$
דעות

הבחירות באיטליה וישראל

בנק ישראל העריך שפחת הסיכון למשבר בכלכלה העולמית, אך אז באו תוצאות הבחירות באיטליה

אמנון אטד 08:5305.03.13

בשבוע שעבר יכול היה בנק ישראל להפחית את הריבית, כדי לתמוך במשק שנקלע למצוקה, וגם להשאיר אותה ללא שינוי, מחשש להמשך העלייה במחירי הדירות. בסופו של דבר בחרה הוועדה המוניטרית של הבנק באפשרות השנייה. עכשיו נותר לחבריה רק להסביר לציבור את הסיבות להחלטה.

 

בהודעות הריבית שלו מדרג בנק ישראל את הגורמים העיקריים להחלטה בסדר חשיבות יורד. בהודעה האחרונה דורגה הדאגה למחירי הדירות, די במפתיע, במקום החמישי. שני מקומות מעליה שיבץ הבנק גורם שנפתח בהסבר מעט תמוה: "ההערכות הרווחות הן שפחת הסיכון להחרפת המשבר הכלכלי העולמי".

 

את צפירת ההרגעה הזאת השמיע הבנק שלושה ימים אחרי שהנציבות האירופית עדכנה כלפי מטה את תחזית הצמיחה לגוש היורו, והעריכה שהתוצר יקטן השנה ב־0.3%. תחזית האבטלה במדינות הגוש עודכנה כלפי מעלה, ל־12.2%.

 

הג'וקר של הבחירות באיטליה, בפה גרילו. מאיים לחזור ללירטה הג'וקר של הבחירות באיטליה, בפה גרילו. מאיים לחזור ללירטה צילום: אי פי איי

 

החשיבות האמיתית של ההצהרה התבררה כמה שעות לאחר הודעת הריבית, עם פרסום תוצאות הבחירות באיטליה. תנועת חמשת הכוכבים, שבראשה עומד קומיקאי מטורלל בשם בפה גרילו, גרפה רבע מקולות הבוחרים וטרפה את הקלפים. גרילו, שבלעדיו אי אפשר עכשיו להרכיב ממשלה באיטליה, הצהיר השבוע שאם התנאים לא ישתנו, יהיה על איטליה לעזוב את גוש היורו ולחזור ללירטה הישנה והמוכרת. פרישה אפשרית מגוש היורו של הכלכלה השלישית בגודלה באירופה תהיה ללא ספק תחילת הסוף של המטבע המאוחד.

 

אם היורו יקרוס, היצוא הישראלי יצנח

 

לפני חצי שנה קיים האוצר יום עיון בנושא ההשלכות של החמרת המשבר בגוש היורו. אחד התרחישים שהוצגו במהלכו צפה שבמקרה של פירוק הגוש יקטן התוצר האמריקאי ב־2% והיקף הסחר העולמי יצנח ביותר מ־10%. לפי הערכות בנק ישראל, התממשות תרחיש כזה תגרום לצניחה של 10% ביצוא הישראלי ולהקטנת הצמיחה בארץ ב־2%.

 

סביר להניח שגוש היורו לא הולך לשום מקום, אך אפשר גם להניח שתוצאות הבחירות באיטליה והשיתוק הפוליטי שהן כופות עליה יחמירו מאוד את המשבר באירופה. לכן מי שהזדרז לבשר בשבוע שעבר על ירידה בסיכון להחרפת המשבר העולמי, וקבע בהתאם לכך את מדיניות הריבית שלו, מבין כעת שגם לעיתוי ההצהרות יש חשיבות רבה.

 

בחודש הבא הריבית תרד

 

כעת השאלה המסקרנת היא מה תהיה מדיניות הריבית לחודש הבא. בדומה למדד ינואר, צפוי גם מדד פברואר להיות שלילי. סביבת האינפלציה מתייצבת מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), המשק ממשיך להפגין חולשה וגם הקיצוץ האחרון בתקציב האמריקאי אינו מעודד.

 

כל זה מוביל למסקנה שבסוף החודש תופחת הריבית לרמה של 1.5%. הפעם הסיבה העיקרית לכך תהיה שבסוף אפריל לא יתקיים דיון של הוועדה המוניטרית - ובנק ישראל לא ירצה להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית במשך חודשיים נוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x