$
משפט

פרשת 'תולעת ספרים': רשות ההגבלים בודקת תיאום מחירים של ספרי לימוד

חוקרי הרשות עצרו שבעה בכירים בחברות ההפצה בחשד כי ניסו להכשיל את פרויקט השאלת ספרי הלימוד של משרד החינוך. על פי החשד, החברות תיאמו ביניהן שלא להיכנס למכרז של בתי הספר והציעו מחירים מוזלים לחנויות הספרים

זוהר שחר-לוי חן פונדק והדר קנה 13:1727.05.13

חוקרי רשות ההגבלים העסקיים עצרו היום לחקירה שבעה חשודים בתיאום מכרזים של ספרי לימוד. החשודים הם מנהלי שש חברות הפצה גדולות של ספרי לימוד. ברשות הגבלים כבר נתנו לפרשה את הכינוי "תולעת ספרים". החשודים יובאו לדיון בהארכת מעצר בפני כבוד השופטת תרצה שחם-קינן.

 

ספרי לימוד. לפי הערכות משפחה עם ילדים מוציאה 600-900 שקל לשנה ספרי לימוד. לפי הערכות משפחה עם ילדים מוציאה 600-900 שקל לשנה צילום: שאול גולן

 

החקירה מתמקדת במכרז שנערך במסגרת פרויקט השאלת הספרים של משרד החינוך. על פי החשד, החברות תיאמו ביניהן להימנע מלהציע הצעות לשני המכרזים שפורסמו בשנים 2012-2013 והכשילו את הפרויקט. יתר על כן, על פי החשד בעלי ומנהלי החברות בשוק הפצת ספרי הלימוד חברו יחד ותיאמו ביניהם את ההנחות שיינתנו במסגרת מכירה ושיווק ספרי הלימוד לחנויות הספרים וחילקו ביניהם את השוק על בסיס גיאוגרפי. מטרת התיאום לכאורה היתה להעלות את מחיר ספרי הלימוד ולשמר רמת מחירים גבוהה.

 

המעשים הנבדקים הם בגדר עבירות על חוק ההגבלים העסקיים בכל הנוגע לאספקת ספרי לימוד למוסדות חינוך. 

 

חברות הספרים התנגדו לפרויקט בטענה כי הוא יחסל את הענף

 

שוק ספרי הלימוד לבתי הספר מגלגל בכל שנה 800 מיליון שקל, לפי ההערכות בענף. כל משפחה עם ילדים מוציאה 600–900 שקל בממוצע מדי שנה על רכישת ספרי לימוד וככל שעולים בכיתה עולה מחיר הספרים. לכן בעקבות דו"ח טרטכנברג הקים משרד החינוך את פרויקט השאלת ספרים.

 

תוכנית השאלת ספרי לימוד מתבצעת ע"י שמירת הספרים המשומשים של התלמידים וקניית ספרי לימוד חדשים באופן מרוכז. משרד החינוך הקים מינהלת ייעודית לפרויקט השאלת ספרים בשיתוף עם חברת מרמנת כספק הספרים. כל בית ספר בוחר האם להצטרף לפרויקט. 60% מההורים בבית הספר צריכים לתת את הסכמתם לפרויקט כדי שהוא יצא לדרך בפעם הראשונה. אם מושגת הסכמה, כל הורה משלם אגרה של 280 שקל לילד בבית ספר יסודי, או 320 שקל לילד בחטיבת ביניים ותיכון ומקבל את כל ספרי הלימוד של אותה שנה. המנהלים אוספים את הכסף ורוכשים את הספרים במרוכז מהוצאות הספרים דרך חברות ההפצה. לקראת תחילת השנה הספרים מגיעים, ובמקביל ההורים מביאים את הספרים הישנים מהשנה שעברה. הספרים הישנים נאספים ליצירת מאגר ספרים לשנים הבאות.

 

אלא שבשנה שעברה הפרויקט לא צלח. משרד החינוך קיווה כי לפחות 50% מבתי הספר יצטרפו אליו, אולם רק 30% מבתי הספר הצטרפו לפרויקט – 1300 בתי ספר. ההורים והמורים התלוננו ששאלות רבות נשארו פתוחות בפרויקט, למשל מה עושים עם חוברות הלימוד שמהוות את הכלי הלימודי העיקרי בכיתות הנמוכות. גם חברות הוצאת ספרי הלימוד הגדולות התנגדו לפרויקט ההשאלה בטענות מנוגדות: מצד אחד נטען כי הפרויקט יהרוס את הענף ומצד שני שהוא אינו מותאם למהפכת הטכנולוגיה.

 

משרד החינוך הודיע ביום א' כי למרות הקיצוצים הפרויקט יצא לדרך גם שנה הבאה ו-500 בתי ספר יצטרפו אליו.

 

שבעת החשודים נעצרו הבוקר ולאחר סיום חקירתם יוחלט אם לבקש את המשך מעצרם.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x