$
בארץ

חממת הג'ובים של משרד החקלאות

אלפי חקלאים טוענים כי מועצת הצמחים, שלה הם משלמים היטל, לא מועילה לפעילותם וצריכה להיסגר. בג"ץ דחה אותם, פוליטיקאים הפנו גב ולאחרונה התפוצץ גם הליך הגישור. "מרחו אותנו", אומרים החקלאים, ובונים על שר החקלאות שמיר שיסייע

גיל קליאן 07:5107.10.13

שש שנים נאבקת קבוצה גדולה של מגדלי פירות במועצת הצמחים. הם מסרבים לשלם את ההיטלים שהם אמורים לשלם לה כחוק, וטוענים כי המועצה אינה תורמת להם דבר ורק מהווה מס עקיף של 10%–15% מהיקף פעילותם. המגדלים נאבקו במועצה בבג"ץ ונכשלו, ונלחמו בה גם מול הפוליטיקאים ללא כל הצלחה. בשבועות האחרונים הם אף גיבשו יוזמה מפורטת לביטול המועצה, שכפי שנודע ל"כלכליסט" נבחנה על ידי משרד החקלאות שהכריע לבסוף שלא להיענות לה.

 

קבוצת ה"מורדים" במועצה הציגה שורת טענות נגד פעילות המועצות החקלאיות - מועצת הירקות, מועצת הפירות, מועצת הזיתים ומועצת פרי ההדר, שפועלות מ־2004 תחת גג אחד כמועצת הצמחים - מועצות שבעבר התגלו בהן לא אחת מקרים של מינהל לא תקין. רק לאחרונה נטען בבית המשפט כי המועצה העסיקה את עו"ד דוד שמרון, מקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כיועץ משפטי תמורת שכר של 18 אלף דולר בחודש.

 

אך המגדלים לא טוענים למינהל לא תקין, הם טוענים שהמועצה פשוט לא תורמת להם דבר. לדבריהם, היא לא מצליחה לתאם מחירים לטובת החקלאים ובכך לאפשר להם ליהנות מהפטור מהסדר כובל שמרשה להם לתאם מחירים מול המפיצים והרשתות. הם טוענים כי אין כל יתרון בכך שהמועצה דואגת להם לביטוח משום שהם יכולים לעשות כך לבד. הם טוענים כי אין כל ערך בתוכניות המו"פ שהמועצה מקדמת, וכי גם שירותי ההדברה שהיא מספקת לא ניתנים בצורה שוויונית.

 

 

במסמך מפורט הבוחן את פעילות המועצות החקלאיות בעולם, המגדלים מציעים לבטל את מועצת הצמחים ולהכפיף את פעילותה למשרד החקלאות, כשהיא תעסיק 15 עובדים לכל היותר (כיום מספר עובדי המועצה שנוי במחלוקת: במועצה טוענים שיש כ־60 עובדים, והמורדים טוענים כי מועסקים במועצה כ־130 עובדים). לפי המורדים, המועצה החדשה תעסוק בעיקר בפיקוח על פערי התיווך שגובים הקמעונאים מהצרכן, תבטיח מחיר מינימום רווחי לחקלאי ותקדם פרויקטים באמצעות התאגדויות וולונטריות של חקלאים שירצו בכך, לעומת המצב כיום שבו חקלאים חייבים להיות חלק מהמועצה.

 

המלצות לסגירה כבר מ־1990

 

המועצות החקלאיות הוקמו כדי לפקח על הפעילות החקלאית בישראל, בימי מפא"י. הכלים שלהן היו מכסות, הענקת רישיונות והסדרת השוק בצורה הכי לא קפיטליסטית שאפשר להעלות על הדעת. כיום השווקים הרבה פחות מוסדרים, בין השאר לאחר שנים של פירוק המועצות, אך בענף החלב למשל עדיין שולטת מועצה שקובעת מחירים ומחלקת מכסות ליצרנים.

 

תקציב מועצת הצמחים עמד ב־2012 על 99.1 מיליון שקל. מתוך הכנסות אלה, כ־76.4% הגיעו מהיטלים על החקלאים שהם היטלי חובה. היטלי רשות הניבו באותו תקציב רק 0.6% מהמימון למועצה. משרד החקלאות סיפק עוד 11% מהכסף לפעילות המועצה, והשאר מרווחי הון, מימון ותמלוגים על פרויקטי מו"פ מהעבר.

 

שר החקלאות יאיר שמיר. הבטיח לטפל שר החקלאות יאיר שמיר. הבטיח לטפל צילום: אוראל כהן

 

כ־10 מיליון שקל מתקציב מועצת הצמחים שימשו לתשלום שכר. בהנחה כי במועצה מועסקים כ־60 עובדים, מדובר בעל עלות שכר חודשית ממוצעת של 13,800 שקל לעובד. שאר הכסף מוקדש לפעילויות כמו מו"פ, הדברה, ביטוח, פרסום, הדרכות, הוצאות מטה ורכב וכדומה.

 

במסמך מציינים המורדים כי לא אחת עלו שאלות לגבי נחיצות המועצה: "בדצמבר 1990 הגישה ועדת צידון דו"ח בשם "דו"ח הוועדה לאסטרטגיה חקלאית" לידי שר החקלאות דאז, רפאל איתן. ההמלצות היו חד־משמעיות: יש לסגור את המועצה. השר קיבל את ההמלצות, אך הן לא בוצעו בפועל.

 

"ב־2006 הגישה ועדת שאלתיאלי דו"ח והמלצות לשר החקלאות דאז שלום שמחון. במסגרתן, המועצה היתה אמורה להצטמצם ל־38 עובדים ולמחצית התקציב. השר אימץ את המסקנות, מספר העובדים צומצם וכך גם התקציב. עם זאת, "בשנים האחרונות מספר העובדים גדל והתקציב התנפח", נכתב במסמך של המורדים.

 

"מחלוקת על 20% מהתקציב"

 

המורדים גם בחנו את המצב בעולם, וגילו כי "החל מהשנה הבאה לא יישארו עוד מועצות בצורה המוכרת לנו. למעשה, המועצה האחרונה שעוד קיימת נמצאת בהולנד, וגם פעילותה תועבר בקרוב לממשלה. בצרפת אוחדו המועצות ב־2009, ובאנגליה אומץ מודל של מועצות וולונטריות - מודל שמוצע לאמץ גם כאן.

 

לדברי דוגי ישראלי, מגדל פירות וממובילי המאבק, "מועצת הצמחים היא גוף שלפחות למגדלי הפירות לא נותן דבר". לדבריו, "הגשנו בג"צים ולא הצלחנו. השופטים אמרו לנו לשנות את החוק. עם הזמן נוצר קשר טוב עם ישראל ביתנו, ויאיר שמיר, עוד לפני שהיה שר, הבטיח לנו שהוא יטפל בעניין הזה".

 

הבטחה זו התממשה כהליך גישור בין המועצה למורדים, שמאז 2007 לא משלמים היטלים למועצה. ההליך החל ביולי האחרון, ונגמר במפח נפש עבור המורדים ערב יום כיפור. "אנו ומועצת הצמחים ישבנו יחד. ההליך נמשך שבועות והתוצאות הן מריחה גדולה. התשובות שקיבלנו הן בדיחה", אמר ישראלי.

 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "מנכ"ל המשרד רמי כהן לקח על עצמו לנסות לגשר בסכסוך. בסוף בחינת הנושא המליץ כהן להנהלת המועצה לקצץ 25% מתקציב מועצת הצמחים, במטרה לעודד את התייעלותה. לנציגי המאבק המליץ כהן לפעול בחסות החוק, להצטרף למועצה ולהשפיע מבפנים".

 

מנכ"ל מועצת הצמחים צבי אלון אמר כי "חשבנו שהגישור יאפשר דיאלוג, אך חברי מטה המאבק לא עמדו בהתחייבויותיהם. מועצת הצמחים היא גוף חשוב. לא מספיק להיות חקלאי טוב בתחומי המשק שלך, כי יש השפעה מהותית למה שקורה במרחב הציבורי על הרווחיות ועל הכנסות החקלאי. בהליך הנוכחי מטה המאבק התבקש להציג מתווה והגיע להיקף תקציבי לא שונה מהותית מהקיים. יש מחלוקת על 15%–20% מתקציב המועצה. יכול להיות שהם חושבים שאפשר לנהל גוף כזה עם פחות עובדים. הם טוענים שהחקלאים לא צריכים לממן את הפעילות — ועל זה אמרו במשרד החקלאות שמדובר בפתרון לא ישים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x