$
בארץ

קופון חולים

"למערכת יש הרבה מחלות, ולא בטוח שהשר"פ הוא התרופה להן"

ד"ר אוסקר אמבון חושב שהכנסת שירותים פרטיים לבתי החולים לא תצמצם את הפער בין המרכז לפריפריה. במקום זאת הוא מציע לבטל את הביטוחים המשלימים ולהעלות את מס הבריאות כדי לאפשר העסקה של רופאים בשעות אחר הצהריים

מיקי פלד 06:5914.08.13

10 שאלות למנהל בית החולים זיו בצפת:

 

1

ועדת גרמן בראשות שרת הבריאות יעל גרמן עוסקת בעיקר בהכנסת שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים, כך שניתן יהיה לבחור את המנתח תמורת תשלום. מה דעתך על כך?

"הייתי רוצה שבפרק של חיזוק מערכת הבריאות הציבורית ימצאו את הנוסחה הנכונה לכלים שלובים. אי אפשר להתכחש לכך שיש מעבר משמעותי של משאבים מהציבורי אל מערכת הרפואה הפרטית, והמשאבים הללו לוקחים איתם גם רופאים בכירים. אפשר לחשוב על השר"פ כמשהו שיכול להשאיר משאבים במערכת הציבורית, גם אם הכסף הוא פרטי.

 

"אבל, וזה אבל גדול, היום מתייחסים לפן אחד של תופעה, שאולי באמת כואבת לבתי החולים במרכז המתמודדים בתחרות הנוראית מול אסותא, אבל זו לא המחלה של כולנו. למערכת הבריאות הציבורית שלנו יש הרבה בעיות והרבה מחלות, ולא בטוח שהשר"פ הוא התרופה שמתאימה למחלה, אם כי אני לא פוסל את הרעיון מראש. בכלל, איכשהו תמיד יהיה מי שינסה לדחוף את השר"פ כפתרון לתחלואי המערכת. בזמנו עמדתי בראש ועדה לסגירת הפערים בשירותי הבריאות בין הפריפריה למרכז. גם שם מישהו זרק את השר"פ כפתרון".

 

ד"ר אוסקר אמבון, 65. מגורים: עמוקה. ותק בתפקיד: 20 שנה. חולש על: 314 מיטות אשפוז ו־270 רופאים. "הסכנה בשר"פ היא אפליה שתיווצר בין אלה ששילמו לאלה שאין להם. האמת היא שאני לא אופטימי: ראיתי מספיק רפואה שחורה כשהייתי צעיר" ד"ר אוסקר אמבון, 65. מגורים: עמוקה. ותק בתפקיד: 20 שנה. חולש על: 314 מיטות אשפוז ו־270 רופאים. "הסכנה בשר"פ היא אפליה שתיווצר בין אלה ששילמו לאלה שאין להם. האמת היא שאני לא אופטימי: ראיתי מספיק רפואה שחורה כשהייתי צעיר" צילום: אביהו שפירא

 

2

מה הבעיות המיוחדות של בתי החולים בפריפריה?

"האוכלוסייה בפריפריה סובלת מבעיות של נגישות וזמינות של שירותים רפואיים.

ברמה הפשוטה ביותר, בפריפריה יש פחות מחלקות בבתי החולים לטיפול במחלות לא נפוצות. אבל גם הנגישות למכשור שהיום הוא סטנדרטי, כמו CT או MRI, היא פחותה בפריפריה. אנחנו נאלצים להסתמך על פילנתרופיה כדי שנוכל לרכוש ציוד בסיסי. חלק מהתקציב הוא ממלכתי וחלק אומרים לי 'לך תביא'. אני צריך להביא עכשיו 5 מיליון שקל עד השנה הבאה ולקוות שהמדינה תביא את חלקה. המימון להקרנות לחולה סרטן לא צריך להיות שונה ממימון לבניית בית ספר או סלילת כביש. זו אחריות המדינה".

 

3

אתה מתאר משוואה לא נעימה שלפיה כסף שווה בריאות.

"היום אני במצוקה. אין לי מספיק חדרי ניתוח ואין לי מספיק רופאים מרדימים. תיאורטית, אם הייתי יכול לבצע ניתוחים אחר הצהריים, הייתי מצליח להתגבר על המחסור, אבל אז אני נתקל בבעיה אחרת שאין לי מספיק מיטות. היתה לי תוכנית להקים מבנה עם שבעה חדרי ניתוח חדשים וממוגנים, אבל לפני כמה חודשים משרד הבריאות אמר לי לעצור את התוכנית כי בעתיד הנראה לעין לא יהיה כסף לקיים אותה". 

 

4

זה לא המצב במרכז?

"לא, שם יש לעתים עודף. למעשה, המצב הוא עוד יותר אבסורדי. מה שקורה הוא שהפריפריה מסבסדת את המרכז. אפשר לראות את התופעה בצורה בולטת במיוחד בביטוחים המשלימים של קופות החולים. כאשר תושב הפריפריה רוצה לממש את הביטוח שלו בשביל לבחור מנתח או כדי לקבל חוות דעת שנייה, הוא צריך לנסוע לחיפה או לתל אביב. כמעט אין שירותים כאלה כאן. מה גם שהתושבים העניים יותר בפריפריה לא יכולים להרשות לעצמם את ההשתתפות העצמית, אז עליהם קופות החולים לא מוציאות כסף, ונשאר יותר לתושבי המרכז".

 

5

אולי הדרך לשוויון עוברת בביטול הביטוחים המשלימים?

"הסיבה המקורית לקיום ביטוח משלים היא לתת אפשרות לאזרחים לקבל את מעט השירותים שלא ניתנים בסל, כי בסך הכל הסל מאוד עשיר. אלא שהיום הביטוח אקסטרה הזה כל כך נפוץ, עד כדי כך שהוא כבר סוג של עוד מס בריאות שלמעשה נגבה על ידי גופים ציבוריים כדי לממן שירות פרטי. מכאן שהכלי הזה מפר את האיזון הדרוש לרפואה הציבורית כדי להתקיים. אפשר בהחלט לבטל את הביטוחים המשלימים, אולי אפילו להכניס חלק מהשירותים לתוך הסל, לחסוך לציבור הוצאה כספית, ו'להלבין' את המס עם תוספת של עוד 1% לדמי הבריאות. מי שיכול להרשות לעצמו ורוצה גם ביטוח פרטי אז בבקשה, שירכוש ביטוח בריאות בחברות הביטוח".

 

6

אז מה צריך לעשות?

"הכיוון הנכון לבתי החולים הוא מודל הפול־טיימר. במודל הזה מנהלי מחלקות ורופאים בכירים יכולים לקבל שכר גבוה, גם אם לא קרוב למה שיוכלו להשתכר במערכת הפרטית, אם יקדישו את כל מרצם ברפואה הציבורית בלבד, כולל מחקר והוראה. המשמעות היא שרופאים מומחים יישארו בבית החולים גם אחר הצהריים ונוכל לנתח גם בשעות האלה, שהיום נעשים בהן ניתוחי חירום בלבד".

 

7

והמודל הזה לא יהיה עול כלכלי נוסף על המערכת?

"אני לא יודע להעריך כמה זה יעלה, אך לא מדובר על סכומים בשמים, כי גם הצוות שיידרש הוא מחצית מזה של הבוקר".

 

8

הכסף שאתה צריך כדי לממן את שכר הרופאים המומחים הללו לא יכול להגיע מהשר"פ?

"השר"פ יכול לתת את האלטרנטיבה לרופאים שהולכים לנתח במקומות אחרים, ולא כל הרופאים המומחים עוסקים בתחומים שכאלו. הסכנה היא אפליה שתיווצר בבית החולים הציבורי בין אלו ששילמו לבין אלו שלא שילמו. אפשר לחשוב על דרך יצירתית לנהל את השר"פ כדי לשמור על השוויון, אך אני מודה שלי אין פטנט כזה".

 

9

מה כן תוכל לעשות כדי לוודא שאין פגיעה בשוויון?

"אני יכול לדוגמה לדאוג למה שבשליטתי הפיזית, כלומר לוודא שהחולה ששילם באופן פרטי שוכב באותם חדרים ובאותו סוג מיטה כמו זה שהגיע במסלול הציבורי. מה שאני לא יכול לעשות הוא להיות בטוח שהרופא יתייחס שווה בשווה לשני סוגי הפציינטים. האמת היא שאני לא אופטימי: ראיתי מספיק רפואה שחורה כשהייתי צעיר; אז מנהל המחלקה היה מגיע בערב במיוחד כדי לראות את החולה שבחר בו. זה הטבע האנושי".

 

10

בשורה התחתונה, אתה בעד או נגד השר"פ?

"אם השר"פ יגדיל את היכולת שלי לנתח ולבנות חדרי אשפוז, להביא רופאים מרדימים וכו', אז זה בסדר. אבל מכאן ועד למחשבה על השר"פ כפתרון לבעיות מערכת הבריאות בפריפריה המרחק גדול".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x