבעיות המרכזיות של הכלכלה - האבטלה שלא מצליחה להוריד את הראש בקצב הרצוי והבנק המרכזי של ארה"ב שלא מצליח למצוא את נקודת היציאה מהדפסת הכסף הבלתי נגמרת.

 

הכלכלה האמריקאית מונעת מהצריכה הפרטית וצריכה פרטית מושפעת בעיקר מהתחושה והאמון של הציבור במקבלי ההחלטות בוושינגטון. וכמו ביציאה המהירה יחסית של ארה"ב מהמשבר של 2008 אחרי קריסת ליהמן ברדרס – הדיון הציבורי בסוגיות הכלכליות בארה"ב הוא קריטי לצמיחה.

 

נקודת האור היא שוול סטריט לא ממש התרגשה מהפוליטיקה הזולה בקפיטול היל. בחודשיים האחרונים מדד 500 S&P עלה ביותר מ-5% והדולר נחלש בפחות מ-3% מול היורו ואף התחזק מול רוב המטבעות בעולם. עם זאת, סוכנויות דירוג האשראי היו סלחניות עם ארה"ב ולא הורידו את דירוג האשראי שלה וכשזה יקרה, התגובה בשווקים, ככל הנראה תהיה שונה.

 

בינתיים הנשיא ברק אובמה ניצל כי בוול סטריט לא מתרגשים ולכן הלחץ עליו פחות מהותי. אולם במידה וגם יתחילו ירידות עצבניות בשווקים הוא כבר לא יוכל להתעלם ולטמון שוב את הראש בחול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x