$
דעות

העולם שייך לקשישים

להתארכות תוחלת החיים השפעה רבה על העתיד של המדינה והאזרחים. מי ירוויח ומי יפסיד?

טל שביט 07:3415.03.13

כולנו רוצים לחיות לנצח או לפחות עד גיל 120. השינויים החלים בשנים האחרונות בטכנולוגיה הרפואית ובסביבת חיינו מגדילים את הסיכוי כי בעתיד הקרוב יהיו לא מעט אזרחים שאכן יגיעו לגיל 120 ואולי אף יותר.

 

האם אנחנו מבינים את ההשלכות הכלכליות של העלייה בתוחלת החיים, האם המדינה תדע להתמודד בעתיד הלא רחוק עם העלייה בתוחלת החיים, ומי ירוויח מכך הרבה כסף?

 

להלן כמה תשובות.

 

(1) העלייה בתוחלת החיים משפיעה ישירות על קרנות הפנסיה ועל היכולת שלנו לממן את עצמנו כשנגיע לגיל הפרישה. ככל שתוחלת החיים, תעלה כך הקצבה החודשית שנקבל בגיל הפרישה תהיה קטנה יותר. המשמעות היא קשישים עניים יותר ללא יכולת לממן את עצמם. יש לציין שמאחר שנשים יוצאות לפנסיה בגיל צעיר יותר מגברים וחיות כשנתיים יותר, נשים קשישות יהיו עניות יותר מגברים קשישים. מבחינת מדינת ישראל המשמעות היא שככל שיעבור זמן רב יותר, תצטרך המדינה להגדיל את תקציבה לטובת קשישים.

 

(2) בהמשך להשפעה על הפנסיה יש להניח שגיל הפרישה יעלה, וייתכן שכבר בשנים הקרובות יגיע ל-70. ההשפעה המיידית תהיה על שוק העבודה שמוגבל במספר מקומות העבודה, ולכן צעירים ייאלצו להתפשר על עבודה או יתקשו להיכנס לשוק העבודה. מדינת ישראל לא עושה היום דבר על מנת להתמודד עם האתגר הניצב בפנינו בשוק העבודה.

 

(3) אחד התהליכים המאפשרים צמיחה כלכלית היא החפיפה הבין דורית. המבוגרים צוברים נכסים ומורישים את חלקם לצעירים. כך יכולים הצעירים להתחיל את חייהם עם הון התחלתי. עם השנים והצורך של קשישים למצוא מקורות מימון נוספים, תפחת העברת הירושות. הדבר כמובן ישנה את התפיסה הכלכלית, ויגדיל את העומס הכלכלי על מעמד הביניים.

 

(4) השפעה נוספת היא "אפקט הסבתות". בעבר נשים יצאו לעבודה והסבתות עזרו בטיפול בנכדים. ככל שאותן סבתות יעבדו יותר שנים, כך היכולת שלהם לסייע תפחת, וצעירים שירצו לצאת לשוק העבודה יצטרכו למצוא פתרונות אחרים כגון מטפלות וגני ילדים. הדבר יקשה כלכלית על מעמד הביניים וירחיב את הפערים החברתיים.

 

העברת הירושות תפחת, וכך גם העזרה בגידול הילדים העברת הירושות תפחת, וכך גם העזרה בגידול הילדים צילום: Shutterstock

 

(5) העלייה בתוחלת החיים מהירה יותר מהעלייה באיכות החיים. המשמעות היא כי המדינה תצטרך לדאוג לטיפול סיעודי רחב יותר, ולהרחיב את הגופים המטפלים בקשישים.

 

בעבר נהגו לומר כי העולם שייך לצעירים, אך הדבר השתנה והיום ניתן לומר כי העולם שייך לקשישים. מספר הקשישים בעולם הולך וגדל והם הופכים להיות כוח קנייה משמעותי וחשוב. חברות המייצרות מוצרים המיועדים לקשישים לא צריכות לדאוג לעתידן כי נראה שמספר הלקוחות שלהן רק גדל כל הזמן.

 

קשישים היוצאים לפנסיה מחפשים היום יותר ויותר פעילויות שישלימו עבורם את מה שאיבדו כשהפסיקו לעבוד. לא מדובר דווקא על אבדן ההכנסה כי אם יותר אובדן של הערך הרוחני בעבודה (כמו תחושת השייכות והתחושה שזקוקים להם). הם מחפשים יותר מוצרי פנאי המתאימים להם ויותר אפשרויות תעסוקה המתאימות להם. מי שרוצה להיכנס לשוק המתרחב של קשישים בעולם, צריך למצוא רעיונות חדשים ויצירתיים שיספקו להם את מה שהם מחפשים. אין ספק כי כדאי לסטארטאפיסטים החדשים להשקיע את זמנם והונם בפיתוח מוצרים ואפליקציות לקשישים.

 

הכותב הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, וסגן הדיקאן בבית הספר למנהל עסקי במכללה למנהל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x