$
דעות

מנוע הצמיחה האנרגטי

פצלי השמן הם האוצר הלאומי של ישראל שבכוחו להעניק עצמאות אנרגטית ורווחה כלכלית אמיתית

הרולד וינגר 08:1818.12.12

בשנים האחרונות התרחשה מהפכה דרמטית במשק האנרגיה הגלובלי, כשטכנולוגיות חדשות הבשילו לכלל יישום מסחרי והפחיתו משמעותית את עלות הפקת הנפט והגז ממשאבים לא־קונבנציונליים כחולות נפט, גז פצלים ו־tight oil. במקביל, מחיר הנפט הקונבנציונלי המשיך להאמיר באופן עקבי כך שעלות הנפט

הלא־קונבנציונלי מתקרבת כבר לזו של נפט קונבנציונלי.

 

לרשמה לוועידה הגדולה: תחזיות 2013 מגמות וכיוונים לשנה הבאה, לחצו כאן

 

אוכלוסיית העולם ממשיכה לגדול והדרישה העולמית לדלק ממקורות פוסיליים (נפט, גז ופחם) צומחת איתה. אך החדשות הטובות הן שכמות הנפט הלא־קונבנציונלי בעולם גדולה משמעותית מכמות הנפט הקונבנציונלי, ובמשאבים אלו כמעט לא נעשה שימוש עד עתה. יתרה מזאת, רבים ממשאבי הנפט הלא־קונבנציונלי הגדולים ביותר נמצאים בארצות המייבאות כיום את הנפט שהן צורכות.

 

יותר מ־250 מיליארד חביות של פצלי שמן

 

לדוגמה, בקנדה ייצור נפט מחולות הנפט נמצא בעלייה מתמדת, מרמתו הנוכחית של 1.7 מיליון חביות ליום ל־4 מיליון חביות ליום בסביבות 2030. בארה"ב הפקת גז הפצלים גדלה בקצב כה מהיר עד כי מוערך כי היא תתחיל לייצא גז טבעי נוזלי (LNG) בקרוב. תעשיה זו יצרה מיליוני מקומות עבודה, והיא תומכת בכלכלה האמריקאית הנאבקת בקשיים.

 

גם בארץ ניתן לחולל מהפכה דומה הודות לאוצר פצלי השמן הנמצא בישראל ובירדן. כמדען הראשי לשעבר של חברת Royal Dutch Shell, הקדשתי חלק ניכר מן הקריירה שלי לפיתוח טכנולוגיות חדשות להפקת משאבי פחמימנים לא־קונבנציונליים. מאז יציאתי לגמלאות ועלייתי ארצה ב־2008 הקדשתי את זמני למחקר האוצר הלאומי של ישראל - משאבי פצלי השמן באגן השפלה, שכמותם די גדולה כדי לספק את כל צורכי התחבורה של ישראל למאות השנים הבאות. למעשה, לישראל יש יותר מ־250 מיליארד חביות של משאב פצלי שמן באיכות גבוהה, שמהן ניתן להפיק אנרגיה בכמות דומה לזו שמגיעה מערב הסעודית.

 

ישראלים אומרים לפעמים בבדיחות הדעת שמשה פנה לכיוון הלא נכון כשבני ישראל יצאו ממצרים. אך על בסיס מחקרינו, אני יכול לקבוע בביטחון כי גודלו העצום של משאב פצלי השמן הנו בגדר הערכה שמרנית וזהירה, והערכותינו נתמכות על ידי המכון הגיאולוגי הישראלי.

 

למשימה נדרשים חזון ומחויבות

 

כל מדינה בעולם שהתברכה בפצלי שמן מקדישה משאבים רציניים להפיק תועלת מהם. ירדן, לדוגמה, העניקה לחברת Royal Dutch Shell רישיון לשטח של 22,500 קמ"ר - שווה בקירוב לגודלה של מדינת ישראל כולה - כדי לפתח את פצלי השמן שלה. ממשלת ארה"ב חתמה על כמה חוזי חכירה עם חברות העוסקות בפיתוח שיטות להפקת פצלי שמן.

 

לצד מאגרי הגז בים שבהם נתברכה ארצנו, פצלי השמן יכולים להבטיח לישראל עצמאות וביטחון בתחום האנרגיה ולשמש כמנוע צמיחה עיקרי לכלכלתנו. אין זו משימה קלה והיא דורשת משאבים עצומים לאורך שנים, אך ברור לי שישראל יכולה לעמוד באתגר זה בהצלחה, ועם אותה רוח של חזון ומחויבות שהפגינו החלוצים הראשונים שבנו את הארץ נוכל להוכיח שמשה, למרות הכל, פנה לכיוון הנכון. לשם כך הגעתי הנה, ולשם כך פועלת חברת IEI.

 

הכותב הוא ד"ר, המדען הראשי בחברת Israel Energy Initiatives

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x