$
דעות

הכתובת ביפן היתה על הקיר

המפולת בכלכלה השלישית בגודלה בעולם היא בהלת מכירה אדירה, שדומה בהיקפה לזו שהתרחשה ב-2008, מעט לפני קריסת ליהמן ברדרס

איתי להט 16:5623.05.13
אבנומיקס. זה השם שהיפנים העניקה למדיניות המוניטרית של ראש הממשלה שלהם, שינזו אבה, ראש הממשלה השביעי ביפן בתקופה של שש שנים. 15 שנה של ירידות מחירים בארץ השמש העולה הביאו את היפנים להבנה שהתהליך הדיפלציוני הזה, עם המטבע החזק שלהם, לא עושה לכלכלה טוב. התכנית היתה פשוטה: להחליש את המטבע. מטבע חלש מאפשר לחברות יפניות להתחרות בשוק הגלובלי, מטבע חלש משמעותו שמרכזי הצרכנות הגלובליים יכולים לקנות יותר תוצרת יפנית בפחות כסף.

 

וזה עבד. אבה הזדרז למנות לתפקיד נגיד הבנק המרכזי את ארוהיקו קורודה שבתורו התחייב ליעד אינפלציוני של 2% בשנה. אבה ביקש בעזרת סל תמריצים, או הקלה כמותית סטייל ברננקי, או במילים פשוטות פשוט על ידי הדפסת כסף, לעודד את הכלכלה היפנית שמצויה מזה 30 שנה בתרדמת עמוקה, ולעורר אותה לצמיחה.

 

שינזו אבה שינזו אבה צילום: בלומברג

 

לפני שבועיים התקציב של אבה עבר בבית הנבחרים היפני. 92.6 טריליון יין (926 מיליארד דולר). כ- 46.3% מהתקציב העצום הזה ימומן על ידי אשראי, כלומר על ידי הנפקת אגרות חוב. לזה צריך להוסיף את העובדה שיפן כבר ממונפת מעל הראש – החוב הציבורי היפני עומד על 240% מהתוצר המקומי בכלכלה שסדר הגודל שלה עומד על 5 טריליון דולר. הכלכלה השלישית בעולם אחרי אמריקה וסין, אבל צרכנית האשראי השניה בגודלה בעולם אחרי האמריקאים.

 

בכדי לפתור את בעיית גיוס הכספים, ועל הדרך להשיג את המטרה השניה של האבנומיקס, כלומר הגדלת כמות הכסף במשק, אימץ הבנק המרכזי של יפן את תכנית ההקלה הכמותית של הפדרל ריזרב. בשנתיים הקרובות מתעתד הבנק להזרים לשווקים 270 טריליון יין (2.8 טריליון דולר). הוא יעשה זאת על ידי רכישה של אגרות חוב ממשלתיות. למעשה, כבר במרץ האחרון, הגדיל הבנק המרכזי היפני את כמות הכסף בשוק היפני ב- 50% ופיחת את המטבע היפני מרמה של 80 ין לדולר ב- 2012, לרמה של 102 ין במאי השנה.

 

החברות החלו לרשום רווחים

המדיניות הזו שהפשירה את השוק גרמה לכמה דברים. ראשית חברות הענק היפניות שבמשך העשורים האחרונים דיווחו בעיקר על הפסדים, החלו לרשום רווח. ענקית האלקטרוניקה סוני למשל, חזרה לרווח אחרי 5 שנות הפסד רצופות. בעיקר בשל השחיקה בערך המטבע שהפכה את מוצריה למעט יותר זולים. הונדה הודיע אחרי העדרות של מספר שנים כי היא עומדת לחזור לסבב מירוצי פורמולה 1. מהלך שדורש רווחיות. ובקניוני יוקרה ביפן נרשמו מכירות שיא של שעוני יוקרה, לצד גידול חד במכירות של למבורגיני ופרארי.

 

ועם הזינוק במכירות באה הצמיחה המיוחלת. הרבעון הראשון של השנה נסגר ביפן עם גידול של 3.5% בתוצר, ומאז הושקה התכנית בנובמבר האחרון, היא משכה אל שוק המניות היפני משקיעים זרים, שראו את ההזדמנות לעשות כסף, הרבה כסף, ממשמשת ובאה. הניקיי טיפס בחצי שנה האחרונה ב- 80% אל רמת שיא חדשה מעל 15 אלף נקודות. "תרפיית ההלם" של אבה הביאה לתוצאות מיידיות.

 

הבעיה שניצבת בפני היפנים והתכנית שלהם היא מורכבת: הזרמה אדירה של כסף, או הדפסה שלו, נגמרת היסטורית בתוצאה אחת שחוזרת על עצמה: היפר-אינפלציה. מבקרי התכנית של אבה מודאגים מהאפשרות שתרפיית ההלם הזו, בדומה לצורה שבה ניפחה את שוק ניקיי בזמן קצר להחריד, תסתחרר מחוץ לשליטה ותיצור אינפלציה אדירה. ולאינפלציה, גם אם היא מרוסנת בהצלחה, יש השלכות אדירות על הכלכלה היפנית, שעשור ומחצה האחרון יכלה לעמוד בקלות יחסית בתשלומי הריבית על החוב האדיר שלה.

 

אלא שעם אינפלציה עולה, גם הריבית על אגרות החוב שממנות את התכנית הגרנדיוזית הזו, תעלה. כלומר הוצאות המימון של הממשלה היפנית יעלו באופן דרסטי. ולסרט הזה יש סוף מוכר – משלם המיסים יאלץ לשלם את המחיר. למעשה, זה כבר מתרחש. איגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים זינקו לתשואת שיא של יותר משנה בסיומו של יום המסחר היום. וזאת עם היקף מסחר הגדול ביותר מזה עשור שראה שוק אגרות החוב היפני. מדובר בבהלת מכירה אדירה, או במימוש רווחים, דומה בהיקפה לזו שהתרחשה ב- 2008, מעט לפני נפילת האחים ליהמן. עלה התאנה לנפילה הזו, הוא מדד הייצור של HSBC שפורסם לפנות בוקר וקבע כי הייצור בסין במאי נפל לשפל של 7 חודשים. אבל הסימנים המוקדמים לנפילה כבר היו שם לפני עשרה ימים. תנודיות מאסיבית במחירי החוזים העתידיים על אג"ח יפניות וזינוק חד בשיעורי הריבית שלהן, הביאו להפסקת מסחר בזירת החוזים העתידיים. פעמיים תוך יומיים.

 

האינפלציה מרימה את הראש

העניין הוא שמחירי אג"ח צונחים וריביות מטפסות הם לא אחת מראה אל רמת האינפלציה. ואינפלציה מזנקת הופכת את ההשקעה באג"ח ממשלתיות לפחות כדאית, ולכן מחירי האג"ח יורדים והריבית עליהן מזנקת. "כשאתה משחק עם אינפלציה היא עלולה להיכנס לסחרור", הסביר יושב ראש האופוזיציה היפנית Banri Kaieda בהתנגדותו לתכנית הכלכלית של אבה. "האינפלציה תגדל אבל משכורות העובדים לא יגדלו בקצב דומה. מדובר בשחיקה של השכר הריאלי, שחיקה בחסכונות האזרחים ושחיקה בפנסיות. זה לא יגמר בטוב".

 

והאינפלציה אכן מרימה את ראשה. אם מדד הביג מק הוא אינדיקטור, ובמשך השני עשורים האחרונים הוא תמיד שיקף את האינפלציה נאמנה, הרי היפנים עומדים בפני היפר-אינפלציה. בחודש האחרון העלתה מקדונלדס את מחירי ההמבורגרים שלה ביפן ב-25%. זו העליה הראשונה במחירים מאז 2008 והיא מצטרפת גם לעליות חדות במחירי האנרגיה היפניים.

 

הכלכלן פיטר שיף התייחס לתכנית הכלכלית היפנית לפני שבוע והגדיר את המהלך "כצעד שיגמר בדמעות". "היפנים האמינו בשני העשורים האחרונים כי יציבות מחירים היא דבר טוב, אבל עכשיו פתאום הם רוצים אינפלציה", הסביר שיף בראיון ל- Yahoo! Breakout. "וזה לא יהווה חדשות טובות עבור הצרכן היפני. אולי הייצוא היפני זול יותר, אבל הייבוא היפני מתייקר. לראיה מחירי האנרגיה המטפסים שזינקו בחודשים האחרונים ביפן. כשיפן מייבאת אנרגיה היא צריכה עכשיו לשלם עליה יותר ואת זה ישלמו האזרחים. והבעיה הבאמת גדולה היא החוב היפני. יש ליפנים כמות חוב עצומה והם שילמו על הוצאות המימון כמעט כלום בשל יציבות המחירים שממנה נהנו בעשורים האחרונים. אבל עם המחירים והאינפלציה מתחילים לעלות, אז משקיעים באג"ח יפניות מתמחרים את האינפלציה לאג"ח, אז ממשלת יפן תגלה שהיא לא יכולה לעמוד בתשלומי הריבית הצומחים וזה יוביל למשבר כלכלי עצום. זה לא הולך להיות פיקניק. זה יגמר בדמעות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x