בקשה לביטול מינויו של ח"כ לשעבר מוץ מטלון לדח"צ בדיסקונט השקעות
בעקבות חשיפת "כלכליסט" העמותה לדמוקרטיה מתקדמת פנתה ליועמ"ש ולמבקר המדינה בדרישה לבלום את המינוי
10:4708.04.13
העמותה לדמוקרטיה מתקדמת פנתה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין ולמבקר המדינה, יוסף שפירא, בדרישה לבלום את מינוי של ח"כ לשעבר מוץ מטלון כדח"צ ב"השקעות דיסקונט", זאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" אמש.
"לא ניתן לשלול אפשרות שיוזמי המינוי באותו גוף עתיר הון (דסק"ש), משתמשים במינוי על מנת לאותת לכלל נבחרי/פקידי הציבור כי מי מהם שיקדם בעתיד אינטרסים צרים של דסק"ש, אם במתכוון ואם שלא במתכוון, יתוגמל לבסוף בהתאם", כתב שבי גטניו, מנכ"ל העמותה, בפנייה שנשלחה הבוקר ללשכותיהם.
משה מוץ מטלון צילום: עטא עוויסאת
כזכור, חברת האחזקות מבקשת למנות את מטלון לחבר דירקטוריון מטעם הציבור (דח"צ). דסק"ש בשליטת נוחי דנקנר, מקבוצת אי.די.בי, שולטת בין היתר בכור, באלרון, בשופרסל ובסלקום.
לפני יותר משנה הגיש מטלון הצעת החוק שנועדה לאפשר לרשתות מזון ולבתי עסק להציג את מחירי המוצרים על גבי צגים אלקטרוניים. הצעה זו, שמשמעותה הסרת מדבקות התמחור מן המוצרים, הספיקה לעבור קריאה טרומית והיתה צפויה לזכות לאישור הכנסת. החוק נחשף ב"כלכליסט" וגם העובדה כי מאחוריו עומדות רשתות השיווק ומשרד הלובינג הגדול גורן־עמיר. הרשתות קיוו בעזרתו להוריד עלויות כוח אדם, להימנע מתביעות ולהיפטר מהחובה להדביק מחיר על כל מוצר. מטלון הדגיש: "לא היה לי מעולם שום קשר לשופרסל, לאי.די.בי או לדסק"ש. עסקתי בביטחון וברווחה בכנסת". והסביר ש"הציבור הפסיד הצעה צרכנית שהיתה טובה לו".
העמותה הזכירה בפנייתה את דו"ח 'הוועדה לבחינת יחסי הון-שלטון בישראל' מטעם מבקר המדינה בו נכתב בין היתר כי "מי שהם אנשי ההון בזמן נתון מחפשים קשר לנציגי השלטון באותו זמן, שעשויה להיות להם השפעה על האינטרסים של הראשונים, ובה בעת אנשי השלטון עלולים לחפש קשר לאנשי ההון, אם כדי להתבשם מחברתם בהווה ולזכות בטובות הנאה כאלה או אחרות (בתחום האישי, המפלגתי וכדומה) ואם כדי ליצור קשרים לעתיד, לימים שלאחר הפרישה מן השירות הציבורי. בנסיבות כאלה שיתוף הפעולה ההכרחי בין ההון לשלטון עלול להביא בקלות יחסית למצבים שבהם השלטון, עובד הציבור, נבחר או ממונה, פועלים בניגוד עניינים".
עוד נכתב בדו"ח כי "...המעבר בכיוון השני (בין השלטון ל"הון") כרוך בסכנה שעובד הציבור עלול לשאת פנים למעסיקו העתידי (בין שכבר הובטח לעובד דבר ובין שהעובד מנסה להרשים את אותו מעסיק בבחינת "שלח לחמך על פני המים") ויקבל החלטות שלטוניות המיטיבות עמו. סכנה שנייה היא שלאחר המעבר למגזר הפרטי העובד עלול לעשות שימוש בלתי ראוי במידע פנימי ובקשרים שצבר לטובת מעסיקו החדש, הפרטי. בין כך ובין כך, פוטנציאל הפגיעה בטוהר המידות ובערכים של המינהל הציבורי הוא רב."
העמותה ביקשה מהיועמ"ש והמבקר "למנוע מיידית את מינויו של הח"כ לשעבר משה מטלון כדח"צ בדסק"ש, ולאותת בכך חזרה לכלל בעלי ההון ופקידי/נבחרי הציבור כי בישראל לא יתאפשר אופן פעולה מסוג זה".
נראה כי בלימת מינוי שכזה היא מחוץ לסמכותם. עם זאת הצהרה פומבית כנגד המעבר של מטלון לדסק"ש יכולה ללבות לחץ ציבורי שיקשה על דסק"ש להשלים את המינוי.
נזכיר את תגובת דסק"ש למהלך: "משה מטלון, לשעבר ח״כ ויו״ר ארגון נכי צה״ל, שבחר בדרך החיים ונתן למדינה מגופו וממרצו כלוחם וכאיש ציבור, הוא אדם עתיר זכויות שאין ולא היה לו שום קשר עסקי לקבוצה או לחברות הנמנות עליה. מועמדותו עברה את כל מבחני אי־התלות ברמה הגבוהה ביותר, כפי שאנו נוהגים בכל הליך של מינוי דירקטור חיצוני".