$
משפט

הרב הראשי לשעבר בקשי דורון מואשם במרמה

מדינת ישראל נגד הראשון לציון הקודם: בקשי דורון הואשם ב"תיק הרבנים" כי הורה לנפק לאנשי קבע תעודות השכלה תורנית, תוך שהנחה להעלים עין, לא להקפיד על הקריטריונים ו"לסגור את העניין". הנזק לקופת המדינה - מאות מיליונים

אביאל מגנזי, ynet 12:5824.12.12
רב ראשי יישב בקרוב על ספסל הנאשמים: הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב אליהו בקשי דורון, הואשם הבוקר (יום ב') בעבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות על חלקו בפרשה שנודעה כ"תיק הרבנים". מכתב האישום, שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים, עולה כי על סמך הנפקת תעודות הסמכה כוזבות לרבנות התקבל מהמדינה במרמה, כתוספת שכר לאנשי כוחות הביטחון, סכום של מאות מיליוני שקלים, ונעשה ניסיון לקבל מהמדינה סכום נוסף בסך מאות מילוני שקלים, המתבטא בתוספות שכר שהיו אמורות להתקבל בעתיד כשכר בתקופת השירות וכתוספת פנסיונית קבועה.

 

עניינו של "תיק הרבנים" בהוצאת תעודות הסמכה כוזבות לרבנות, עבור כ-1,500 אנשי צבא ומשטרה, שבאמצעותן התקבלו במרמה מהמדינה מאות מיליוני שקלים כתוספות שכר, שלא היה בסיס לשלמן. מכתב האישום עולה כי בין השנים 1999 ל-2003 הוגשו לרב יצחק אוחנה, מנהל מחלקת הבחינות וההסמכה ברבנות, בין במישרין ובין באמצעות מתווכים

שונים, בקשות לקבלת תעודות השת"ג לתלמידי כוחות הביטחון שלמדו במכללות השונות. בשם כל תלמיד הוגשה בקשה שהכילה מסמכים שונים המתייחסים לאותו התלמיד.

 

הרב בקשי דורון הרב בקשי דורון צילום: עטא עוויסאת

 

ככלל, כללו הבקשות את המסמכים הבאים: טופס בקשה להשת"ג (השכלה תורנית גבוהה), תעודת "יורה יורה", אישור לימודים במכללה, אישור על לימודים קודמים במסגרות שונות או התחייבות להמשך לימודים. חלק ניכר מהבקשות כללו מסמכים כוזבים ומזויפים, המכילים נתונים כוזבים ביחס להיקף האמיתי של הלימודים - שעות הלימוד כמו גם שנות הלימוד, ביחס לנושאי הלימוד ורמתם, ביחס ללימודים קודמים וביחס להתחייבות עתידית להמשך לימודים.

 

זמן מה לאחר סיום הדיונים במועצת הרבנות הראשית בנושא, בעקבות הגשת הבקשות לקבלת תעודות עבור אנשי כוחות הביטחון, נכתב בכתב האישום, פנה הרב אוחנה אל הרב בקשי דורון על מנת לקבל ממנו הנחיות כיצד לטפל בבקשות כוזבות ובלתי ראויות אלה.

 

הרב בקשי דורון (71) הנחה, על-פי כתב האישום, את הרב אוחנה לנפק לתלמידי כוחות הביטחון תעודות השכלה תורנית גבוהה, תוך שהנחה אותו "להעלים עין" ולא להקפיד על הקריטריונים ו"לסגור את העניין". הרב הראשי לשעבר מואשם כי עשה כן בידעו כי תלמידי כוחות הביטחון אינם זכאים לקבלת התעודות וכי מדובר בתלמידים שאינם עומדים - ולו בקירוב - בקריטריונים לקבלת תעודת השת"ג, ובפרט בדרישה לחמש שנות לימוד בישיבה גבוהה.

 

ידע על הטבות השכר

בפרקליטות מחוז ירושלים אמרו כי הרב בקשי דורון ידע בעת שנתן את ההנחיה לנפק את תעודות ההשת"ג לתלמידי כוחות הביטחון, כי בפועל הלימודים שהתקיימו במכללות נמשכו לכל היותר שנתיים וחצי, ולרוב בין שנה לשנתיים, בהיקף של כעשר שעות שבועיות בלבד. עוד ידע הנאשם כי התלמידים ברובם המוחלט לא למדו כלל בישיבות גבוהות או במסגרות תורניות בהיקף, ברמה ובאופי הלימודים המאפיינים לימודים בישיבה גבוהה, כנדרש מבעל תעודת השת"ג, וכן שחלקם כלל לא למדו במסגרות לימוד תורניות לפני לימודיהם במכללה.

 

עוד נטען בכתב האישום כי הרב הראשי לשעבר ידע שבאמצעות תעודות ההשת"ג יזכו בעלי התעודות להטבות שכר משמעותיות מקופת המדינה. הנאשם ידע כי מדובר במסגרות לימוד רבות ושונות שנפתחו ברחבי הארץ, וכי לכל הפחות, מדובר במאות רבות של תלמידים שיזכו בעקבות מעשיו והנחיותיו לתוספות שכר משמעותיות ביותר על חשבון קופת הציבור אשר אינן מגיעות לתלמידי כוחות הביטחון הללו.

 

בנוסף נכתב בכתב האישום כי הרב בקשי דורון ידע כי מסגרת ההליך המשפטי בבג"ץ הוגשה על ידי הרבנות הראשית עמדה הנתמכת בתצהיר של הרב אוחנה, לפיו המסלול של אנשי כוחות הביטחון הוקפא, בשל כישלונו, וכן כי הרבנות הראשית הצהירה שהיא עומדת במתן תעודות ההשת"ג לכוחות הביטחון על הקריטריונים הקבועים בנוהלי הרבנות הראשית למתן תעודות אלו ובכלל זה חמש שנות לימוד בישיבה גבוהה.

 

הוא הנחה על-פי כתב האישום את הרב אוחנה לנפק את תעודות ההשת"ג לאנשי כוחות הביטחון, מתוך שיקולים זרים. הנאשם ידע שבכך, נטען בין השאר בכתב האישום, הוא מסייע חומרית למוסדות ולמסגרות הלימוד שהופעלו על-ידי גורמים בכירים בעולם הרבני וברבנות הראשית, אשר, בתמורה לשכר הלימוד שנגבה מתלמידי כוחות הביטחון כדלעיל, העניקו את התעודות המזכות כביכול בהטבות השכר. הנאשם עשה כן בשל שאיפתו להימנע מעימות עם גורמים מרכזיים במועצת הרבנות הראשית ובעולם הרבני בכלל, הלא הם אלה שהפעילו ונתנו את חסותם למכללות.

 

מאמץ מכוון מתמשך ושיטתי

לפי הנחיית הרב בקשי דורון, הנפיק הרב אוחנה מאות תעודות השת"ג כוזבות לתלמידי כוחות הביטחון, אף שהם לא היו זכאים לקבלן והיו רחוקים מלעמוד בקריטריונים שנקבעו בנהלי הרבנות הראשית לישראל. בתעודות ההשת"ג של אנשי כוחות הביטחון נכתב כי הם למדו בישיבה גבוהה במשך חמש שנים, זאת אף שהנאשם והרב אוחנה ידעו כי מדובר בנתון כוזב. כמו כן, בגוף התעודה של הרבנות הראשית כונה בעל התעודה - כך על-פי כתב האישום - בשם התואר "הרב", וכן נרשם כי הוא "הוסמך" על ידי הרבנים החתומים על תעודת ה"יורה יורה", באופן היוצר מצג כוזב ומטעה לגבי רמת הידע וההסמכה של מחזיק התעודה.

 

בסוף כתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז ירושלים נכתב כי הנסיבות המחמירות מתבטאות, בין היתר, בהיקף המרמה וממדיה, שהיא פרי מאמץ מכוון מתמשך ושיטתי של יצירת מאות מצגי כזב בתעודות רשמיות, בגובה הסכומים שבהם מדובר, בעובדה שסכומי הכסף נתקבלו מן הקופה הציבורית, בניצול מעמדו הרם של הנאשם ברבנות הראשית ובניצול האמון שניתן בו כרב הראשי לישראל בכל הקשור בנושא הסמכה לרבנות מצד כלל הגורמים המעורבים, ובהם כוחות הביטחון, אשר הסתמכו כולם על התעודות הכוזבות שניתנו בהוראת הנאשם במטרה אחת ויחידה - לאשר מתן תוספות שכר של 2,000 עד 4,000 שקלים לחודש.

 

הרב בקשי דורון הואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מתן תעודה כוזבת ומרמה בהפרת אמונים.

 

פרקליטיו של הרב מסרו בתגובה כי "מצער מאוד כי לאחר

למעלה מחמש שנים לאחר שהפרקליטות הודיעה לרב בקשי דורון על סגירת התיק נגדו וכי לא יוגש נגדו כתב אישום, החליטה הפרקליטות עכשיו לשנות את עמדתה, ולהגיש בכל זאת כתב אישום נגד הרב בקשי דורון, שהוא בן 72 שנים, וזאת כ-12 שנים לאחר האירועים".

 

עוד מסרו סנגורי הרב כי "לגופם של הדברים, הרי שאין יסוד כלשהו להעמדתו לדין פלילי של הרב בקשי דורון, לא נפל רבב כלשהו במעשיו, וגם הפרקליטות עצמה אינה חולקת על-כך שהרב בקשי דורון לא קיבל דבר לידיו. אנו סמוכים ובטוחים אפוא כי בית המשפט יזכה את הרב מכל אשמה. נדגיש, כי העמדתו לדין של הרב בקשי דורון היא עוול חמור כלפי האדם היחיד שנלחם בכל מאודו בתופעת המכללות ללימודי אנשי כוחות הביטחון, ואשר עשה כל שביכולתו כדי שהלומדים במכללות לא יקבלו כסף שלא כדין מקופת המדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x