$
דעות

המהלך הבא של בנק ישראל

הורדת הריבית האחרונה של בנק ישראל הייתה מוצדקת, אך לא מספיקה

דודי רזניק 10:2306.10.13

לפני מספר ימים, בעוד מרבית בית ישראל מבלה בחופשת חג הסוכות, הצליח שוב בנק ישראל להפתיע את השוק בהורדת ריבית נוספת של 0.25%, ובכך החזיר את הריבית לרמתה (1.00%) מלפני כ–5 שנים, בעיצומו של המשבר העולמי לאחר נפילת בנק ההשקעות לימן ברדרס.

 

הורדת הריבית הפתיעה את מרבית החזאים בשוק, בעיקר על רקע העובדה של מציאות נמשכת של מחירי הדיור הממשיכים לעלות, וכן בשל העובדה כי לבנק ישראל גם אחרי החגים עדיין אין נגיד במשרה קבועה.

 

המהות של הורדת ריבית לא הפתיעה, כאשר ההפתעה הייתה רק בתזמון וגם זאת לא במידה ניכרת. המציאות הכלכלית הנוכחית בישראל של צמיחה נמוכה משמעותית מהפוטנציאל של המשק, ובעיקר הרכב צמיחה חלש, הינה מציאות שלא יכלה להותיר את בנק ישראל אדיש, בעיקר כאשר במקביל השקל ממשיך להיות מטבע מהחזקים בעולם ונגיד הבנק המרכזי בארה"ב מספק במהלך החג רוח גבית לבנק ישראל וממשיך את תוכנית ההרחבה הכמותית (רכישת נכסים פיננסים) בלא שינוי בשלב זה.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

את עיקר הביקורת למהלך ספג בנק ישראל מצד אלו החוששים להתנפחות נוספת של "בועת נדל"ן" מקומית לאור עליות המחירים הנמשכות בשנים האחרונות ורמת הריבית הנמוכה אותה הוא משמר. רמת מחירי הדיור בישראל, היא אכן נקודה החייבת להדיר שינה מעיניהם של כל מקבלי ההחלטות ומחייבת טיפול שורש מיידי לאור העלייה החדה יחסית במחירים בשנים האחרונות ועל כל המשמעויות הנלוות ובראשן המצב החברתי-כלכלי, המשך העלייה במינוף משקי הבית ועוד.

 

בנק ישראל נדרש לסוגיית מחירי הדיור בעיקר על ידי שורת הגבלות שהטיל בשוק המשכנתאות. הבנק אינו צריך ויכול לבדו להוריד את מחירי הדיור ולכן הקולות העולים בדרישה לנהל את מדיניות הריבית על פי שוק הדיור המקומי חוטאים ליעדים המרכזיים העומדים בפני הבנק המרכזי. הבנק המרכזי מנהל את מדיניות הריבית על מנת להשיג את מטרותיו והן יציבות מחירים, עידוד תעסוקה וצמיחה ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית. בהיבט זה בהחלט יש לקחת בחשבון את ההתפתחויות בשוק הדיור אולם ניהול מדיניות ריבית רק על פי היבט זה הינה בבחינת מחשבה צרה שלא לוקחת בחשבון את התמונה הכלכלית במלואה.

 

לפיכך נראה כי החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל הייתה מוצדקת, ולא רק זאת, נראה כי לאור המשך הירידה הצפויה בסביבת האינפלציה, הסבירות הגבוהה להמשך התחזקות השקל, תוך המשך השפעת זרימת הגז הטבעי, והמשך חולשת הביקושים העולמיים הצפויה להעיב על הייצוא הישראלי ולכן תיתכן הורדת ריבית נוספת על ידי בנק ישראל לקראת סוף השנה הנוכחית או לכל המאוחר בתחילת השנה הבאה.

 

לגבי סוגיית מחירי הדיור נחזור ונדגיש כי המפתח להורדת המחירים נמצא בעיקר בידי הממשלה. מדיניות נכונה, ארוכת טווח לא רק שתתרום להורדה מבוקרת ונכונה של מחירי הדיור אלא גם תתרום לצמיחה בישראל תוך עלייה בגביית המיסים בשל היותו של ענף הבנייה ענף עתיר מיסוי.

 

הכותב הוא מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x