$
דו"ח מבקר המדינה 2013

דו"ח המבקר

הטרדות מיניות במוסדות האקדמיים: אין הסברה כנדרש

רק ב-15 מוסדות ניתנה הדרכה מקצועית חיצונית לאחראים על טיפול בהטרדות המיניות. גם צעדי הענישה לא מפורסמים למרות שאלו יכולים ליצור הרתעה ומודעות

חן פונדק 16:0608.05.13

למרות שכל המוסדות להשכלה גבוהה קבעו כנדרש בחוק תקנונים למניעת הטרדה מינית ומינו אחראי רשמי לנושא במוסד, מממצאי דו"ח המבקר מעלים כי לא נעשו פעולות הסברה והדרכה ראויות על מנת ליצור אווירה מגינה לסטודנטים ולעובדים המוטרדים.

 

רק ב-15 מוסדות ניתנה הדרכה מקצועית חיצונית לאחראים על טיפול בהטרדות המיניות, וב-6 מכללות לא ניתנה כל הדרכה. חומרי הסברה שפורסמו בנושא היו באמצעים שלא היה בהם כדי להבטיח שכלל העובדים והסטודנטים במוסדות ייחשפו למידע.

 

כמו כן רוב המוסדות להשכלה גבוהה לא קיימו בשנתיים וחצי שקדמו למועד הביקורת כנסים בנושא. חלק גדול מהמוסדות שקיימו כנסים לא נקטו פעולות שמטרתן לעודד עובדים וסטודנטים להשתתף בהם וגם לא ידעו לדווח למבקר כמה משתתפים נכחו בכנסים.

 

סטודנטים באוניברסיטה בישראל (ארכיון) סטודנטים באוניברסיטה בישראל (ארכיון) צילום: מאיר אזולאי

 

גם צעדי הענישה לא מפורסמים למרות שאלו יכולים ליצור הרתעה ומודעות: בשנים 2010-2008 נקטו כלל המוסדות צעדים משמעתיים בעקבות 38 תלונות. מתשובות המוסדות למבקר עולה שהם לא פרסמו במוסד את דבר נקיטת הצעדים הללו.

 

כמו כן, לפי הנתונים שהעבירו המוסדות למבקר, בין 2010-2008, בממוצע 13 מוסדות טיפלו ביחד בכל שנה בכ-42 תלונות על הטרדה מינית. אך מתוצאות סקר שעשה מכון מחקר עבור התאחדות הסטודנטים עולה שהבעיה רחבה הרבה יותר, שכן ככל הנראה הרוב המכריע של המוטרדים מעדיפים שלא להתלונן.

 

המבקר אף מעיר למועצה להשכלה גבוהה ולוועדה לתכנון ולתקצוב (מל"ג-ות"ת) שלא נדרש לעניין. מאז התקבל החוק למניעת הטרדה מינית לפני יותר מ-10 שנים, ואף על פי שבשנים האחרונות התפרסמו מקרים חמורים של הטרדה מינית והתנכלות שהתרחשו בכמה מוסדות להשכלה גבוהה, לא התקיים במל"ג ובוות"ת דיון בנושא והן לא גיבשו מדיניות בנושא, לא ביקשו לקבל דיווח מסודר כלשהו מהמוסדות ולא קבעו קווים מנחים לפעולותיהם.

 

תגובת ועד ראשי האוניברסיטאות: "ועד ראשי האוניברסיטאות רואה כל מקרה של הטרדה מינית בחומרה רבה. האוניברסיטאות מטפלות בנחישות בכל תלונה המוגשת אליהן וחוקרות לעומק מידע הנוגע להטרדות מיניות אף במקרים בהם לא הוגשה תלונה, ולא מהססות לנקוט צעדים כלפי כל מי שמפר את החוק - מבלי להתחשב במעמדו או בדרגתו. האוניברסיטאות מחמירות בטיפול בנושא אף מעבר לנדרש על פי החוק".

 

תגובת התאחדות הסטודנטים: "בסקר שערכו התאחדות הסטודנטים לאחרונה על 709 סטודנטים 37% מהסטודנטים דיווחו כי הם אינם מכירים את הנוהל למניעת הטרדות מיניות במוסד האקדמי בו הם לומדים. כמו כן, 83% מתוכם לא ידעו מיהי הממונה לטיפול בהטרדות מיניות במוסד. 17.9% מהמשיבים על הסקר דיווחו כי הוטרדו מינית. 3.9% מהסטודנטים דיווח כי הם הוטרדו מינית ע"י מרצה, 1.5% דיווחו כי הוטרדו מינית ע"י מתרגל ו- 16% דיווחו כי הוטרדו מינית על ידי סטודנט/ית אחר. רק 5% מאלו שדיווחו כי הוטרדו הגישו תלונה לממונה במוסד. 31% דיווחי כי הם לא התלוננו כי הם לא ידעו למי לפנות. ההתאחדות חיברה הצעה לתקנון בנושא הכולל בין היתר מתן אפשרות למתלוננים לקבל ליווי מטעם אגודות הסטודנטים, הגבלה של משך הזמן המקסימאלי להליך הבירור ולהליך משמעתי, דרישה לפעול בשקיפות ולפרסם את מספר התלונות שהוגשו בשנה ודגש מיוחד על פעולות הסברה והעלאת המודעות".

 

 

אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים וחבר מל"ג מטעם הסטודנטים אמר ל"כלכליסט כי "נתעקש שיאמצו את זה. אני הולך לקחת את זה לעצמי. שלחתי את הטיוטא של התקנון לקברניטי המל"ג, פרופסור מנואל טרכטנברג וד"ר אביטל שטיין. בעוד שבוע יש לי פגישה איתם ונפעל בכל האמצעים כדי שהנושא יטופל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x