$
משפט

השופטת ירקה? העליון החליט לא לחקור

חתנה לשעבר של השופטת עפרה צ'רניאק טען שתקפה אותו, איימה עליו ושיבשה הליכי חקירה. שופטי העליון קבעו שלא ברור אם "ירקה או רק ביצעה תנועת יריקה" ושגם אם אמרה מה שהוא מייחס לה, אין מדובר בסחיטה ושלא היה שיבוש הליכים כשהתערבה בחקירת המשטרה

ענת רואה 07:1906.02.13

לא תיפתח חקירה פלילית נגד שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב עפרה צ'רניאק בעקבות מעורבותה בסכסוך הגירושים של בתה. כך קבע בימים האחרונים הרכב של שלושה שופטי העליון שדחה עתירה שהגיש חתנה לשעבר של השופטת נגד החלטת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, שלא לפתוח בחקירה נגד השופטת צ'רניאק.

 

החתן לשעבר, עו"ד שגיא רטהאוז, היה נשוי לבתה של צ'רניאק ובשנת 2009 החל הליך גירושים ביניהם.

במהלך הליך הגירושים התלוננה אשתו דאז ובתה של צ'רניאק נגדו בטענה לאלימות, והוגש נגדו כתב אישום שעודנו תלוי ועומד.

 

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין צילום: יאיר שגיא

 

עו"ד רטהאוז טען שהקליט שיחות טלפון שהתקיימו בינו לבין השופטת צ'רניאק, ולטענתו עולה מהן שהיא ניסתה להביאו לחזור מתביעת הגירושים שהגיש לבית הדין הרבני תוך שהיא מציעה לו למחוק את התביעה ו"להעלימה מן העולם", אחרת היא תחשוף את תביעת הגירושים בפני חבריו ומכריו ובבוא היום בפני בנו.

 

עוד טען רטהאוז שהשופטת תקפה אותו, כשבאחד הימים פתחה את דלת מכוניתו, סיננה כלפיו כמה קללות וירקה בפניו. כמו כן טען לשיבוש הליכי חקירה ומשפט, בטענה שהובא לידיעתם של חוקרי המשטרה שהיו מעורבים בבירור תלונתה של רעייתו דאז נגדו, שהיא בתה של שופטת מחוזית, והחוקרים אף אמרו לו בבדיחות הדעת "איך הצלחת להסתבך ככה עם בת של שופטת מחוזית?".

 

"אין במעשים חוסר סבירות קיצוני"

לטענת רטהאוז, כשצילם את החומר בתיק החקירה, מצא פתק עם שמה ומספר הטלפון של השופטת בתיק.

עוד טען שבשלב מאוחר יותר היה בכוונת מדור התביעות המשטרתי למחוק את כתב האישום נגדו, אך דקות ספורות לפני פתיחת הדיון בעניינו שוחחה התובעת המשטרתית עם השופטת, נראתה כ"נזופה" במהלך השיחה, ולאחר מכן אמרה לו שאין בכוונתה למחוק את כתב האישום אלא לקבוע את התיק להוכחות.

 

השופטים מלצר, עמית וסולברג החליטו לדחות את העתירה בנימוק שרק במצבים של חוסר סבירות קיצוני יש להתערב בשיקול הדעת של היועץ המשפטי. "בהקשר זה אין לנו יסוד לפקפק בהצהרת הפרקליטות שההחלטה התקבלה לגופו של עניין וללא כל הטיה הנובעת מזהותה של המשיבה", כתבו. בהמשך ההחלטה מפרטים השופטים את הממצאים של גורמי הפרקליטות שעומדים בבסיס ההחלטה שלא לפתוח בחקירה. בעניין הטענה לתקיפה, נכתב כי לא ברור אם אכן התרחש אירוע יריקה או שמא תנועת יריקה כביטוי ללעג ובוז, שאיננה מהווה תקיפה על פי לשון החוק.

 

השופט חנן מלצר השופט חנן מלצר צילום: מיקי אלון

 

"ציינה את ייחוסה המשפחתי"

באשר לטענה לאיומים וסחיטה, נקבע שאמירה מסוג זה "היא תוצאה כמעט בלתי נמנעת של הליכי גירושים", ולכן אין לראות בדברי השופטת סחיטה באיומים. בעניין שיבוש הליכי חקירה ומשפט, כתבו השופטים שהפרקליטות מצאה שבתה של צ'רניאק אכן ציינה את ייחוסה המשפחתי כ"בת למשפחה טובה, אמה שופטת ואביה פרופסור לרפואה", במסגרת בקשה למתן צו הגנה שהגישה המתלוננת כנגד העותר.

 

השופטים קבעו כי יש בדבר טעם לפגם, אולם אין להטילו לפתחה של השופטת אלא לכאורה לפתחה של בתה, שהיא אשה בוגרת העומדת בפני עצמה.

 

עוד קבעו השופטים כי מבדיקת היועץ המשפטי עלה כי מעורבות השופטת החלה לאחר שנעשו מספר נסיונות מטעם התובעת המשטרתית ליצור קשר עם הבת בכדי לקבל את עמדתה בנוגע לסיום אפשרי של התיק בהסדר והושארו לה הודעות במענה הקולי שלה.

 

לאחר זמן, נטען, צלצלה השופטת לתובעת, הציגה עצמה כאמהּ של המתלוננת והסבירה שבתה היא רופאה מנתחת הנמצאת בחדר הניתוח ולכן אין באפשרותה להתפנות להשיב לשיחות הטלפון.

 

השופטת עפרה צ'רניאק השופטת עפרה צ'רניאק

 

"שיחה מלחיצה ולא נעימה"

כמו כן טענה כי לאור הטראומה שבתה חוותה בגין התנהגותו של העותר כלפיה, היא מעדיפה שהקשר עם בתה ייעשה דרכה. השופטת הבהירה שבתה תהיה מוכנה להעיד בבית המשפט, ושאין ציפייה שבן זוגה יישלח למאסר בפועל, אך יש חשיבות כי ייענש ויורשע.

 

ביום שנועד להקראת כתב האישום כנגד המשיב התקשרה ראש שלוחת התביעות למתלוננת, אלא שלטלפון השיבה אחות בית החולים שהסבירה כי היא עסוקה בניתוח. זמן קצר לאחר מכן התקשרה השופטת, הציגה את עצמה כאמה של המתלוננת וכשופטת בית משפט מחוזי.

 

מהבירור שנערך עם התובעת נמצא כי השיחה עם המשיבה אכן התנהלה "ביתר ממלכתיות", מפאת הכבוד שהתובעת רוחשת לשופט באשר הוא. התובעת המשטרתית סיפרה שהשיחה היתה עניינית ושלא נאמר בה שום דבר חריג, "אם כי מבחינתה שלה, השיחה היתה מלחיצה ולא נעמה לה".

 

התובעת אף יידעה את הממונה עליה, ראש ענף התביעות במחוז מרכז, על תוכן השיחה, שבמהלכה שאלה השופטת מדוע חתנה טרם השיב לכתב האישום והבהירה את הקושי שחוותה בתה.

 

על כל אלה קבע היועץ המשפטי כי זכותם של נפגעי עבירה להביע עמדתם בפני רשויות התביעה לגבי החלטה לסגור תיק או לערוך הסדר טיעון, ומעורבות בני משפחה של המתלונן בנושא זה היא דבר נפוץ ושגרתי, ולפיכך אין מקום לייחס לשופטת עבירה של שיבוש הליכי משפט.

 

נחה דעתם של השופטים

לאור כל אלו, קובעים שופטי העליון, נחה דעתם כי גורמי הפרקליטות והיועץ המשפטי ביררו את הדברים וכי ההחלטה שלא לפתוח בחקירה פלילית היתה עניינית בנסיבות.

 

עם זאת, הוסיפו השופטים כי ככל שמדובר במישור האתי, הרי שהיועץ המשפטי העביר את העניין לטיפולו של נציב תלונות הציבור על שופטים, אך "אין אנו מפרטים יותר בשל הוראת הסודיות הקבועה בחוק נציבות תלונות הציבור על שופטים". בנוסף, חשפו השופטים בהחלטתם שבתה של צ'רניאק שלחה אליהם מכתב, והם העבירו אותו ליועץ המשפטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x