$
בארץ

יוצאים לדרך: ועדת ששינסקי מתחילה לפעול בחוסר ודאות

התחזית לירידה חדה במחירי האשלג בעולם ופרישתה של חברת הוועדה קרנית פלוג מבנק ישראל יעיבו על פתיחת הדיון הראשון היום

חן פונדק 06:4905.08.13

לאחר עיכובים בתחילת עבודתה, תפתח היום בשעות הצהריים ועדת ששינסקי 2 את דיוניה. בדיון שיימשך כשעתיים יובהר סדר הזמנים של הוועדה, וכל אחד מחבריה יזכה להציג את עמדתו הראשונית בנושא. שבוע לאחר מכן יתפרסם פרוטוקול הדיון באתר משרד האוצר.

 

הוועדה, בראשות פרופ' איתן ששינסקי, היתה אמורה להתחיל לפעול לפני שבועיים, אולם בבוקר הדיון הראשון שלה החליט שר האוצר יאיר לפיד לדחות אותו, בשל עתירה לבג"ץ של כמה ארגוני נשים על הייצוג הנשי הנמוך בוועדה. בשבוע שעבר הוחלט על שינוי הרכב הוועדה, ועתה היא יוצאת לדרך.

 

יעל מבורך, רכזת אגף התקציבים יעל מבורך, רכזת אגף התקציבים צילום: עמית שעל

 

הוועדה תפעל כדי להבטיח כי החלק שמקבלת המדינה (מסים, תגמולים, ותשלומים אחרים) כתוצאה משימוש במשאבי טבע לאומיים ישקף את המגיע לציבור. הוועדה קמה בהמשך לדו"ח ועדת ששינסקי לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל, ובהמשך לחקיקת חוק מיסוי רווחי נפט ליישום המלצות הדו"ח, ונוכח חוסר האחידות במדיניות הנוגעת לתשלומים המועברים למדינה בגין השימוש במשאבי טבע לאומיים.

 

הוועדה מתחילה את עבודתה בשני תנאי אי־ודאות: הראשון הוא התחזית של אורלקלי, יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, משבוע שעבר שבה היא צופה שמחירי האשלג בעולם יירדו אל מתחת למחיר של 300 דולר לטונה לעומת כ־400 דולר כיום. בעקבות התחזית הזו אנליסטים שונים כבר החלו להספיד את ועדת ששינסקי, אולם חברי הוועדה לא מתרגשים, וכך גם במשרד האוצר. בוועדה מזכירים כי כאשר נמכרו מפעלי ים המלח למשפחת אייזנברג, מחירי האשלג עמדו על 80 דולר לטונה, כך ששוק האשלג חווה שינויים. כמו כן, גם אם תתרחש נפילה כזו במחירי האשלג, המשמעות היא שכיל תהיה חברה רווחית פחות - אבל לא תעבור לרשום הפסדים.

 

גלית כהן סמנכ"לית לתכנון ופיתוח במשרד להגנת הסביבה גלית כהן סמנכ"לית לתכנון ופיתוח במשרד להגנת הסביבה צילום: אוראל כהן

 

אי־הוודאות השנייה והקריטית יותר נובעת מהרכב הוועדה. בשבוע שעבר נוספו לוועדה שש נשים, הבכירה בהן היא ד"ר קרנית פלוג - המשנה לנגיד בנק ישראל וממלאת מקומו. אלא שבשבוע האחרון עבר בנק ישראל תהפוכות - פרופ' יעקב פרנקל משך את מועמדותו למשרת הנגיד, פרופ' ליאו ליידרמן הוצע לתפקיד במקומו ופלוג הודיעה על פרישה. בינתיים גם ליידרמן משך את מועמדותו, אבל פלוג תמשיך בתפקידה רק עד שיימצא נגיד חדש.

 

שר האוצר יאיר לפיד טרם החליט האם לבקש מפלוג להישאר בוועדה כמינוי אישי, זאת אף שמינויה התקבל בברכה על ידי יו"ר הוועדה פרופ' ששינסקי. אם תישאר פלוג כמינוי אישי, הציפייה היא כי תתמוך בהגדלת הכנסות המדינה ממשאבי הטבע.

 

חיזוק גדול יותר להגדלת חלק המדינה ממשאבי הטבע מגיע מהמשרד להגנת הסביבה במינויה של גלית כהן, הסמנכ"לית לפיתוח בר־קיימא. כהן מאמינה כי המסים שמשלמות החברות שמנהלות את משאבי הטבע בישראל צריך גם לשקף את ההרס הסביבתי שהן מייצרות מהפקתם. כהן תופסת את מקומה של אלונה שפר (קארו), המנכ"לית הפורשת של המשרד להגנת הסביבה.

 

לוועדה צורפו גם יעל מבורך, רכזת אגף תקציבים במשרד האוצר, במקומו של ראש אגף תקציבים אמיר לוי, ועו"ד רחל בירנבוים, סגנית היועץ המשפטי לרשות מקרקעי ישראל. בהרכב המקורי של הוועדה לא היה נציג לרשות.

 

הוועדה תדון גם בתמלוגים שמשלמים היום מכרות חצץ, חול ואבן גיר. ברשות מקרקעי ישראל דוחים כבר כמה שנים את ההכרעה לגבי נוסחת תמלוגים חדשה על החצץ, מאז דחתה ב־2009 דו"ח שהזמינה בעצמה ונחשף לפני שנה ב"כלכליסט". בדו"ח הומלץ להעלות את התמלוגים על החצץ ובכך להוסיף 400 מיליון שקל הכנסות למדינה בשנה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x