$
משפט

המאבק נגד כפר הנופש בחוף פלמחים מגיע לדיון המכריע

הוועדה המחוזית מרכז תחליט מחר אם לאשר את הפיכת החוף לגן לאומי. בארגונים הירוקים מקווים כי הניצחון הזמני שרשמו לפני שנתיים יהפוך לקבוע, ואילו היזמים מאיימים לפנות לבית המשפט אם לא יקבלו אישורי בנייה

ליאור גוטמן 22:3410.02.13

המדינה צפויה להכריע מחר האם רצועת החוף בפלמחים שמדרום לראשון לציון תהפוך לגן לאומי, שנתיים לאחר שהממשלה קבעה כי יש לשנות את התוכנית לבנות במקום כפר נופש.

ההחלטה תיפול במסגרת דיון של הוועדה המחוזית מרכז לתכנון ובנייה בתוכנית חדשה שעיקרה "שינוי ייעוד משטח תיירות ונופש... לייעוד גן לאומי".

 

מעבר לכותרות היבשות, מדובר בנקודת הסיום של מאבק איתנים שהתחולל בשנים האחרונות סביב התוכנית לבנות בחוף פלמחים. מבחינת הגופים הירוקים, המאבק שהחל לפני כמה שנים אמור להגיע לסיומו המוצלח, עם ההכרזה על החוף כשמורת טבע וכגן לאומי. משה פרלמוטר, רכז בחברה להגנת הטבע וחבר הוועדה המחוזית מרכז, שישתתף היום בדיון, אומר כי זו הישורת האחרונה במהלך רוחבי שהחל כבר ב־1998. "חברנו יחד כמה ארגונים ירוקים כדי לקבוע שהחופים לא שייכים ליזמים והם לא שטחי נדל"ן, אלא שייכים לציבור כולו".

 

פלמחים פלמחים צילום: עמית מגל

 

בשנת 2004 זכו פיני מלכה ואופיר אשר, בעלי החברות מעוז דניאל ואוולון, בהתאמה, במכרז של מינהל מקרקעי ישראל להקמת כפר נופש בחוף פלמחים. לפני כחמש שנים יצאו הארגונים הירוקים למאבק, ובקיץ 2010 הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר להגנת הסביבה גלעד ארדן חגיגית כי בחוף לא יקום כפר נופש. היזמים אמורים היו לקבל אתר חלופי בקרבת מקום להקמת כפר הנופש, כאשר מי שאמון היה למצוא עבורו את המיקום החדש היא רשות הטבע והגנים.

 

אולם האזור החלופי שנמצא עבורם היה בקרבת מתקנים צבאיים, ומערכת הביטחון התנגדה נחרצות לאפשרות שאזרחים יסתובבו בסמוך למקום שממנו ישראל משגרת לוויינים לחלל.

 

גם מבקר המדינה הקודם מיכה לינדנשטראוס מצא פגמים בתוכנית להקמת כפר נופש, ובדו"ח שפרסם בנובמבר 2009 הוא קבע כי הסכום המבוקש למכירת הקרקע היה נמוך בעשרות אחוזים ממחיר השוק, משרד התיירות מודר מההליך, אישורי בנייה במקום ניתנו שלא לפי החוק ולוחות הזמנים להקמת הפרויקט היו לא ריאליים.

 

בסופו של דבר, היזמים נשארו עם הבטחה בלבד, מה שמוביל לאחת משתי האפשרויות: הראשונה, שממנה חוששים הארגונים הירוקים, היא שהמדינה תחליט שלא להחליט, מה שפותח אפשרות שבמקום כן ייבנה כפר נופש, פעולה שלטענת החברה להגנת הטבע תפגע קשות במרקם האקולוגי.

 

משה פרלמוטר, החברה להגנת הטבע משה פרלמוטר, החברה להגנת הטבע צילום: רמי זרנגר

 

האפשרות השנייה היא שהיזמים יקבלו פיצוי מהמדינה על עוגמת הנפש, ביטול הסכם הבנייה והפסד ההכנסות העתידי. בכמה כסף מדובר? ל"כלכליסט" נמסרו אתמול הערכות שונות, שנעו בין כמה מיליוני דולרים ועד ל־400 מיליון דולר, סכום שכולל הפסד הכנסות עתידיות מהשכרת בתי הנופש.

 

"המאבק שלנו הוא עקרוני", אומר פרלמוטר. "פלמחים הוא המקום היחיד באזור המרכז שבו ניתן להגיע לקו החוף ולבלות, כאשר בעורף שלך אין עיר. היזמים כבר שילמו 8 מיליון שקל, ומגיע להם עוד משהו על מה שהם עברו מאז. הוויכוח הוא שהם רוצים הרבה יותר, והמדינה לא רוצה לתת. זה לא מונע את קבלת ההחלטה לשינוי ייעוד הקרקע".

 

לקראת הדיון היום מקשיח היזם מלכה את עמדותיו. "למדינה אסור היה בכלל לבחון מחדש את התוכנית המקורית להקמת כפר נופש, ואף שהיא הועברה לבחינה עברו 24 חודשים ואף אחד לא עשה כלום. מה זאת אומרת בחינה מחדש? כולם ממציאים המצאות כדי לכאורה לנהוג על פי חוק. אני רוצה היתר בנייה כמו שהיה לי, לא שום דבר אחר. קניתי נכס ואני מבקש שייתנו לי מה שמגיע לי על פי דין", הוא אומר, ומבטיח לפנות לערכאות משפטיות אם הנושא לא יוסדר.

 

מרשות הטבע והגנים, שהיו אמורים למצוא אתר חלופי ליזם, נמסר כי "מחר נציג את התוכנית שהגשנו כבר לפני שנתיים לוועדה המחוזית מתוך תקווה שיאשרו אותה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x