$
דעות

האקט האחרון של שריג: פונזי בחסות המדינה

האוצר היה צריך לשנות ב־2009 את חישוב הפנסיה, שגרם לכך שפנסיונרים קיבלו כסף שלא הם חסכו

רחלי בינדמן 08:2715.08.13
המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג כינס אתמול באופן בהול שיחת ועידה עם התקשורת כדי להסביר את המהלך האחרון שהוא מוביל, כנראה לפני פרישתו הצפויה בסוף החודש. מדובר במהלך שמקדם האגף לשנות את הנחות התשואה לצורך חישוב קצבאות הפנסיה, כך שבמקום הנחת ריבית של 4% בשנה ברקע הריבית האפסית השוררת בשוק כבר תקופה ארוכה, תותאם הנחת הריבית לריבית האמיתית. כתוצאה מכך, לפחות כרגע צפוי המהלך לפגוע בקצבת הפנסיה של הפורשים, כיוון שהמשמעות היא שהחיסכון שמייצר תשואה נמוכה יותר יתכווץ.

המהלך שנחשף השבוע עורר סערה רבתי וביקורת רחבה על שר האוצר יאיר לפיד, ואתמול ניסה שריג לכבות את הלהבות. הנתונים שפרסמה אתמול הלמ"ס מדכאים ומחזקים את החששות בדבר הפגיעה בפנסיה של הציבור, אך המהלך האחרון של שריג הוא צעד נדרש ומתבקש. קרן פנסיה מבוססת על מנגנון ביטוח הדדי: אם בקרן נוצרים עודפים - הסכומים העודפים מתחלקים באופן שווה בין עמיתי הקרן, ולהפך.

 

המפקח על הביטוח עודד שריג המפקח על הביטוח עודד שריג צילום: אוראל כהן

 

כיום, חישוב קצבת הפנסיה לחוסכים בקרנות פנסיה שהגיעו לגיל פרישה מבוסס על הנחת ריבית של 4% בשנה. ההנחה שכספי הפנסיה של פנסיונר, שמושקעים באפיקים סולידיים, יצברו תשואה של 4% לא תופסת מאז שפרץ המשבר העולמי בסוף 2008. התוצאה היא שהפנסיונרים מקבלים קצבה גבוהה מזו המגיעה להם בפועל, אך עוגת הפנסיה לא גדלה. לכן הסכומים העודפים נגרעים מהחוסכים שטרם יצאו לפנסיה.

 

כן, מדובר פה בסוג של הונאת פונזי בחסות החוק: הפנסיונרים נהנים על חשבון החוסכים הקיימים. לפי הערכות, מהחוסכים שטרם הגיעו לגיל פרישה נגרעים מאז 2009 כ־1.5% מהחיסכון הפנסיוני. באוצר היו צריכים להתעורר כבר ב־2009 ולהבין שסביבת הריבית הנמוכה עשויה להישאר לאורך זמן, ולשנות את מודל החישוב.

 

הביקורת על ההתערבות ההולכת ויורדת של המדינה בחיסכון הפנסיוני היא מוצדקת, ומתחדדת על רקע שחיקת כספי הפנסיה בשל הקושי לייצר תשואה נאותה. כניעה לפופוליזם שיטרפד את המהלך תייצר אסון גדול יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x