$
מוסף כלכליסט

הטיילנול הישראלי

בעקבות ארצות הברית, הוסיפו אזהרה לאקמול

שאול אמסטרדמסקי 09:4117.10.13

התרופה אצטמינופן שעומדת במרכז התחקיר מוכרת לכל ישראלי. כאן היא קרויה פרצטמול, והיא החומר הפעיל במשככי הכאבים הפופולריים בישראל, אקמול, דקסמול ודומיהם. משככי כאבים אחרים כגון נורופן ואדוויל מכילים איבופרופן, חומר שהתחקיר מציין שלא נרשמו בו מקרים רבים של מוות ממינון יתר בשוגג.

 

אקמול של טבע אקמול של טבע

 

משרד הבריאות מחייב לפרסם בעלון הצרכן של התרופות המבוססות על פרצטמול אזהרה מפני הרעלה בשל מינון יתר - 4 גרם ליום (8 כדורי אקמול) למבוגרים ו־2 גרם ליום (4 כדורי אקמול) לילדים. בפתח העלון של אקמול מופיעה האזהרה: "פרצטמול עלול לגרום לנזק בכבד במקרים אלה: כאשר ניתן במינון גבוה מהמומלץ, כאשר ניתן לתקופה ממושכת, כאשר שותים משקאות אלכוהוליים בתקופת הטיפול, כשנוטלים תרופות נוספות המשפיעות על פעילות הכבד". ובנוסף, "אין ליטול תרופות נוספות להורדת חום ושיכוך כאבים או תרופות להצטננות ללא התייעצות עם רופא או רוקח למניעת מינון יתר או הרעלה של פרצטמול". האזהרות נוספו לעלון לצרכן בישראל רק לאחר שנוספו לעלון לצרכן בארצות הברית.

 

לדברי פרופ' רן טור־כספא, מנהל מכון הכבד במרכז הרפואי רבין ודקאן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר־אילן, בישראל מתרחשים מדי שנה מקרים ספורים של הרעלת פרצטמול, רובם ככולם מטופלים על ידי מתן תרופת הנגד שעוזרת לפרק את הרעלים בכבד. "כל עוד אנחנו נמצאים במינון המותר הסיכוי להרעלה קלוש עד כדי לא קיים. הסיכון גובר אם לוקחים כמות יתר בטעות, ואם זה קורה זה קורה בעיקר בקרב ילדים". מנהל המרכז הרפואי איכילוב, פרופ' גבי ברבש, אמר ל"מוסף כלכליסט" שלמיטב ידיעתו לאיכילוב מגיעים מדי שנה לא יותר משני מקרים של הרעלת פרצטמול, לרוב של אנשים שניסו להתאבד.

 

חברות התרופות בישראל ביקשו בעבר ממשרד הבריאות אישור לשווק משככי כאבים מבוססי פרצטמול בטבליות במינון כפול מזה הנמכר כיום - של 1 גרם לכדור - אולם משרד הבריאות לא אישר זאת.

 

"מוסף כלכליסט" ביקש מחברת טבע את התייחסותה לנושא. החברה בחרה לא להגיב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x