$
משפט

פרסום ראשון

פרשת קרטל הקבלנים: נשיא ההתאחדות הסכים להסדר טיעון, המדינה חזרה בה

נסים בובליל הסכים להודות בעריכת הסדר כובל, לרצות 21 יום בעבודות שירות ולשלם קנס של 60 אלף שקל. ההתאחדות הסכימה לשלם קנס בגובה חצי מיליון שקל. על פי עתירה שהוגשה אתמול לבג"צ, הפרקליטות ורשות ההגבלים חזרו בהן מהסיכום, לאור החלטה בטענות מקדמיות של המחוזי בירושלים שדן באישום. רשות ההגבלים: דוחים את הטענות

תומר גנון ומשה גורלי 15:3021.06.13

פרקליטות המדינה ורשות ההגבלים העסקיים חזרו בהם מהסדר טיעון שסוכם עם הנאשמים המרכזיים בתיק קרטל הקבלנים. כך נטען בעתירה שהגישו אתמול (ה') לבג"צ התאחדות הקבלנים (בוני הארץ); נשיא ההתאחדות, ניסים בובליל; סגן הנשיא, אשר גרין; המנכ"ל לשעבר, יוסי גורדון; וסמנכ"ל בהתאחדות, דוד שחף. ההתאחדות וארבעת בעלי התפקידים מואשמים בעריכת הסדר כובל לפיו הם סיכמו ביניהם והמליצו לחברות לא להשתתף באחד משלבי המכרז למיגון עוטף עזה.

 

על פי פרטי הסדר הטיעון שצורפו לעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד ז'ק חן ועו"ד ניב זקלר, בובליל וההתאחדות היו אמורים להודות בעובדות כתב האישום; על בובליל היה אמור להיגזר עונש מאסר בפועל (לריצוי בעבודות שירות) של 21 ימים, וכן קנס אישי בסך 60 אלף שקל; על ההתאחדות היה אמור להיות מוטל קנס כספי בסך חצי מיליון שקל; כתב האישום נגד גרין, גורדון ושחף היה אמור להימחק.

 

ניסים בובליל ניסים בובליל צילום: אוראל כהן

 

ההתאחדות ובכירה מואשמים בכך שהמליצו לחברים בה לא לגשת למכרזים בהם לא ניתן פיצוי לעלייה במחירי הברזל והתשומות לבניה. בנוסף, שורה של חברות קבלניות ומנהליהן מואשמים בכך שהסכימו במשותף לא להגיש הצעות למכרז להקמת חדרי מיגון בישובי עוטף עזה, אשר פורסם על ידי משרד השיכון במהלך שנת 2008. על פי כתב האישום, המליצו התאחדות הקבלנים ובכיריה לחברי ההתאחדות לחבור יחד בהחלטתם להימנע מלגשת למכרזים, כאמצעי לשנות את תנאיהם. ההמלצה באה לידי ביטוי בקריאת נשיא ההתאחדות, אשר פורסמה במודעות בעיתונות, והועברה לחברי ההתאחדות גם במכתב מנכ"ל ההתאחדות ובאתר האינטרנט של ההתאחדות.

 

"מבחינת המאשימה ההסדר מוסכם"

 

בעתירה שהוגשה לבג"ץ אתמול נטען כי המשא ומתן שהתקיים בין נציג רשות ההגבלים, עו"ד אוהד בורשטיין, לבין העותרים ארך זמן וידע עליות ומורדות. בשלב האחרון, בחודש פברואר, הציע עו"ד בורשטיין לעותרים מתווה כולל של הסדר טיעון. על פי העתירה, הוא אמר כי אם העותרים לא יקבלו את הצעת המאשימה עד למועד ההחלטה בטענות המקדמיות שהוגשו לבית המשפט המחוזי בירושלים - בקשת המדינה לתקן עובדות בכתב האישום והתנגדות הנאשמים לכך – המדינה תראה עצמה משוחררת מהצעתה.

 

"בשל רצון העותרים למצות את המהלך עוד בטרם תינתן החלטת בית המשפט", נטען בעתירה, "ביום ד' 13.2.13, החל משעות הבוקר ולכל אורך אותו היום, התנהלו שיחות אינטנסיביות בין בא כוח העותרים לבין עו"ד בורשטיין, אשר כל העת פעל ברשותו, בסמכותו ובידיעתו של עו"ד אורי שוורץ, היועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים. בסופו של דבר, בשעות הערב המאוחרות (21:45) של אותו יום (13.2.13), לאחר שהמאשימה דחתה מתווה הסדר חילופי שהוצע על ידי בא כוח העותרים, הודיעו באי כוח הנאשמים, בשיחת ועידה טלפונית, לעו"ד בורשטיין, כי הם מקבלים בשם העותרים את הצעת המאשימה, כמות-שהיא.

 

"בשיחה זו ברכו הצדדים על המוגמר ואף ברכו איש את רעהו בברכת מזל וברכה", נטען בעתירה. "עו"ד בורשטיין אף הבהיר כי מבחינת המאשימה ההסדר מוסכם, אך ציין כי נדרש גם אישור של ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה (אז, עו"ד אביה אלף), דבר אשר היה ידוע לצדדים. לפיכך, כל שנותר לצורך שכלולו הרשמי של הסדר הטיעון היה העלאתו על הכתב וקבלת אישור פרקליטת המחוז. עו"ד בורשטיין הוא שנטל על עצמו להכין את מסמכי ההסדר, ולקבל את אישור פרקליטת המחוז.

 

"רשות ההגבלים דוחה את הטענות"

 

"ביום 19.2.13 (כשבוע לאחר מכן)", נטען בעתירה, "ניתנה החלטת בית המשפט המחוזי בטענות המקדמיות ובה התקבלה בקשת המדינה לתיקון כתב האישום, ונדחו טענותיהם המקדמיות של העותרים. לתדהמת העותרים ובאי כוחם ביום 20.2.13 הודיע עו"ד בורשטיין כי בעקבות החלטת בית המשפט הוא 'שוקל מחדש' את הסדר הטיעון.

 

"לאחר שעו"ד זקלר התרעם על כך שהמדינה שוקלת לחזור בה מהסדר שסוכם, ציין עו"ד בורשטיין כי מבחינתו ההסדר שסוכם בין הצדדים היה בבחינת הסכם עם 'תנאי מפסיק', שהינו החלטת בית המשפט. לשיטתו, כך טען בדיעבד, כל עוד ההסדר שסוכם לא הוצג ולא אושר על ידי בית המשפט, אותו 'תנאי מפסיק' (החלטת בית המשפט בטענות המקדמיות) תקף. לכן, כך לגישת עו"ד בורשטיין, ההסדר שסוכם פקע והמאשימה משוחררת ממנו. גם שיחות נוספות בין בא כוח הנאשמים לבין עו"ד שוורץ והגב' מיכל כהן (מנהלת המחלקה הפלילית ברשות ההגבלים העסקיים) לא הועילו, ונמסר כי החלטתה הסופית של המשיבה היא לחזור בה מההסדר".

 

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה: "הרשות דוחה את הטענות שמעלים העותרים, ותשיב להן בצורה מסודרת בבית המשפט". מפרקליטות המדינה לא נמסרה תגובה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x