$
משפט

פסק דין תקדימי: המדינה תפצה בכירה שלא קודמה בשל מינה

בית הדין לעבודה קבע כי המדינה לא מקיימת את חובתה לתגמל באופן שווה גברים ונשים והורה על פיצוי כספי לבכירה ברשות המים

מיקי פלד 16:3018.06.13

פסק דין תקדימי של בית הדין לעבודה עשוי לעורר גלים ולעורר גל תביעות מצד נשים המועסקות במגזר הציבורי ומרגישות כי הופלו בקידום או בשכר בשל היותן נשים. זאת, לאחר שהשבוע קבע בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב כי עובדת ברשות המים הופלתה באופן חמור ולא קיבלה תפקיד בכיר אך ורק בגלל היותה אישה.

 

בית הדין קבע שבשל כך היא זכאית לפיצוי כספי של 50 אלף שקל והפרשי שכר והפרשות פנסיונית שבין השכר הנוכחי לבין השכר שהיתה משתכרת לו היתה מקבלת את התפקיד. בשל השלכות פסק הדין לא מן הנמנע כי המדינה תחליט לערער עליו לבית הדין הארצי לעבודה.

 

הפסיקה התקבלה בתביעה שהגישה שרה אלחנני, ראש אגף ברשות המים והביוב, באמצעות עו"ד נאה פינצ'וק-אלכסנדר ועו"ד רעות פוקר-קפואנו, נגד הרשות ונגד נציבות שירות המדינה בטענה כי לא קיבלה אישור להעסקה בחוזה בכירים בשל היותה אישה.

 

אישה מנהלת (תמונת אילוסטרציה) אישה מנהלת (תמונת אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

חוזה שכזה מאפשר שכר גבוה יותר באלפי שקלים לחודש מאשר זה הסטנדרטי, בהתאם לתפקיד. על פי דוח הממונה על השכר במשרד האוצר שפורסם בתחילת השנה, שיעור משרות הנשים בדירוגי חוזה הבכירים בשירות המדינה הינו 32.6%. זהו אמנם שיעור כפול מזה שהיה באמצע שנות ה-90' של המאה שעברה, אך עדיין ברשימת שיאני השכר במגזר הציבורי הגברים שולטים. ברשימת 100 המשתכרים הגדולים מופיעות רק 7 נשים.

 

"אפליה שזועקת לשמים"

 

השופטת אריאלה גילצר-כץ לא חסכה במלים קשות נגד רשות המים וקבעה כי מדובר באפליה ש"זועקת לשמים", בין השאר כי התברר שמ-2009 קודמו לתפקידים בכירים ברשות המים חמישה גברים ורק אישה אחת.

 

ברשות המים ובנציבות שירות המדינה טענו כי קידומה של העובדת נמנע מכיוון ולא ניתן אישור מהנציבות לשינוי הארגוני שעברה רשות המים ולא בשל אפליה, אך בית הדין הצביע על כך שהדבר לא מנע קידום גברים.

 

כמו כן, התברר כי מתוך 11 המשרות הבכירות ברשות מכהנות רק 3 נשים. לדברי בית הדין "חובתה החוקית והמוסרית של המדינה היא לתגמל את הנשים והגברים באופן שוויוני וחובה זו לא מולאה".

 

"ציפיתי שאקודם כמו כל הגברים שלצידי"

 

בעדותה אמרה העובדת, כי "במשך השנים השקעתי הרבה מאוד עבודה שהיו גם הישגים בצידה. ציפיתי שאקודם, כמו כל הגברים שלצידי, שההישגים שלהם לא היו גדולים יותר, אך בפועל הם קודמו ואף אחד לא דאג לקדם אותי. בפסק הדין נכתב כי על פי החוק אין צורך שהאישה תוכיח כי לא קודמה בשל היותה אישה, אלא שתוכיח כי לא קודמה שלא בשל שיקולים מקצועיים.

 

עו"ד פינצ'וק-אלכסנדר אמרה ל"כלכליסט", כי "התיק הזה חושף את העובדה שבשירות המדינה לא מיישמים את הוראות חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, ואת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. בית הדין קבע שהעדים מטעם המדינה לא דיברו אמת בתיק זה. לאור הנתונים על פערי שכר כל כך גדולים בין נשים וגברים ראוי שהנציבות תפעל ליישום חקיקת השוויון, כדי להשתמש באופן הוגן ויעיל בכוח העבודה בשירות הציבורי, ולא תנהל הליכים שכל מטרתם למנוע מעובדת כמו שרה אלחנני, שהישגיה המקצועיים ותרומתה היוצאת דופן לשירות הציבורי ברורה לקבל שכר שווה עבור עבודה שווה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x