$
קריירה

למה אנחנו כל הזמן מאחרים?

זה מייאש, מתסכל, מעצבן ויכול להיגמר בפיטורים או במשבר קשה בזוגיות. אז איך ניפטר אחת ולתמיד מההרגל הלא רצוי?

סוכנויות הידיעות 22:4723.02.13

יש אנשים שלא משנה עד כמה ישכימו קום, בסופו של דבר תמיד יאחרו. חלקנו משלמים מחירים כבדים על כך - פיטורין, ריבים עם בן או בת הזוג הדייקנים ואפילו סכסוכים עם חברים קרובים.

 

"רובנו ממש שונאים לאחר ומנסים להיפטר מההרגל", אומרת היועצת הארגונית דיאנה ד'לונזור, מחברת הספר Never Be Late Again, ובעצמה מאחרת כרונית לשעבר.

 

"אנשים דייקניים לא תמיד מבינים את המאחרים הכרוניים ולעיתים קרובות מאמינים שהאיחור נובע ממניעים של שליטה או מתוך זלזול, אבל למעשה מדובר בבעיה מורכבת הרבה יותר", מוסיפה ד'לונזור.

 

במחקר שערכה ד'לונזור היא הבחינה בדפוסים ברורים המשותפים לכל המשתתפים שנטו לאחר: דחיינות, שליטה עצמית נמוכה, נטייה לאכילת יתר, להימורים או לשופינג, נטייה לביקוש ריגושים. חלקם אף הפגין התנהגויות הטיפוסיות להפרעת קשב כגון חוסר מנוחה ובעיות קשב וריכוז.

 

איחורים קבועים יכולים לגרום למריבות בין בני הזוג איחורים קבועים יכולים לגרום למריבות בין בני הזוג צילום: שאטרסטוק

 

על פי הפסיכולוגית פאולין וולין, פעמים רבות אנשים הסובלים מאיחור כרוני מתמודדים עם סוגיות של חרדה, חוסר ריכוז, חוסר החלטיות וסוגיות פסיכולוגיות אחרות.

 

אך בעזרת הגישה הנכונה גם המאחר הכרוני הקשה ביותר יכול לשנות את דרכיו.

 

הצעד הראשון הוא מודעות עצמית. בחנו את ההיסטוריה ואת דפוסי איחור שלכם - האם אתם תמיד מאחרים או שרק לאירועים ספציפיים? מהם הגורמים לאיחורים? האם אתם תמיד מאחרים באותה כמות זמן או שהיא משתנה? אם כמות הזמן היא קבועה - נניח איחור קבוע של כרבע שעה - יכול להיות שישנו גורם פסיכולוגי לאיחורים. אם האיחור משתנה ייתכן שכל מה שנדרש הוא ליטוש מיומנויות ניהול הזמן שלכם.

 

ד'לונזור מתארת בספרה שבעה טיפוסים עיקריים של מאחרים כרוניים, רובם משתייכים לשלוש הקטגוריות הבאות:

 

ה"דדליינר"

זהו טיפוס הנהנה מלחץ של הרגע האחרון ובכלל הוא במיטבו תחת לחץ. לעיתים קרובות טיפוסים אלו מתקשים לזוז אלא אם כן יש משבר (גם אם זה אומר משבר שהוא בעצמו יצר). נראה כי כל ההתרוצצות הזו מפיגה לו את השעמום.

 

המפיק

טיפוס זה אוהב להספיק כמה שיותר בכמה שפחות זמן. הוא חש סיפוק כאשר הוא מוחק בזה אחר זה סעיפים מרשימה מטלות ענקית. הוא נוטה להפריז בהערכת הזמן העומד לרשותו ושונא לבזבז זמן. לכן הוא מתכנן את יומו כך שכל דקה בו תנוצל עד תום.

 

הפרופסור המפוזר

דעתו של טיפוס זה מוסחת בקלות יתרה. כיום מאמינים שלתכונה זו מרכיב גנטי היכול לבוא לידי ביטוי כהפרעת קשב וריכוז קשה ועד "אסטרונאוטיות" קלה ותמימה. טיפוס זה לרוב לא שם לב לשעה בדיוק כמו שהוא לא זוכר שקבע פגישה או היכן הניח את המפתחות לאוטו.

 

רישמו לעצמכם ביומן את כל המשימות שיש לכם לעשות באותו יום רישמו לעצמכם ביומן את כל המשימות שיש לכם לעשות באותו יום צילום: שאטרסטוק

 

ישנם גם:

הרציונאליסט - שלעולם לא יודה בבעיית האיחור שלו.

המתפנק - שחסרה לו משמעת עצמית.

המתחמק - המנסה לשלוט בחרדות ובדימוי עצמי נמוך באמצעות האיחורים.

המרדן - המאחר כדי להפגין שליטה (לרוב אלו הם גברים).

 

ד'לונזור מציעה מספר שלבים להתמודדות עם הבעיה:

1. התחברו למציאות. בכל יום במשך שבועיים, ערכו רשימת של המטלות היומיות שלכם ואת הערכת הזמן הדרוש לביצוען, כולל המטלות הקטנות כגון מקלחת או ארוחת בוקר. ליד כל הפריטים רשמו כמה זמן אכן היה דרוש לביצוע המשימות. פעמים רבות אנו מגלים שהערכת הזמן שלנו הייתה שגויה לחלוטין.

 

2. לעולם אין לתכנן להגיע למקום כלשהו בדיוק בשעה היעודה. קחו מרווח ביטחון של רבע שעה לפחות כדי להגיע לפגישות או לעבודה.

 

3. נצלו את הזמן. אם אתם מתחלחלים למחשבה שתיאלצו להמתין, קחו עימכם עיתון, עשו שיחות טלפון חשובות, או עברו על רשימת המטלות שלכם לשבוע הקרוב. עשו משהו ספציפי שגורם לכם לסיפוק כדי שיהיה לכם תמריץ להקדים.

 

לבסוף, אם יש לכם חבר או בן משפחה שתמיד מאחר, זכרו שזה לא מכוון נגדכם. אל תנסו לנקוט טקטיקה של להקדים את השעה או לנזוף. עדיף לנהל שיחה רצינית על העניין ולקבוע מספר כללי ברזל כמו שבכל פעם שידיד שלכם מאחר למעלה מ-15 דקות, הוא משלם על הקינוח. כך לפחות תרוויחו מהאיחורים המעצבנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x