$
משפט

ראיון כלכליסט

"האכיפה החזקה בישראל משדרת עוצמה"

עו"ד בארט גורדון, שותף בפירמת הענק K&L Gates, הגיע לארץ כדי לעניין חברות ישראליות בפרויקטים ממשלתיים בארה"ב. בניגוד לטענות על מדיניות המס המקומית, גורדון מתרשם שהמשקיעים הזרים לא יברחו מכאן כל כך מהר

משה גורלי 08:3613.02.13

עו"ד בארט גורדון (64) מקושר לשניים מהשמות המפורסמים ביותר בעולם: ביל גייטס וברק אובמה. הוא שותף במשרד K&L Gates, שיסד אביו של ביל, וויליאם גייטס סיניור, שכבר פרש. הקשר עם אובמה, לעומת זאת, היה הדוק יותר. לפני שחזר לעריכת דין היה בארט 26 שנה בפוליטיקה כחבר המפלגה הדמוקרטית ונציג מדינת טנסי בבית הנבחרים.

 

גורדון הגיע לישראל עם שותפים נוספים במשרד גייטס, כחלק משיתוף פעולה עם חברת הלובינג הישראלית גלעד, שבמסגרתו יוצע לחברות ישראליות לקבל סיוע ממשלתי אמריקאי בדמות מענקים, הלוואות וחוזי רכש בארה"ב, באירופה ובסין. "כשעבר לאחרונה התקציב", אומר גורדון, "ניצבה השאלה בפני הממשל כיצד יחולק תקציב של 2.3 טריליון דולר בין שירותים, מוצרים ותעשיות. כיצד ייושם חוק הבריאות החדש, כיצד יאומצו טכנולוגיות חדשות. הדרך שלכם ליהנות מתקציבי ענק אלה היא להוכיח יעילות יוצאת דופן בשירותים ומוצרים וליצור מקומות עבודה רבים".

 

"ג'ובס ג'ובס ג'ובס"

 

במהלך הביקור נפגשו גורדון וחבריו עם משקיעים ישראלים פוטנציאליים. "יש כמעט 0.4 טריליון דולר בתקציב ארה"ב שמיועד לספקי שירותים ומוצרים בתנאי שייצרו שלושה דברים: ג'ובים, ג'ובים וג'ובים", אומר עו"ד דניאל ריטר, שותף בכיר במשרד K&L Gates, "אם חברות ישראליות יפעלו נכון, הן יוכלו ליהנות מתקציבים אלה".

 

אחת הדרכים לפעול נכון היא כמובן ליצור קשר עם החברים בפירמת גייטס, אחת מעשר פירמות עריכת הדין הגדולות בארה"ב, המעסיקה כ־2,000 עורכי דין ב־41 משרדים ברחבי העולם. "יש דרכים שונות לקבל סיוע ממשלתי", אומר ריטר, "סובסידיות לאחר מו"פ, רכש מצד הממשלה, חשיפה לשוק, שיתוף פעולה עסקי בין המגזר הפרטי לציבורי, ואפילו תקינה וחקיקה. אם נוצר קשר נכון עם הממשל, ניתן לקדם חקיקה ייעודית שתעודד את צריכת השירות או את המוצר שלכם במקום שבו קיים ערך משמעותי לממשל".

 

גורדון. "הקשר שלי עם אובמה נוצר בתקופה שענייני בריאות ואנרגיה היו בראש מעייניו. כשביליתי במחיצתו ראיתי מנהיג שיודע להיות נחוש" גורדון. "הקשר שלי עם אובמה נוצר בתקופה שענייני בריאות ואנרגיה היו בראש מעייניו. כשביליתי במחיצתו ראיתי מנהיג שיודע להיות נחוש" צילום: אריאל בשור

 

"יחסי הון־שלטון הם סוגיה גלובלית"

 

גורדון הצטרף כשותף במשרד K&L Gates בוושינגטון לאחר 26 שנה שבהן ייצג את טנסי בבית הנבחרים. הוא כיהן כיו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה בין 2007 ל־2010. הוא לא רק רוצה להביא ישראלים לארה"ב, אלא גם לייצג משקיעים זרים בישראל. "המחאה החברתית כאן", אני מנסה לצנן אותו, "דרבנה חקיקה ורגולציה שלא בדיוק מזמינות משקיעים. למשל המיסוי הרטרואקטיבי על תמלוגי הגז".

 

גורדון: "קודם כל זו החלטה פנימית שלכם. מה שאני יכול לומר הוא שמשקיעים אוהבים יציבות וודאות ונרתעים ממקומות שבהם אלה חסרים. כל פעולה שלטונית שמאיימת על היציבות תבריח משקיעים".

 

בישראל יחסי הון־שלטון נתפסים כמרחב לשחיתות. ארבעה ראשי הממשלה האחרונים נחקרו בפלילים.  "יחסי הון־שלטון והבעיות שעלולות לנבוע מהם הם סוגיה גלובלית. בכל מדינה שיש בה בעיות של אבטלה ומיתון, גוברות הביקורת והחשדנות כלפי הממשל. אבל האכיפה החזקה בישראל משדרת גם עוצמה. היא משדרת שמדובר בחברה שקופה וחזקה, שיכולה להוביל את מנהיגיה לחקירות ולהליכים משפטיים. זה סימן לחוזקה ולא לחולשה. הוכחה שלא מטאטאים בעיות מתחת לשולחן".

 

כמומחה לאנרגיה הוא צופה שחרור קרוב של העולם מעול הנפט הערבי: "נראה בקרוב שינוי רדיקלי בצורכי האנרגיה של העולם. עד 2020 ארה"ב תהיה עצמאית בסיפוק האנרגיה שלה. אנרגיה אלטרנטיבית אחרת, פצלי שמן, תשמש תחליף מהותי למצב הנוכחי".

 

דניאל ריטר. לייצר משרות דניאל ריטר. לייצר משרות צילום: אריאל בשור
במסגרת עיסוקיו הטכנולוגיים בבית הנבחרים היה גורדון מקורב לנאס"א. הוא לא שמע על הפרסום בישראל שלפיו העדיפה נאס"א שלא לעדכן את טייסי המעבורת קולומביה, בהם אילן רמון, על התקלה והסיכוי הממשי להתרסקות שתוביל למותם, החלטה שייסורים לא מעטים מלווים אותה. גורדון מעדיף שלא לשפוט מוסרית את ההחלטה: "הנהגת נאס"א מורכבת בעיקר מאסטרונאוטים שחייהם ורווחתם מצויים בראש מעייניהם. אני רואה את ההחלטה הזו כמשהו פנימי בין טייסים לבין עצמם, משהו שמניח את הדבר הנכון ביותר לעשותו במסגרת הזו".

 

תחומי עניין משותפים עם הנשיא

 

כמומחה לטכנולוגיה תחומי העניין של גורדון ושל הנשיא אובמה הצטלבו: "הקשר המיוחד שלי עם אובמה נוצר בתקופה שבה ענייני בריאות ואנרגיה היו בראש מעייניו. בשעות הרבות שביליתי במחיצתו, ראיתי מנהיג שיודע להיות נחוש ביותר כשהוא רוצה".

 

בקרוב הוא יגיע לביקור בישראל. האם נחישותו בעניין תהליך השלום עלולה לגרום לו להעניש כלכלית את ישראל אם תתמיד בסירובה?

"אינני חושב. לעולם לא יהיה אולטימטום ביחסים בין המדינות. ייתכנו בתהליך השלום נושאים שארה"ב תתמוך בהם בצורה רחבה יותר, אבל ישראל היא הידידה האזורית העיקרית של ארה"ב, שלא תתנה את הסיוע החיוני לישראל. מובן שהדברים הם על דעתי בלבד ולא על דעת הממשל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x