$
בלדד השוחי

למה המסריח לא מריח?

למה אנשים אף פעם לא מצליחים להבחין שיש להם ריח רע מהפה? מורן

בלדד השוחי 09:1206.12.12

מורן היקרה,

 

אין ספק שיש פה חידה אבולוציונית. אחרי הכל הריח הרע מהפה, כמו הנפיחה השוגגת, הוא אחד האויבים הגדולים ביותר של הרומנטיקה - הוא מזכיר שמה שנראה יפה ומגרה, בפאב השכונתי או על הצלחת, אחת דינו להתיישן, להרקיב ולהפוך למשהו שלא נעים לדרוך עליו. אז היכולת לזהות ריח רע מהפה של עצמך היא יתרון עצום במאבק האבולוציוני להתרבות.

 

מוחות רבים ודגולים ניסו לפתור את החידה הזו והמילה האחרונה טרם נאמרה, אך מהמחקרים שנערכו עד כה עולה שהגורם העיקרי לכשל הנורא הזה של חוש הריח הוא אויב מפורסם אחר של הרומנטיקה - ההרגל. אנו נחשפים לריח הרע מהפה של עצמנו בכמויות קטנות, לאט לאט, בזמן שהוא מתפתח. ואנחנו מתרגלים.

 

חוש הריח שלנו, והחושים באופן כללי, עובדים באופן השוואתי. המעבדה הכימית ששוכנת לנו באף נמצאת תחת מתקפה בלתי פוסקת של ריחות שצריך לנתח, וחלק חשוב מעבודתה הוא לסנן החוצה את הריחות שאליהם התרגלנו ולהעביר למח רק את הדברים החשובים. וגם המח עצמו מסנן, ומעלה לתודעתך רק את מה שנראה לו חשוב. בסופו של דבר את מקבלת בעיקר שינויים קיצוניים בריח, כאלה שמצביעים על שינויים קיצוניים בסביבה. הצחנה שנבנית לך מתחת לאף אינה כזו.

 

אז מה עושים? יש שממליצים ללקלק את גב כף היד, לתת לרוק להתייבש ולרחרח. המיקרוביולוג הישראלי מל רוזנברג חקר את הטכניקה הזו וגילה שהיא מאד לא אמינה, ושגם אנשים שמריחים בסדר גמור נכשלים לעתים קרובות במבחן הלקלוק. יש אנשים שחושבים שאפשר לטעום את הריח הרע, אבל אף שלפעמים הם מגיעים יחד, ריח רע וטעם רע יכולים להגיע לגמרי בנפרד.

 

 אנו נחשפים לריח הרע מהפה של עצמנו בכמויות קטנות, לאט לאט, בזמן שהוא מתפתח. ואנחנו מתרגלים אנו נחשפים לריח הרע מהפה של עצמנו בכמויות קטנות, לאט לאט, בזמן שהוא מתפתח. ואנחנו מתרגלים צילום: שאטרסטוק

 

אך אל תאמרי נואש. צחנת הלוע (המכונה בלעז "הליטוסיס", גיבוב של יוונית ולטינית שאפשר לתרגם כ"נַשֶמֶת") מגיעה, ברובם המכריע של המקרים, מהלשון. אז אם את לא מפחדת להיכנס לעומק העניינים, את יכולה לגרד בעדינות את החלק האחורי של פני הלשון עם קיסם ולרחרח אותו. לרוב האזור הזה נקי ויבש באופן מפתיע, אך אם יש בעיה, יש סיכוי נאה שהצחנה המרוכזת תפרוץ דרך המחסומים הפסיכולוגיים והפיזיולוגיים כאחד. וניקוי טוב של הלשון (במברשת שיניים, למשל) גם יפתור את הבעיה ברוב המקרים.

 

הטכניקה הזו נותנת לך סיכויים די טובים, אבל הם לא מושלמים. אם את חושדת שיש לך בעיה רצינית יותר, ובעצם, גם אם לא, הדרך הבטוחה היחידה היא לשאול מישהו אחר. מישהו שאת סומכת עליו. ואני מקבל שאלות רק בכתב.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x