$
רכב

על סדר היום: בטר פלייס משנה כיוון

חודש לאחר הדחת מייסד בטר פלייס שי אגסי, התפטר אתמול המנכ"ל משה קפלינסקי. מקורב לקפלינסקי: "הוא הבין שישראל לא תישאר הפלטפורמה העיקרית של החברה וחלק מהפעילות תעבור לאוסטרליה"

תומר הדר, ליאור גוטמן וגולן חזני 07:0015.11.12

מנכ"ל בטר פלייס ישראל, משה קפלינסקי, הודיע אתמול על התפטרותו לאחר חמש שנים בחברה. אלן גלמן, מנהל הכספים הראשי של בטר פלייס העולמית, יחליף את קפלינסקי באופן זמני, על אף שנכנס לתפקידו הנוכחי רק לפני כשבועיים, לאחר שכיהן כסמנכ"ל הכספים של בזק. קפלינסקי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי יעזוב את החברה רק בעוד כחודשיים.  

 

פרישתו של קפלינסקי מתרחשת כחודש לאחר הדחת שי אגסי מייסד החברה מתפקידו כמנכ"ל העולמי שלה וכשבועיים לאחר שהחל גל פיטורי העובדים בחברה. החברה לישראל, המחזיקה ב־32% מבטר פלייס, קיימה בחודשים האחרונים שיחות עם שורה של בכירים במשק בניסיון למצוא מחליף לקפלינסקי, מהלך שהתבצע בשיתוף פעולה עם קפלינסקי עצמו. לפי הערכות שנשמעו באותה עת, עזיבתו המתוכננת נבעה מחיכוכים בינו ובין אגסי. אך קפלינסקי אמר באותה עת ל"כלכליסט" כי אין בכוונתו לעזוב את תפקידו בחברה והכחיש שמתקיימים מגעים להחלפתו.

 

שי אגסי (מימין, עידן עופר ומשה קפלינסקי (ארכיון) שי אגסי (מימין, עידן עופר ומשה קפלינסקי (ארכיון) צילום: סיון פרג'

 

מהקמתה ב־2007 ועד המחצית השנייה של 2012 גייסה בטר פלייס ממשקיעיה כ־750 מיליון דולר והפסידה 474 מיליון דולר.

 

באחרונה ביקשה לגייס ממשקיעיה 100 מיליון דולר נוספים, ולפני כשבועיים הודיעה החברה לישראל כי תזרים לחברה סכום נוסף הגבוה מחלקה היחסי בחברה - 67 מיליון דולר, בשתי פעימות.

 

"לא היו כל פיצוצים ביני ובין עופר"

 

עתה מתברר שהסיבות לעזיבתו של קפלינסקי, לדברי גורמים המקורבים לחברה, הן חוסר רצונו של המנכ"ל להישאר בחברה בשל הישגיה החלשים וחילוקי דעות שונים עם בעליה של החברה לישראל - עידן עופר. מקורב לקפלינסקי אמר אתמול כי "כבר כמה וכמה חודשים שקפלינסקי מחפש את דרכו, עם או בלי שי אגסי. קפלינסקי הבין עוד לפני פיטוריו של אגסי שבטר פלייס אינה צפויה להתרומם. יתרה מזאת, אחרי שאוון ת'ורנלי נכנס לתפקיד המנכ"ל העולמי וגלי הפיטורים החלו, הבין קפלינסקי שישראל אינה צפויה להישאר זמן רב כפלטפורמה העיקרית של החברה וחלק מן הפעילות שלה צפוי לעבור לאוסטרליה". לדברי אותו מקורב, לא נמצא מחליף לקפלינסקי בשל מצבה של בטר פלייס בחודשים האחרונים.

 

למרות ההצהרות המוקדמות אודות היעדר כל כוונה לעזוב את החברה חשף אתמול קפלינסקי במכתבו לעובדי החברה: "מזה זמן שקלתי את המשך צעדי בחברה, אך הרגשתי חובה ניהולית וערכית להישאר בתפקידי עד כניסתו של אוון לתפקיד והשלמת שלב ההיכרות שלו עם הארגון. כעת, משהושלם פרק הלמידה הודעתי על החלטתי לסיים את תפקידי".

 

 

קפלינסקי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "לא היו כל פיצוצים ביני לבין עופר. איני מתכוון ללכת לפוליטיקה ועוד אין לי שום תכנון קונקרטי. החברה נמצאת בתהליך של מעבר ממודל עסקי אחד לשני ולכן העזיבה שלי נעשית היא באמצע התהליך".

 

בתוך כך, גורמים המקורבים לחברה אומרים כי דפנה אגסי, אחותו של מייסד החברה ומכהנת בה כסמנכ"לית השיווק, צפויה אף היא להודיע בקרוב על עזיבתה. אחיה, שי אגסי, היה הראשון שעזב את החברה בחודש שעבר, ולאחריו היה זה אחיו הצעיר טל, מנהל פריסת התשתיות הארצית, שהודיע על עזיבה.

 

כיצד עזיבת קפלינסקי תשפיע על בטר פלייס?

 

עזיבתו של קפלינסקי היא לכאורה פרישה סטנדרטית של בכיר אשר ניתן להחליפו באחר, אך בפועל המצב מורכב יותר ומתואר על ידי גורמים בענף הרכב והליסינג כ"קטסטרופה תדמיתית". לדברי גורמים המקורבים לבטר פלייס, בעוד שאגסי היה המנוע הפיננסי של בטר פלייס, קפלינסקי היה "איש השטח", כלומר האדם שהביא את הלקוחות שרוכשים מכוניות בפועל, בייחוד מהמגזר העסקי. כעת מביעים אותם גורמים במגרש העסקי ספק ביכולתה של החברה להשתקם לאחר עזיבת המנכ"ל. "קפלינסקי הוא איש של תכלס, הוא סוגר עסקאות, דוחף מכוניות ופותר בעיות לוגיסטיות.

 

גלמן שיחליף אותו בינתיים הוא איש כספים", אמר גורם בענף הליסינג. "כעת קשה לדעת מה יהיה מבחינת מי שיחליף את קפלינסקי, אילו תוכניות יהיו לו עבור החברה וכיצד התוכניות הללו יתבטאו בשטח". מתחילת 2012 מסרה בטר פלייס 490 מכוניות, שחלק ניכר מהן נרכשו על ידי חברות הליסינג. המכוניות שעוד עתידות להימסר לליסינג נועדו לאספקה לחברות, כמו אלקטרה למשל, שהודיעה לאחרונה על התחייבות לצייד את עובדיה במכוניות חשמליות.

 

חברות הליסינג, נחשפות לסיכונים כאשר הן רוכשות מכוניות של בטר פלייס מאחר שמדובר במכוניות שהחברה התחייבה בבוא הזמן לרכוש בחזרה, אך לא ברור אם תוכל החברה לעמוד בהתחייבותה.

 

בטר פלייס אף התחייבה לחברת רנו העולמית כי תרכוש עד 2016 לא פחות מ־100 אלף מכוניות רנו פלואנס ZE חשמליות, להפצה בדנמרק ובישראל. בשונה מרנו פלואנס חשמלית הנמכרת בבריטניה או בצרפת, פלואנס חשמלית המיוחדת לישראל מיוצרת בפס ייצור מיוחד מכיוון שמותקנת בה סוללה הניתנת לשליפה והחלפה. הפלואנס עצמה עברה לאחרונה שינוי שבמסגרתו הוצג דור חדש שיראה אור בעוד מספר חודשים גם במכוניות רנו החשמליות, מה שבפועל יהפוך את קומץ המכוניות שנמסרו בישראל במהלך החודשים האחרונים למיושנות בן לילה.

 

בחודש אוקטובר כבר ניכרו סימני חולשה בחברה פרסמנו בשבוע שעבר, לאחר שבטר פלייס מסרה באוקטובר, חודש פיטוריו של אגסי,כשמסרה רק 33 מכוניות חדשות, לאחר שעסקה חברת הליסינג אלבר צומצמה משמעותית. כעת, לאחר התפטרותו של קפלינסקי, עתה טוענים גורמים בענף הליסינג אומרים כי בחודשים הקרובים הם יימנעו מרכישת מכוניות חשמליות של בטר פלייס כמעט לחלוטין עקב חוסר ודאות בנוגע לעתידה של החברה. אמברגו רכישות מצד ציי הרכב הגדולים ימנע מבטר פלייס לספק מכוניות ל"שותפות החזון" שלה - אותן חברות שהתחייבו לעתיד ירוק באמצעות אספקת מכוניות חשמליות לעובדיהן.

 

הפתרון היחיד מצידה של בטר פלייס למצב שכזה הוא הקמה של חברת ליסינג עצמאית, מהלך ששקלו בכירי החברה לפני כשנתיים, אך כיום החברה אינה מסוגלת להתמודד עם ההשקעה הנדרשת לכך, הנאמדת בענף ביותר מ־15 מיליון דולר.

 

מרכז החברה עשוי לעבור לאוסטרליה

 

עזיבתו הצפויה של קפלינסקי מעלה שאלה לגבי עתידן של כ־500 מכוניות חשמליות הנוסעות כיום בכבישי הארץ.

 

בבטר פלייס ימשיכו אמנם למכור מכוניות חשמליות ולהעניק שירות למכוניות, אך ערכן ייפגע בשוק הרכב המשומש. כבר לאחר פיטוריו של אגסי הגיב מחירון הרכב המשומש של לוי יצחק בירידה של 3,000 שקל בערכה של הרנו החשמלית, לאחר חודשים רבים של שמירת ערך אבסולוטית. כעת ניתן רק לשער ששוק המשומשות לא יגיב בחיוב לעזיבתו של המנכ"ל, מה שלא יסייע לערכי המלאי של חברות הליסינג.

 

באשר לעתידה של החברה עצמה, על פי הערכות, גל הפיטורים שבמסגרתו פוטרו כ־100 עובדים, אינו גל הפיטורים האחרון. כיום מונה החברה כ־55 עובדים בישראל.

 

לדברי עובדים בחברה, בימים אלה מתבצעת היערכות מחדש של החברה ובמסגרתה נבחנת האפשרות להעביר חלק ממתקניה לאוסטרליה. זאת משום שבניגוד לבטר פלייס ישראל, המשווקת את הרנו החשמלית בלבד, בבטר פלייס אוסטרליה פועלת החברה בשיתוף פעולה הדוק עם יצרניות רכב כג'נרל מוטורס ומיצובישי, יצרניות שאינן צפויות לשתף פעולה עם בטר פלייס בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x