$
דו"ח מבקר המדינה 2013

דו"ח המבקר

"הובטח תמריץ כספי למנהל שירותי שיקום אם מסגרת הדיור תהיה בתפוסה מלאה"

דו"ח מבקר המדינה בדק את שירותי השיקום המופרטים לאנשים עם נכויות ומוגבלויות ומצא תחלופת עובדים גבוהה וליקויים בהעסקתם

הדר קנה 16:4008.05.13
דו"ח מבקר המדינה בדק את שירותי השיקום לאנשים עם נכויות ומוגבלויות אותם רוכשת המדינה מגורמי חוץ ומצא ממצאים מדאיגים. בין היתר נמצא כי בשלוש מסגרות דיור של שירותי שיקום לאנשים עם נכויות ומוגבלויות הובטח תמריץ כספי למנהל אם מסגרת הדיור תהיה בתפוסה מלאה. כמו כן, נמצא כי במוסדות עצמם ישנה תחלופה עובדים גבוהה, הפוגעת בקשר עם המטופלים, וכי משרדי הבריאות והרווחה לא גיבשו בסיסי נתונים שיאפשרו להם לאתר מגמות, בעיות וכשלים בקרב מסגרות הדיור.

 

על פי מבקר המדינה, שירותים חברתיים רבים מסופקים על ידי גורמי חוץ (הפרטה) כששירותי השיקום האינטנסיביים והנפוצים ביותר הם שירותי הדיור, הכוללים מסגרות של הוסטלים ודיור מוגן. התקציבים להפעלתם מסתכמים במאות מיליוני שקלים בשנה. בשנת 2012 הפעילו משרדי הבריאות והרווחה הוסטלים ומסגרות דיור מוגן בהם התגוררו מעל 12 אלף דיירים.

 

שירותי השיקום לנכים. לוקים בחסר שירותי השיקום לנכים. לוקים בחסר צילום: shutterstock

 

בדיקת המבקר שנערכה בחודשים מרץ-אוגוסט 2012 והתמקדה בשירותי הדיור מצאה ליקויים שונים במגוון תחומים: ליקויים בסדרי העסקת העובדים במוסדות, בפיקוח והבקרה של המשרדים על המסגרות ובאמצעי האכיפה הלא יעילים מספיק שיש לרשויות במקרה של ליקויים.

 

דוגמה לליקוי מהותי בפיקוח הבקרה הוא בבקרות הכספיות שמטרתם לוודא שהכספים המועברים לארגונים שמפעילים את מסגרות הדיור אכן מנוצלים באופן מיטבי למימון הפעילות השיקומית. הבקרה הכספית מתבצעת על ידי משרדי רואי חשבון חיצוניים ושם נמצא כי הטיפול בדו"חות הבקרה לקה בחסר. כך: " שלושה משמונה דו"חות לא הושלמו, לא נמצאה כל התייחסות של משרד הבריאות לצורך בהשלמתם או לממצאים שכבר הועלו בהם". עוד נכתב כי: "בנוגע לשלושה דו"חות אחרים, שדנו במסגרות דיור שבהן שהו כ-240 נכי נפש ושהעלו ליקויים חמורים, הוחלט שיש לכנס את הוועדה המייעצת לצורך דיון בהם, אולם בפועל נמצא שהוועדה התכנסה רק לגבי שניים מהדו"חות, ולגבי אחד מהם לא התקיים דיון לגופו של עניין".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x