$
דעות

אלביט הדמיה: נושים מכל הכיוונים

קרן יורק, הנושה הגדול של אלביט הדמיה, ובנק הפועלים, שמחזיק בשעבוד על מניותיה, משפרים עמדות לקראת המו"מ על השליטה בחברה ואף מוכנים לשלוף ציפורניים. בעל השליטה הנוכחי, מוטי זיסר, נשאר מחוץ לזירה

יניב רחימי 08:1028.02.13
אלביט הדמיה, שלעת עתה עדיין בשליטתו של מוטי זיסר, נמצאת במרכזו של קרב ענקים. בצד אחד של הזירה נמצא ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים, ובצדה השני ניצב ג'רמי בלנק, מנהל קרן יורק בישראל. שניהם שייכים לקטגוריה היוקרתית של מתאגרפים במשקל כבד.

מבחינת מחזיקי איגרות החוב של אלביט הדמיה, לא מדובר בהכרח בחדשות רעות, ולמעשה ההפך הוא הנכון. העובדה שיש מי שלוטש עיניים לנכסי החברה ואף מוכן לשלוף ציפורניים כדי להשתלט עליהם, צריכה לעודד את ציבור המשקיעים.

מה דעתך על מניית אלביט הדמיה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

זה לא דבר חריג, אך גם לא טריוויאלי שיש "קופצים" על חברה שנמצאת בעיצומו של הסדר חוב. קחו לדוגמה את דלק נדל"ן. אחד התנאים שנציגות מחזיקי האג"ח הציבה להסדר החוב היה שיצחק תשובה יישאר בעל השליטה, בעוד שהאחרון היה מוכן לשלם 200 מיליון שקל על מנת להיפטר מהמניות שברשותו.

 

המשמעות של המאבק המשפטי סביב אלביט הדמיה היא שאם מדובר בפגר, אזי נותרו עליו שאריות בשר - וכעת שני הנצים מנסים לשפר עמדות כדי לזכות בנתח הגדול היותר.

 

רצף ניצחונות בנוק־אאוט

לקרב הנוכחי מגיע קינן אחרי רצף ארוך של ניצחונות בנוק־אאוט. במרבית הסדרי החוב שהושלמו בשנים האחרונות ובהם היו מעורבים גם מחזיקי האג"ח וגם הבנקים, יצאו האחרונים כשידם על העליונה. בדרך כלל הבנקים נכנסים להסדרי החוב עם יתרון מובהק הודות לשיעבודים שהשכילו לדרוש בעת מתן האשראי. גם במקרה שלפנינו בנק הפועלים נחשב לנושה מובטח, והאשראי שהעמיד לאירופה ישראל (החברה הפרטית של מוטי זיסר) שועבדו 48.4% ממניות אלביט הדמיה.

 

 איור: ערן מנדל

 

מנגד, למחזיקי איגרות החוב של אלביט הדמיה אין שעבוד כלשהו ואף על פי כן, הם נמצאים בעמדת יתרון על בנק הפועלים. הסדר חוב של הנושים של אלביט הדמיה לחברה צפוי לדלל באופן דרמטי את שיעור המניות של אלביט הדמיה המשועבדות לבנק הפועלים. מסיבה זו ועל מנת להגן על זכויותיו, בנק הפועלים מתעקש למנות כונס נכסים זמני שיקבל את הסמכות לנהל משא ומתן עם מחזיקי האג"ח.

 

יוצא אפוא שבנק הפועלים נתפס עם המכנסיים למטה. מול חוב של כמיליארד שקל עומדת בטוחה בדמות מניות אלביט הדמיה ששווי השוק שלה הוא 121 מיליון שקל, וגם זה, אחרי זינוק של עשרות אחוזים בחודש האחרון. השעבוד על המניות הסחירות הוכח כבעל ערך שולי, אם בכלל. לבנק הפועלים היו הזדמנויות למזער הפסדים ולהיחלץ מהפרשה כשחצי תאוותם בידם, אולם הבנק לא ניצל אותן ובינואר 2011, כששוי השוק של אלביט הדמיה היה גבוה משמעותית משווי השוק של החברה כיום, נתן בנק הפועלים לזיסר ארכה לפירעון חלק מתשלומי החוב.

 

המאבק יוכרע בהסכמה

למרות היתרון שיש למחזיקי אגרות החוב כנושים לא מובטחים של אלביט הדמיה על פני בנק הפועלים כנושה מובטח של אירופה שיראל, נראה שהמאבק על השאריות של אלביט הדמיה יוכרע בהסכמה. בבנק הפועלים בוודאי מבינים שהם נמצאים בעמדת נחיתות ומנגד, מחזיקי האג"ח ובראשם קרן יורק, לא יתנגדו שאת מקומו של מוטי זיסר בשולחן המשא ומתן על הסדר החוב יתפוס כונס נכסים מטעם בנק הפועלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x