$
משפט

בלעדי לכלכליסט

עו"ד ברזילי הבטיח, אבל לא הבטיח לקיים

כך הפך הלוחם הגדול בהוצאות המיותרות של לשכת עורכי הדין לאיש שמציע להוסיף לתקציב עוד 4 מיליון שקל. לפי טיוטת התקציב של ברזילי, הוא זנח גם את ההתחייבות להחזיר את משוב השופטים

ענת רואה 09:0120.11.12

תקציבה השנתי של לשכת עורכי הדין לשנת 2013 ימשיך לגדול כתוצאה מהריבוי במספרם של עורכי דין המשלמים דמי חבר, אך גם בשנה הבאה לא יופחתו דמי החבר שמחויבים לשלם עורכי הדין כתנאי לעיסוק במקצוע. זאת, בניגוד להבטחותיו של ראש הלשכה עו"ד דורון ברזילי בטרם נבחר לתפקידו.

 

לידי "כלכליסט" הגיעה הטיוטה של הצעת התקציב לשנת 2013 שגיבש ברזילי, וממנה עולה כי הקצאת הכספים שהציע אינה שונה באופן מהותי מזו שהציע לתקציב של שנת 2012. הצעת התקציב של 2012 לא כללה גם היא מימוש הבטחותיו העיקריות של ברזילי לבוחריו, אך הדבר הוסבר אז בכך שברזילי נכנס לתפקידו רק חודשים ספורים קודם לכן, כך שאת מימוש ההבטחות, הסבירו מקורביו, הוא יבצע לקראת תקציב 2013. הצעת התקציב של ברזילי הועברה לאישורה של ועדת הכספים בלשכה, שבה אין לברזילי רוב. התוצאה היא שהוועדה קיבלה רק חלק מדרישותיו של ברזילי, וגיבשה הצעת תקציב מאושרת על ידיה, שהופצה אתמול לכל חברי המועצה הארצית בלשכה. בימים הקרובים יחלו דיוני התקציב בלשכה, ואם ברזילי יעמוד על דרישותיו, שאותה דחתה ועדת הכספים, הוא ייאלץ להגיש אותן כהסתייגויות להצעת התקציב.

 

עו"ד ברזילי. בלי רוב בוועדה עו"ד ברזילי. בלי רוב בוועדה צילום: בועז אופנהיים

 

המשוב שלא שב

 

לפי הצעת התקציב המאושרת שאישרה ועדת הכספים יעמוד תקציב הלשכה ל־2013 על 65.5 מיליון שקל, כמעט 4 מיליון שקל יותר מהתקציב של 2012. רוב הגידול בתקציב מקורו בגידול צפוי בגבייה של דמי החבר כתוצאה מהגידול במספרם של עורכי הדין, כך שבשנה הבאה יסתכמו ההכנסות מדמי החבר ב־49.3 מיליון שקל לעומת 46.5 מיליון שקל ב־2012. בנוסף, הלשכה תגבה בשנה הקרובה 6.3 מיליון שקל ממתמחים לעומת 5.9 מיליון שקל ב־2012 וכן תנצל 5.8 מיליון שקל מכספי הרזרבה שלה. תשלום דמי החבר הוא תנאי לעיסוק במקצוע עריכת דין. דמי החבר נעים מ־640 שקל לעורכי דין בעלי ותק של עד שנתיים ועד 1,130 שקל לעורכי דין בעלי ותק של יותר מחמש שנים. האחרונים מהווים את הרוב המכריע של חברי הלשכה. פנסיונרים שעדיין עוסקים במקצוע נדרשים לשלם סכום סמלי של 200 שקל בשנה. לפי נתוני הלשכה יש כיום בישראל 52 אלף עורכי דין פעילים המשלמים דמי חבר. שני שלישים מהם, כמעט 35 אלף, שייכים למחוז תל אביב, בראשותו של עו"ד אפי נוה. כל ארבעת המחוזות האחרים מונים יחד 17 אלף עורכי דין.

 

בטרם נבחר ברזילי לתפקיד הוא הבטיח לבוחריו לערוך משוב שופטים - הבטחה שרבים אומרים כי היא שהובילה לזכייתו בבחירות מול ראש הלשכה הקודם עו"ד יורי גיא־רון, שהתנגד לחידוש המשוב. גם מחוז תל אביב בראשות נוה לא תקצב את המשוב ל־2013, למרות שגם נוה התחייב לבוחריו שיערוך משוב, ואף אמר שאם הלשכה לא תקיים ההתחייבות, אז מחוז תל אביב יערוך את המשוב. בתגובה מסר נוה כי ב־2012 תוקצב המשוב ב־250 אלף שקל ולא נעשה שימוש בכסף, כך שאם יוחלט בעתיד לערוך משוב, יהיה לכך מקור תקציבי ואין צורך לתקצבו שוב.

 

 

בנוסף התחייב ברזילי להפחית את דמי החבר בצורה משמעותית, ותקף את ההתנהלות של קודמיו בתפקיד שאפשרו לטענתו תקציב מנופח. הוא הציע לקצץ במספרם של עובדי הלשכה ובשכרם הגבוה וכן לחזק את המחוזות בלשכה - הבטחה שברזילי טען שמבוססת על ניסיונו בתפקידו הקודם כיו"ר ועדת מחוז תל אביב, ועל התפיסה כי המחוזות הם אלו המעניקים את עיקר השירותים היומיומיים לעורכי הדין ולכן יש לחזקם ולצייד אותם בתקציבים מתאימים.

 

מבדיקת "כלכליסט" בנוסח הצעת התקציב שהעביר ברזילי לוועדת הכספים עולה כי אף אחת מההבטחות הללו לא צפויה להתממש ב־2013: משוב השופטים לא תוקצב אפילו לא בשקל אחד, דמי החבר לא הופחתו, שכרם הכולל של עובדי הלשכה עומד על סכום מעט גבוה יותר מזה של השנה שעברה, ואילו את תקציב חמשת המחוזות הציע ברזילי לקצץ משמעותית ב־20%. ועדת הכספים לא אישרה את הקיצוץ בתקציב המחוזות, כך שלפי הנוסח שיעלה להצבעה במועצה הארצית, המחוזות יקבלו 30 מיליון שקל, כמחצית מהתקציב הכולל ולא 24 מיליון שקל כפי שהציע ברזילי.

 

בין הסעיפים שברזילי ביקש לשנות את תקצובם לעומת השנה הקודמת: 1.1 מיליון שקל עבור "איכות המקצוע ומעמד הלשכה", לעומת כרבע מהסכום בשנה שעברה; הקצאה של כמעט 2 מיליון שקל ל"פרסומי הלשכה" לעומת שליש מהסכום ב־2012 שעמד אז על 660 אלף שקל. ועדת הכספים לא רק שלא אישרה לברזילי לשלש את הסעיף התקציבי, היא אף קיצצה אותו בשליש, ל־466 אלף שקל בלבד.

 

ברזילי ביקש לאשר לו תקציב צנוע של 60 אלף שקל בשנה לצורך נסיעות לחו"ל, אך ועדת הכספים קיצצה את הסכום הזה ל־38 אלף שקל בלבד. ברזילי ביקש להכפיל את תקציב המחשוב ותחזוקת האתר של הלשכה ולהעמידו על 2.3 מיליון שקל, וכן מיליון שקל לרכישת מינוי לאתר "פדאור" לכל חברי הלשכה ו־400 אלף שקל לשכירת חדרי משרדים שיעמדו לרשות עורכי הדין. שתי הדרישות האחרונות לא אושרו. מערך הדוברות של הלשכה יתוקצב לפי הצעת ועדת הכספים ב־380 אלף שקל, מתוכם 257 אלף שקל הם עלות שכרו של הדובר.

 

מתמחים נושאים בעול

 

חוק לשכת עורכי הדין שמכוחו הוקמה הלשכה קובע רק שני תפקידי חובה שמוטלים על הלשכה: הטיפול באתיקה ושיפוט משמעתי של חבריה וכן הסמכת מתמחים. כפי שפורסם ב"כלכליסט", מימון נושא ההתמחות הוא באמצעות האגרות שמשלמים המתמחים, ולמעשה דמי החבר שמשלמים עורכי הדין אינם מיועדים כלל למימון סעיף תקציבי זה. סעיף השיפוט המשמעתי תוקצב ב־1.4 מיליון שקל עבור הוועד המרכזי, אך סכומים נוספים מוקדשים לנושא על ידי המחוזות עצמם כשבכל מחוז יש מערך אתיקה ושיפוט משמעתי משלו. עיון בסעיפי התקצוב המופיעים תחת נושא המתמחים מעלה כי גם ב־2013 נדרשים המתמחים לשאת למעשה בפועל בעלות שכרם של 11 עובדים במשרה מלאה, המסתכמת ב־1.75 מיליון שקל וכן מועמס עליהם סעיף תקצובי של 760 אלף שקל בגין "אחזקת משרדים", בנוסף לכל העלויות הישירות כמו כתיבת שאלות, שכירת אולמות לצורך הבחינות ושכר המשגיחים והבוחנים. בסך הכל, מסתכמות ההוצאות המתוקצבות בגין המתמחים ביותר מ־60 מיליון שקל.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "הדברים אינם נכונים. ראש הלשכה יגיש בימים הקרובים את הסתייגויותיו לתקציב והן ידונו במועצה הארצית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x